Copiii care au participat cu dansuri și cântece la ceremonia de deschidere a Centrului Comunitar din Căușeni. UNHCR sprijină 10 centre comunitare în Republica Moldova.
În fiecare an, UNHCR și partenerii săi organizează întâlniri în cadrul cărora refugiații de toate vârstele și mediile își pot împărtăși propriile experiențe și preocupări, ca parte a evaluării participative (EP). Aceasta include discuții separate cu diverse grupuri, cum ar fi femei, fete, băieți și bărbați. Aceste discuții ajută UNHCR și pe toți cei implicați în Planul de răspuns pentru situația refugiaților să înțeleagă mai bine provocările cu care se confruntă persoanele strămutate și cele apatride și să găsească soluții comune. Această abordare încurajează comunitățile să colaboreze pentru protecția lor, constituind baza unei abordări axate pe drepturi și pe comunitate.
Rezultatele evaluărilor participative sunt utilizate nu numai de către UNHCR în ciclul anual de programare, ci și de multe alte organizații partenere ale Forumului local de coordonare a refugiaților. Informațiile colectate sunt prezentate sub formă de planuri de muncă care să răspundă necesităților persoanelor strămutate.
UNHCR în Republica Moldova a efectuat o evaluare participativă în octombrie 2023 împreună cu mai multe organizații și instituții partnere. La evaluare au participat 261 de persoane, inclusiv 33 persoane strămutate care locuiesc în regiunea transnistreană. Dintre participanți, 66% au fost de sex feminin și 34% de sex masculin. Discuțiile au acoperit 18 raioane din Republica Moldova și au inclus participanți care locuiesc în mediu rural și urban, în centrele de plasament pentru refugiați, în centrul de plasament temporar pentru solicitanții de azil, în locuințe private și în familii gazdă.
Evaluările participative joacă un rol esențial în ceea ce privește amplificarea vocilor femeilor, copiilor și adolescenților refugiați din diverse medii, în facilitarea participării directă a acestora în procesele decizionale și încurajând implicarea comunității în protecția lor. Această abordare nu numai că le permite refugiaților să își exprime preocupările, dar le dă și posibilitatea de a identifica soluții și capacități în cadrul comunității lor. Minimizând riscul de excludere a anumitor grupuri în timpul elaborării și al furnizării serviciilor, evaluările participative contribuie la o mai bună înțelegere a dificultăților legate de accesibilitate cu care se confruntă diferite populații de refugiați. De asemenea, aceste evaluări recunosc relațiile de putere dintre grupuri, evidențiind dinamicile de gen, vârstă, rasă sau etnie care pot duce la abuzuri și exploatare, ceea ce permite aplicarea unor măsuri preventive. Acest proces favorizează un mai mare respect pentru drepturile femeilor, copiilor și adolescenților refugiați, promovând egalitatea de gen și oferind o platformă pentru exprimarea diverselor opinii și preocupări. În cele din urmă, evaluările participative facilitează o înțelegere mai cuprinzătoare a situațiilor refugiaților, prin încorporarea unei varietăți de pespective și opinii.
Constatări cheie în Republica Moldova
Constatările evaluării participative scot în evidență o legătură puternică între statutul legal al persoanelor strămutate în Republica Moldova și perspectivele lor de integrare și incluziune în comunitățile locale. Resortisanții din Ucraina care au primit statut de protecție temporară, spre exemplu, au demonstrat un nivel mai înalt de incluziune în comunitățile lor și au un acces mai mare la serviciile prestate de stat în comparație cu solicitanții de azil. În mod special, acest lucru este valabil pentru accesul la asistență medicală și la servicii de educație, dar și pentru accesul la piața forței de muncă.
Accesul la asistență medicală continuă să fie pe primul loc printre preocupările refugiaților. Disponibilitatea, costul și calitatea serviciilor medicale au fost menționate drept dificultăți în Moldova, nu doar de către refugiații ucraineni, dar și de solicitanții de azil de diferite naționalități. Barierele lingvistice, accesul la servicii de îngrijire a copiilor, incompatibilitatea calificărilor cu piața muncii și salariile mici au continuat să fie menționate ca fiind obstacole în calea obținerii unui loc de muncă. Cu toate acestea, în pofida tuturor acestor piedici, în comparație cu anul 2022, mai mulți participanți la EP de vârste și medii diverse au declarat că au reușit să își găsească un loc de muncă în Moldova sau intenționează să o facă.
Accesul la locuințe și cazare accesibilă din punct de vedere financiar și adecvată a fost menționat drept o problemă în creștere de către participanții de diferite profiluri.
Citiți întregul raport în engleză, română sau ucraineană.
Evaluările participative din cadrul UNHCR sunt ghidate de mai multe principii. Una dintre strategiile cheie implică integrarea vârstei, a genului și a diversității pentru a promova egalitatea de gen, pentru a susține drepturile omului, în special cele ale femeilor și ale copiilor, și pentru a asigura protecția refugiaților, indiferent de proveniența fiecăruia. Se aplică o abordare bazată pe comunitate pentru a sprijini persoanele din cadrul acesteia, prin încurajarea unei participări active la procesul decizional și prin exprimarea nevoilor lor pentru un viitor mai sigur. Totodată, o abordare bazată pe drepturi cuprinde toate etapele de programare, încorporând principiile drepturilor omului în cadrul evaluării, planificării, proiectării, implementării, monitorizării și analizării. Recunoscând participarea la procesul decizional ca fiind un drept esențial, toate programele vizează să contribuie la respectarea drepturilor omului.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter