Chișinău, 2 februarie
În această săptămână, Guvernul Republicii Moldova, coaliţia „Religions for Peace”, UNHCR şi Agenția ONU pentru Refugiați, au găzduit o delegație de lideri ai diverselor tradiții de credință din lume, Consiliul multireligios al liderilor. Delegația a fost întâmpinată de Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, liderii religioși locali și reprezentanții organizațiilor religioase implicate în acţiunile de răspuns la nevoile refugiaților, pentru a participa la masa rotundă dedicată discuţiilor privind „Solidaritatea pentru pace” pentru a consolida sprijinul inter-religios pentru refugiați și comunitățile gazdă din Moldova.
Strămutarea forțată este o criză complexă și în creștere. Până la mijlocul anului 2022, peste 103 milioane de oameni au fost strămutați forțat la nivel mondial, iar 74% dintre aceștia au fost găzduiți în țări cu venit mic și mediu. Pentru a răspunde la această criză este necesară o abordare la nivelul întregii societăți, după cum este menționat în Pactul mondial privind refugiații care cuprinde nu doar statele și organizațiile umanitare, dar și liderii religioși și organizațiile religioase.
Aceasta este prima inițiativă de a uni eforturile liderilor internaționali și locali, precum și ale Guvernului și societății civile pentru a mobiliza sprijinul inter-religios pentru refugiați. Liderii religioși prezenți și-au încurajat comunitățile și organizațiile religioase în prestarea neobosită de servicii și promovarea incluziunii și a coeziunii sociale în contexte de strămutare forțată.
„Religions for Peace se angajează să împărtășească lumina înțelepciunii și compasiunii ce se revarsă din toate tradițiile religioase. Suntem ferm convinși că atunci când religiile lucrează împreună, nimeni nu este lăsat în urmă”, a declarat prof. Azza Karam, Secretarul general al coaliției „Religions for Peace”.
În pofida provocărilor și a resurselor limitate, moldovenii au dat dovadă de umanitate remarcabilă atunci când au primit aproape 750.000 de refugiați din Ucraina de la începutul invaziei, circa un an în urmă. Peste 102.000 de refugiați continuă să se afle aici, iar aproape jumătate dintre ei sunt copii.
„În situaţia în care oamenii sunt forțați să-şi părăsească casele din cauza războaielor, conflictelor și persecuțiilor, cerem sprijinul liderilor religioși și al comunităților lor… Avem nevoie de un nou angajament de solidaritate cu toți refugiații, indiferent de unde provin aceștia. Solidaritatea de care a dat dovadă Republica Moldova este un exemplu important pentru restul lumi”, a declarat Gillian Triggs, Asistentul Înaltului Comisar pentru Protecție la UNHCR.
Această inițiativă va sprijini UNHCR în aprofundarea angajamentului față de liderii religioși pentru a promova incluziunea și coeziunea socială și a îmbunătăți coordonarea serviciilor pentru persoanele care au fost strămutate forțat și pentru comunitățile gazdă, asigurând astfel o viaţă mai demnă atât pentru refugiați, cât și pentru comunitățile gazdă în spiritul Pactului mondial privind refugiații.
Pentru mai multe informații, contactați:
Despre UNHCR
UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, protejează persoanele forțate să își părăsească casele din cauza conflictelor și persecuțiilor. Activăm în peste 130 de țări și oferim protecţie pentru milioane de oameni sub formă de asistenţă vitală, asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului și sprijin pentru construirea unui viitor mai bun. Pentru mai multe informaţii vizitați www.unhcr.org
Despre coaliţia „Religions for Peace”
Coaliţia „Religions for Peace”, formată din 90 de platforme interreligioase naționale și 6 platforme regionale, oferă sprijin direct umanitar multireligios și mobilizează comunitățile religioase de pe întreg globul pământesc pentru a găzdui migranţii și refugiații. Pentru mai multe informaţii vizitați www.rfp.org
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter