Chișinău, 16 septembrie – Ministerul Culturii al Republicii Moldova și UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, au găzduit astăzi, la Artcor, un eveniment cultural cu artiști refugiați și pasionați de artă, care au fost nevoiți să își părăsească casele din cauza războiului.
La eveniment a fost prezentă Ambasadoarea Bunăvoinței a UNHCR, renumita actriță Kristin Davis și Susținătoarea de Profil Înalt a UNHCR, Valentina Nafornița, precum și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și reprezentanta UNHCR în Moldova, Francesca Bonelli.
„Am fost profund impresionată de puterea remarcabilă de care au dat dovadă refugiații ucraineni din Moldova. Nimeni nu plănuiește să devină refugiat și, în ciuda experienței sfâșietoare de a-și părăsi casele, și chiar pe cei dragi uneori, mulți își refac viața în Moldova. Această transformare nu ar fi fost posibilă fără bunătatea poporului moldovean, care a acceptat refugiații ucraineni, arătându-le compasiunea și sprijinul pe care îl merită”, a spus Ambasadoare Bunăvoinței, Kristin Davis.
„În mijlocul incertitudinii situației lor, refugiații ucraineni reprezintă un exemplu inspirat de rezistență, în timp ce poporul moldovean, care și-a deschis inimile și casele pentru refugiați fără ezitare, reprezintă un exemplu de solidaritate adevărată. Îi sunt recunoscătoare lui Kristin Davis pentru vizita sa și pentru rolul pe care l-a avut în a le da voce refugiaților. Cu sprijinul ei, mai mulți oameni vor avea ocazia să fie martori ai forței și spiritului de unitate atât a moldovenilor, cât și a refugiaților”, a declarat Francesca Bonelli, reprezentanta UNHCR în Moldova.
În luna iunie, Valentina Nafornița, soprana moldoveancă, a devenit cea mai nouă Susținătoare de Profil Înalt a UNHCR – și prima din Republica Moldova.
Scopul evenimentului a fost de a deschide o conversație despre modul în care artele pot spori bunăstarea, îmbunătăți conexiunile sociale și promova un sentiment de apartenență într-o nouă societate.
Trupa de teatru ucraineană „Vocea țării” a prezentat o piesă despre experiența lor de strămutare. Aceștia locuiesc în prezent în Căușeni și fac parte din Centrul Comunitar susținut de UNHCR, unde integrează în mod activ artiști locali în grupul lor.
Pentru a-și arăta solidaritatea cu refugiații și pentru a recunoaște numeroasele contribuții ale acestora la societate, precum și importanța culturii în promovarea unei societăți incluzive, Guvernul Republicii Moldova a declarat anul 2023 drept „Anul culturii ucrainene în Moldova.
„Am reiterat încă o dată angajamentul Republicii Moldova de a sprijini oamenii de cultură din Ucraina, refugiații din Moldova, care sunt încurajați să intre pe piața muncii, precum și sprijinul pentru protecția patrimoniului cultural, care poate fi oricând evacuat pentru a fi salvat în siguranță în Moldova”, a declarat Sergiu Prodan.
Republica Moldova a primit mai mulți refugiați din Ucraina pe cap de locuitor decât orice altă țară din lume: la fiecare trei cetățeni moldoveni, de la începutul războiului a sosit o persoană din Ucraina.
Kristin Davis și Valentina Nafornița vor colabora cu UNHCR pentru a crește gradul de conștientizare și a mobiliza sprijin.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter