Elena* își amintește încă bombardamentele care au forțat-o să se adăpostească în subsolul din Mykolaiv timp de luni de zile, înainte de a se refugia în Republica Moldova în aprilie anul trecut. Acum locuiește împreună cu soțul ei într-o casă mică din Edineț, unde amândoi și-au găsit de lucru. Le-a fost acordat statutul de protecție temporară la scurt timp după ce programul a fost anunțat în luna martie a acestui an.
„Cel mai mare vis al meu este pacea. Visez la ea în fiecare noapte”, spune ea.
Statutul de protecție temporară este o măsură adoptată de Guvernul Republicii Moldova pentru a proteja și asista refugiații din Ucraina și familiile acestora. Aceasta le permite acestora să rămână în mod legal în Republica Moldova timp de un an, cel puțin până în martie 2024, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an. Pe lângă un statut juridic sigur, protecția temporară acordă dreptul la muncă și accesul la educație – precum și accesul la asistență medicală primară și de urgență, o prioritate-cheie pentru familia Elenei.
„Soțul meu are diabet și dizabilități moderate, așa că trebuie să mergem des la medicii de familie, lucru pe care protecția temporară ni-l asigură. În plus, Protecția temporară ne oferă stabilitate”, a declarat Elena.
UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, a oferit un sprijin substanțial pentru a ajuta guvernul să pună în aplicare programul de protecție temporară. Până la data de 17 iulie, peste 8.474 de refugiați din Ucraina s-au înregistrat pentru acest program.
UNHCR continuă să ajute refugiații și comunitățile vulnerabile din Republica Moldova datorită sprijinului generos din partea Uniunii Europene, Franței, Islandei, Italiei, Japoniei, Danemarcei și Statelor Unite ale Americii.
* Numele a fost schimbat din motive de protecție
Pentru mai multe detalii despre Protecția temporară, vizitați: UNHCR HELP
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter