Când războiul din Ucraina a ajuns în orașul Kristinei*, ucigându-i soțul și distrugându-i casa, ea nu a avut altă opțiune decât să fugă. Femeia este acum unul dintre cei peste 96.000 de refugiați care au ales să rămână în Republica Moldova.
Kristina a găsit siguranță și sprijin în raionul Ungheni, într-un sat din apropierea frontierei cu România, care are legături istorice profunde cu Ucraina. Această comunitate mică a primit-o pe Kristina și i-a oferit o casă veche în care să locuiască. Cazul acesta reflectă modul în care mulți dintre refugiații ucraineni au găsit cazare în țară. Kristina spune că este fericită că are un acoperiș deasupra capului.
„Nu mai aveam nimic când a trebuit să plec din Ucraina!”, a subliniat ea. „Cu banii pe care îi primesc în fiecare lună, mă duc la piața locală și cumpăr ceea de ce am nevoie. Ultima dată, am cumpărat săpun și bunuri de uz casnic, cum ar fi un ceainic și un aragaz. Acum pot să gătesc mâncare acasă”.
Banii la care se referă reprezintă asistența financiară oferită de UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, în parteneriat cu UNICEF și UNFPA. Kristina îi folosește pentru a cumpăra produse alimentare și bunuri de uz casnic. Acest tip de sprijin este deosebit de important pentru a o ajuta să se pregătească pentru iarnă.
Intervențiile care presupun acordarea ajutorului financiar reprezintă o modalitate eficientă și practică de a oferi asistență în zonele cu piețe funcționale. Asistența financiară poate răspunde multor nevoi, poate reduce riscurile legate de protecție și poate contribui la găsirea de soluții prin abordări bazate pe drepturi și pe comunitate. Atunci când este combinată cu tehnologiile de plată, cum ar fi cardurile bancare, asistența financiară poate contribui la facilitarea incluziunii financiare și a soluțiilor durabile. În plus, beneficiile acestei forme de asistență se extind la nivelul comunității în general, prin contribuirea la stimularea piețelor locale și catalizarea interacțiunilor pozitive cu comunitățile gazdă.
De asemenea, asistența financiară oferă demnitatea alegerii, refugiații decid singuri cum să își stabilească prioritățile și cum să își acopere nevoile. Prioritatea actuală a Kristinei este simplă: „Nu am unde să mă duc, nu mă pot întoarce acasă și nu doresc să călătoresc în altă parte. Vreau doar să mă aflu într-un loc sigur și prietenos”.
Kristina s-a înscris la programul de asistență financiară al UNHCR la Centrul de Servicii Comunitare din Ungheni, unul dintre cele șapte centre de înscriere în pentru asistență financiară din Republica Moldova, operate Catholic Relief Service (CRS), partener al UNHCR. Acesta este, de asemenea, locul unde identitatea Kristinei și prezența ei pe teritoriul Republicii Moldova au fost verificate după două luni, lucru care este cerut tuturor refugiaților cărora li se acordă sprijin financiar.
Până la 1 noiembrie 2022, peste 96.000 de refugiați din Republica Moldova au primit cel puțin o plată lunară. În total, până în prezent, a fost oferit un sprijin internațional în valoare de peste 44 de milioane de dolari americani. Acești bani sunt transferați pe carduri bancare care funcționează doar în interiorul țării.
Programul de asistență financiară al UNHCR în Republica Moldova este finanțat prin contribuții generoase din partea Biroului pentru Populație, Refugiați și Migrație al Statelor Unite ale Americii; Ministerului Afacerilor Externe al Italiei; Direcției Generale pentru Operațiuni Europene de Protecție Civilă și Ajutor Umanitar (ECHO) al Comisiei Europene; Ministerului Afacerilor Externe, Comerțului și Dezvoltării al Canadei; Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei; Ministerului Afacerilor Externe al Suediei și Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Cehe.
* Numele a fost schimbat din motive de protecție.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter