În fiece an, la 20 iunie , UNHCR marchează Ziua Mondială a Refugiatului, pentru a trimite o rază de lumină asupra curajul și rezistenței familiilor forțate să fugă de război sau de persecuție.
Pe 20 iunie, cînd este marcată Ziua Mondială a Refugiatului, onorăm rezistența și curajul a mai mult de 65 de milioane de persoane, care au fost nevoite să fugă de război, persecuție și violență. Aceasta zi este și un prilejde a exprima recunoștință comunităților și persoanelor în toată lumea, care primesc refugiați și persoane intern strămutate, oferindu-le protecție, acceptîndu–i în școli, la locurile de muncă și în societate.
Trăim într-o lume în care abundă incertitudinea; instabilitatea economică, transormările politice și violența de lîngă noi, ne pot face să vrem să ne închidem ochii și ușile. Însă frica și excluderea nu ne vor aduce într-un loc mai bun, acestea conduc doar spre bariere, înstrăinare și disperare.
Este timpul să schimbăm această traiectorie. S-o schimbăm spre bine.
În nenumăratele comunități din toată lumea, inclusiv în țările cele mai sărace, care găzduiesc marea majoritate a refugiaților din lume, oamenii de afaceri, comunitățile religioase, profesorii, jurnaliștii și alte persoane se asociazăpentru a oferi refugiu persoanelor strămutate și încurajează includerea acestora în societățile lor.
UNHCR, prin activitatea sa, aflîndu-se adesea pe prima linie a conflictelor, este martor al curajului, tenacității și măreției de care dau dovadă refugiații în fiecare zi.
După ce și-au pierdut casele, locul de muncă, și uneori și familiile, ei nu renunță, ei găsesc energia pentru a începe de la capăt. Depunînd efort ca să se integreze și să contribuie, ei își fac vecini noi, interacționează și crează noi oportunități., Experiența o demonstrează că refugiații, în mediul potrivit, aduc cu ei soluții, nu probleme.
Incluziunea solicită deschidere față de refugiați în minți, inimi și comunități. Ea solicităabordare din partea întregii societăți, inclusiv cea a studenților, liderilor în afaceri, atleților, activiștilor, liderilor comunităților religioase, politicienilor și artiștilor- cea de a împărți responsabilitatea. Acceptînd refugiați nu renunțăm sa-i ajutăm pe alții ci extindem susținerea către toți cei nevoiași.
Există exemple remarcabile în sate, orașe și țări pe fiecare continent. În măsură mai mare or mai mica, comunitățile din toată lumea sunt #AlăturideRefugiați și recunosc că, atunci cînd oamenii lucrează împreună, fiecare are de cîștigat.
De Ziua Mondială a Refugiatului, atunci cînd ne oprim șă contemplăm soarta a milioane de persoane care nu se pot întoarce la casele lor din cauza războiului ori a persecuției, este momentul potrivit să ne întrebăm cum am putea depăși indiferența și frica și îmbrățișa incluziunea, cum putem accepta refugiații în comunitățile noastre și contracara discursul care marginalizează sau exclud refugiații și persoanele strămutate.
Suntem #AlăturideRefugiați, alături pentru diversitate și respect pentru toți.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter