(Guvernul Republicii Moldova) Măsurile întreprinse de autoritățile naționale pentru gestionarea crizei refugiaților și acțiunile planificate pentru anul viitor în vederea susținerii cetățenilor ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova din cauza războiului au fost discutate la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Republica Moldova, Francesca Bonelli.
Prim-ministra a apreciat suportul UNHCR, care a sporit capacitatea de răspuns a Guvernului și a contribuit la dezvoltarea unor mecanisme eficiente prin care atât refugiații ucraineni, cât și familiile și comunitățile care-i găzduiesc pot beneficia de ajutor. Șefa Executivului a remarcat unitatea și ospitalitatea poporului Republicii Moldova, care s-a mobilizat pentru a oferi ucrainenilor sprijinul necesar.
„Solidaritatea de care au dat dovadă oamenii noștri a schimbat imaginea Republicii Moldova în întreaga lume. În același timp, partenerii externi, ținând cont de resursele noastre limitate, ne-au ajutat să facem față provocărilor și să susținem familiile care au primit cetățeni ucraineni. Este admirabil faptul că ne-am organizat cu toții astfel, încât să gestionăm această criză într-un mod profesionist”, a spus Natalia Gavrilița.
La rândul său, Francesca Bonelli a mulțumit echipei guvernamentale pentru munca realizată și deschiderea în vederea soluționării problemelor legate de fluxul mare de refugiați: „Efortul depus de Guvern în această perioadă este incredibil. Datorită implicării instituțiilor statului, dar și a cetățenilor care au reacționat prompt și cu multă empatie, Moldova a devenit un exemplu global în gestionarea acestei crize”.
Părțile au făcut un schimb de opinii privind cadrul de cooperare pentru perioada următoare. Potrivit prim-ministrei, printre priorități se numără extinderea protecției temporare pentru persoanele refugiate din Ucraina și incluziunea copiilor refugiați în mediul școlar. În acest sens, urmează a fi organizate o serie de cursuri de limbă română pentru copiii și adulți, dar și acțiuni de sprijin pentru instituțiile de învățământ care acoperă și componenta de refugiați.
În prezent, peste 7 800 000 de persoane au părăsit teritoriul Ucrainei, dintre care circa 726 000 au tranzitat Republica Moldova. La momentul actual, pe teritoriul țării noastre se află circa 88 000 de cetățeni ucraineni.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter