Bruxelles, 22 martie 2022 – UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) salută angajamentele statelor membre ale Uniunii Europene (UE) și ale altor state europene de a transfera refugiații din Republica Moldova pe teritoriul lor sub auspiciile Platformei de Solidaritate UE.
Organizațiile salută această expresie de solidaritate care ușurează presiunea pusă asupra Moldovei, pe măsură ce capacitățile naționale devin din ce în ce mai îngreunate, și care oferă protecție, condiții adecvate de primire și o soluție pentru cei mai vulnerabili refugiați care fug din Ucraina.
UNHCR identifică persoanele vulnerabile din Moldova și lucrează cu OIM, Comisia Europeană și alte state membre ale UE pentru a facilita mai multe transferuri din Republica Moldova către UE. UNHCR informează, de asemenea, refugiații la ce să se aștepte în țările de primire, inclusiv capacitățile de recepție și condițiile generale, astfel încât aceștia să poată lua decizii informate cu privire la călătorie.
OIM asigură o mișcare sigură și ordonată pentru toți cei care pleacă, oferind orientare înainte de plecare, briefing înainte de îmbarcare, distribuirea echipamentului individual de protecție, manipularea bagajelor, transfer terestru, precum și asistență aeroportuară.
Austria s-a oferit voluntar să înceapă cu un proiect pilot în cadrul Platformei de Solidaritate și s-a angajat să admită 2.000 de refugiați cu nevoi specifice de protecție. În ultimele zile, primele două zboruri au aterizat deja la Viena, transportând în principal femei și copii, iar în următoarele zile vor urma mai multe.
Platforma de Solidaritate, înființată de Comisia Europeană, își propune să sprijine statele membre ale UE și statele asociate cu privire la împărțirea responsabilității pentru primirea sosirilor din Ucraina, în contextul Directivei privind protecția temporară.
Cei mai vulnerabili refugiați vor avea prioritate pentru transfer, inclusiv persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă, cele cu afecțiuni medicale severe și mamele cu copii mici. Copiii neînsoțiți și separați vor fi transferați numai în urma procedurilor de interes superior și a urmăririi familiei, deoarece reunirea copiilor cu familiile și îngrijitorii lor este prioritară. Vor fi incluse și măsuri de protecție împotriva rețelelor de contrabandă și trafic.
„Lăudăm Guvernul Austriei pentru că este pionier cu aceast transfer pentru refugiații ucraineni vulnerabili”, a declarat Lars Johan Lönnback, șeful misiunii OIM în Republica Moldova.
„Aceasta este, de asemenea, o completare oportună și esențială a generozității demonstrate deja de Guvernul și poporul Republicii Moldova, care oferă în prezent un adăpost sigur pentru peste 100.000 de oameni, adesea în propriile case.”
„UNHCR este recunoscătoare pentru această inițiativă de împărțire a responsabilității și solidaritate cu persoanele care fug din Ucraina și cu cei care îi găzduiesc în Republica Moldova”, a declarat Gonzalo Vargas Llosa, Reprezentantul UNHCR pentru Afaceri UE. „Acest efort arată că împărțirea responsabilității pentru a sprijini efectiv refugiații și țările gazdă în spiritul Pactului Global pentru Refugiați este posibilă și încurajăm mai multe state să ia parte.”
Toate acțiunile sunt coordonate între autoritățile moldovenești, statele primitoare, Agenția Uniunii Europene pentru Azil (EUAA), Frontex și alte agenții și instituții relevante ale UE, UNHCR, OIM și alte organizații internaționale, sub auspiciile Platformei de Solidaritate, convocată de Comisia Europeană.
Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:
UNHCR:
OIM:
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter