Marina se joacă cu tridentul de pe stema ucraineană pe care îl poartă ca pandantiv în timp ce o ascultă pe Tatiana, profesoara ei de limba română. Tatiana și-a propus să învețe clasa ei frazele românești necesare în viața de zi cu zi.
Marina și soțul ei, Serhii, sunt din Kherson, Ucraina, și urmează cursuri de limba română la Chișinău de aproape două luni. Ei fac parte dintr-o clasă de aproximativ 40 de refugiați, dar și alți străini care locuiesc în Moldova.
Clasa se întâlnește vinerea la Centrul de Caritate pentru Refugiați și își împărtășesc experiențele de utilizare a cunoștințelor de limba română din ultimele zile.
„Știu cum să cer indicații în limba română”, spune Hanna cu entuziasm înainte de începerea orei de limba română.
„Înțeleg ce spun oamenii în magazin”, spune Elvira.
Tatiana spune că s-a apucat să predea limba română refugiaților adulți din Moldova din mai multe motive, unul dintre acestea fiind dorința de a-i ajuta să se integreze în societate. Iar faptul că le-a văzut dorința de a învăța a alimentat-o cu și mai mult entuziasm.
„Oamenii care vin la lecții vin aici ca acasă. Și-au făcut prieteni, comunică între ei și astfel limba română, o limbă complet nouă pentru ei, este mai ușor de învățat. Cineva este motivat de dorința de a se integra, cineva vrea să știe la ce stație să coboare din mijloacele de transport în comun, iar altcineva a fost motivat de nevoile cotidiene”, spune Tatiana.
Ca și Tatiana, Natalia este la fel de entuziastă și energică atunci când predă limba română copiilor ucraineni la Centrul Comunitar 151 din Chișinău.
Copiii cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani participă la orele de română de două ori pe săptămână cu Natalia, care spune că se simte minunat când îi învață. Este, de asemenea, o experiență nouă, deoarece majoritatea copiilor sunt din Ucraina și învață limba română de la zero.
„Învățăm substantive, adverbe, adjective, comunicăm. Încerc să discut cu ei mai mult în limba română. Avem și teme pentru acasă, citim mult. Copiii sunt interesați și sper că îi inspir”, spune Natalia.
Cursurile de limba română de la Centrul de Caritate pentru Refugiați și Centrul Comunitar 151 sunt gratuite, o activitate pe care UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, o susține în toată Moldova în cadrul activităților Rețelei Centrelor de Servicii Comunitare.
Cunoașterea limbii țării de primire este un aspect cheie pentru integrarea cu succes a refugiaților în societățile gazdă, deoarece deschide ușile pentru interacțiunile sociale, piața muncii, formarea de prietenii și multe altele.
Prin intermediul programelor comune cu partenerii locali, UNHCR își propune să răspundă la nevoile exprimate de refugiați și să direcționeze eforturile spre incluziunea refugiaților care au ales Moldova drept noua lor casă.
Cursurile de limbă română sunt parte din programul de activități desfășurate de UNHCR cu sprijinul generos al Secretariatului de Stat pentru Migrație al Elveției.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter