La patru luni de la prima livrare a vaccinurilor COVID-19 din COVAX, inițiativa globală pentru a asigura distribuția echitabilă a vaccinurilor, UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, solicită statelor să accelereze implementarea campaniilor de vaccinare și să elimine barierele ce pot împiedica accesul la vaccinuri, al celor 82,4 milioane de persoane strămutate forțat, la nivel global.
UNHCR monitorizează includerea refugiaților și a solicitanților de azil în planurile de vaccinare COVID-19 și implementarea acestora în 162 de țări.
Dintre cele 126 de țări cu o populație de refugiați de peste 500 de persoane, UNHCR a confirmat că 123 au inclus în mod explicit refugiații în planurile lor de vaccinare sau au oferit asigurări că vor face acest lucru. Acesta este și cazul solicitanților de azil în 93 din 96 de țări.
Mai mult, UNHCR poate confirma că refugiați și solicitanți de azil au început să primească vaccinuri impotriva COVID-19, în 91 din cele 162 de țări monitorizate. UNHCR felicită statele care au inclus persoanele strămutate forțat în campaniile de vaccinare și le îndeamnă pe celelalte să urmeze exemplul lor.
„În întreaga lume, am văzut un angajament neclintit de a nu lăsa refugiații în urmă în planificarea vaccinării împotriva COVID-19,” a spus Ann Burton, șefa secției de sănătate publică a UNHCR. „Dar barierele din calea vaccinării persistă. Sunt necesare eforturi mai puternice pentru a se asigura că angajamentele statelor privind incluziunea refugiaților se transformă în realitate tangibilă.”
Pentru a se înregistra sau pentru a primi vaccinul, unele state solicită documente de identitate pe care refugiații adesea nu le au. Alții au înființat sisteme online care pot descuraja sau preveni persoanele fără acces la internet sau care nu au competențe digitale, să se înregistreze pentru vaccinuri.
În mai multe țări, centrele de vaccinare sunt situate departe de zonele în care locuiesc refugiații, ceea ce i-ar putea împiedica să se imunizeze. Acesta este cazul în special în Africa Subsahariană, unde cazurile de COVID-19 raportate recent sunt în creștere, spre deosebire de declinul observabil din multe părți ale lumii.
Alți factori care împiedică oamenii să se vaccineze includ costul real sau perceput al serviciilor de vaccinare, barierele lingvistice, precum și lipsa de informații, dezinformarea și oportunitățile limitate de a pune întrebări, ceea ce poate duce la ezitări privind vaccinarea.
UNHCR salută eforturile statelor de a depăși aceste obstacole. Moldova și Serbia au prioritizat vaccinarea persoanelor care locuiesc în centrele de azil, în timp ce în Serbia, campania de vaccinare este finalizată și pentru refugiații care locuiesc în spații private. Senegalul și Camerun au permis refugiaților să se înregistreze în unități sanitare desemnate și în consiliile orașelor din vecinătatea comunităților lor. Portugalia a introdus un sistem specific de înregistrare pentru persoanele fără acte pentru a se asigura că nimeni nu este exclus din campania de vaccinare. Între timp, în Republica Democrată Congo (RDC), cea mai mare campanie de conștientizare cu privire la COVID-19, din regiune, a ajuns la peste 1,7 milioane de oameni de la începutul pandemiei.
UNHCR este gata să colaboreze cu toate statele pentru a se asigura că cel puțin 20% din refugiați sunt vaccinați până la sfârșitul anului 2021, conform obiectivului stabilit de COVAX. De asemenea, Agenția îndeamnă statele cu doze excedentare de vaccin să le împartă cu țările cu venituri mici și medii și să sprijine facilitatea COVAX.
„Dincolo de imperativul moral, acest lucru este în interesul nostru colectiv”, a spus Burton. „Atâta timp cât pandemia rămâne sub control, este o amenințare pentru toată lumea de pretutindeni.”
SFÂRȘIT
Date esentiale:
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter