Când invazia pe scară largă a Rusiei a ajuns la casa ei din Mykolaiv, Tatiana (36) nu a vrut să plece. „Am ezitat să părăsesc Ucraina”, spune ea. „Aceasta e casa mea, orașul meu.” Dar războiul a devenit prea dur pentru ca să mai suporte. „Când atacurile au început să se intensifice”, își amintește ea, „nu puteam mânca sau dormi; am decis că trebuie să îmi scot copiii din acest coșmar. Sunt mamă înainte de toate.”
A plecat cu copiii ei în Grecia, la niște rude, intenționând să rămână doar o lună. O lună a devenit două, apoi trei, apoi cinci, când a hotărât să meargă mai departe. „Grecia nu este ieftină și nici nu am vrut să stăm pe capul rudelor noastre. Întoarcerea nu era posibilă, pentru că nu aveam unde să ne întoarcem”, spune ea. A găsit siguranță și stabilitate în Republica Moldova și zâmbește când își amintește acest sentiment: ”Odată ce am ajuns în Moldova, am știut că nu mai trebuie să rătăcesc.”
O parte esențială a acestei stabilități este crearea unui regim de protecție temporară pentru ucrainenii ferugiați în Moldova, activat recent de către guvern. Protecția temporară este o măsură adoptată de guvern pentru a oferi un statut juridic mai sigur și drepturi pentru refugiații din Ucraina și familiile acestora; aceasta durează cel puțin până în martie 2024 și poate fi prelungită pentru încă un an.
Acest cadru legalcoincide cu obișnuința Tatianei de a respecta legea. „Sunt genul de persoană căreia îi place să respecte legea țării în care se află, mai ales că am și copii,” explică ea. Ea apreciază modul în care statutul de protecție temporară include nu doar un statut juridic sigur, ci și drepturi de bază – inclusiv servicii care să îi ajute să acceseze aceste drepturi în practică: „Îmi voi putea duce familia la medic, îmi voi putea înscrie copiii la școală și mă voi putea simți protejată.” De asemenea, protecția temporară îi asigură Tatianei dreptul la muncă; ea a absolvit recent cursuri de Social Media Management și așteaptă oportunitatea de a-și pune în practică noile competențe. Povestea ei arată modul în care protecția temporară din Moldova poate ajuta refugiații să înceapă să recapete controlul asupra vieții lor în timp ce își fac planuri de viitor.
UNHCR a oferit un sprijin semnificativ guvernului în pregătirea și implementarea regimului de protecție temporară pentru refugiații din Ucraina. Pe lângă contribuția tehnică la proiectul de legislație, sprijinul UNHCR a ajutat la consolidarea capacității guvernului în domenii-cheie, cum ar fi renovarea și mobilarea instalațiilor Inspectoratului General pentru Migrație (IGM), consolidarea capacității de înregistrare, procurarea echipamentului, construirea unui sistem de date personalizat și colaborarea la o campanie de comunicare pentru a informa refugiații despre acest proces.
Integrarea refugiaților în sistemele naționale ajută la pregătirea lor pentru soluții pe termen lung pe care le-ar putea urma ulterior, fie că este vorba de o integrare pe termen lung în Moldova, de întoarcerea voluntară în țară atunci când circumstanțele vor permite sau de orice altceva. „Venirea în Moldova a fost, probabil, una dintre cele mai bune decizii pentru mine și pentru copiii mei. Suntem departe de a trăi în lux, nu ne putem permite multe lucruri, dar cel mai prețios lucru este că putem merge la culcare fără să auzim zgomotul rachetelor sau al bombelor,” declară Tatiana.
De la începutul valului de refugiați, UNHCR a oferit Moldovei asistență și sprijin în valoare totală de peste 100 de milioane de dolari SUA, colaborând cu guvernul și partenerii.
Invazia Rusiei în Ucraina a determinat aproape 800,000 (735,329) de sosiri din Ucraina în Republica Moldova din februarie 2022, iar peste 100,000 (101,835) de refugiați din Ucraina se află încă în interiorul granițelor sale, la 14 mai 2023. Marea majoritate a celor care rămân în Republica Moldova sunt femei, copii și persoane în vârstă.
Activitatea UNHCR în Republica Moldova este posibilă cu sprijinul donatorilor internaționali care susțin operațiunea, precum și a celor care contribuie cu fonduri cu destinație largă și fără destinație specială.
Mulțumim Uniunii Europene și Japoniei pentru susținerea programului din 2023 al UNHCR în Republica Moldova.
Mulțumim donatorilor principali ai UNHCR:
Belgia | Danemarca | Franța | Germania | Irlanda | Italia | Japonia | Olanda |Norvegia | Donatori privați Canada | Donatori privați Italia | Donatori privați Japonia | Donatori privați Spania | Donatori privați Suedia | Donatori privați SUA | Donatori privați Republica Coreea | Suedia | Elveția | Regatul Unit.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter