Cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților, UEFA și UNHCR felicită șase asociații naționale care au ajutat refugiații să se integreze în societate
UEFA, Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal și UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, au făcut echipă luni pentru a felicita șase asociații naționale de fotbal europene pentru succesul lor în folosirea puterii unificatoare a jocului pentru a ajuta refugiații să-și refacă viața.
La începutul unei săptămâni, când comunitatea internațională marchează Ziua Mondială a Refugiaților, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, s-a alăturat directorului programului de responsabilitate socială în fotbal al UEFA, Michele Uva, pentru un eveniment online care anunța câștigătorii anuali ai schemei UEFA de Fotbal și Granturi pentru Refugiați.
„Toți câștigătorii premiilor de astăzi arată de ce fotbalul este atât de bine plasat pentru a asista refugiații, pe măsură ce se integrează în noile lor comunități”, a spus domnul Uva. „Popularitatea sportului nostru îndepărtează multe bariere sociale. Are puterea de a-I conecta pe oameni, indiferent de vârstă, culoarea pielii, sex sau credință. În același timp, vizibilitatea fotbalului poate crește gradul de conștientizare și finanțarea pentru programele dedicate refugiaților. ”
Fiecare asociație de succes – Armenia, Bulgaria, Croația, Finlanda, Irlanda de Nord și Țara Galilor – va primi 50.000 EUR pentru a sprijini proiectele de responsabilitate socială care ajută refugiații să se integreze în societate.
„Provocările anului trecut au fost și mai dure pentru cei mai vulnerabili din lume, inclusiv pentru cei peste 82 de milioane de oameni pe care organizația mea, UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, îi ajută și se străduiește să îi protejeze. Acest lucru face ca schema UEFA de Fotbal și Granturi pentru Refugiați și munca pe care o faceți pentru a sprijini refugiații să fie cu atât mai importantă ”, a spus Filippo Grandi.
De la lansarea sa în 2017, aproximativ 34 de țări au depus cereri pentru schema UEFA pentru fotbal și refugiați, care încurajează asociațiile naționale să sprijine incluziunea și integrarea refugiaților prin fotbal.
Din ce în ce mai mult, programele de responsabilitate socială în fotbal din toată Europa își folosesc rețelele locale pentru a ajuta refugiații să găsească de lucru sau să ofere formare profesională ca antrenori, arbitri sau voluntari. Alte proiecte oferă sprijin psihologic, instruire lingvistică sau sprijin specializat pentru femei și fete. Mulți se bazează, de asemenea, pe cunoștințe de specialitate ale partenerilor experți pentru a maximiza impactul acestora și pentru a ajunge la cât mai mulți beneficiari.
La începutul acestui an, UEFA și UNHCR au semnat un Protocol de cooperare pentru a sprijini accesul refugiaților la sport și a spori incluziunea socială.
„Fotbalul este un limbaj universal care i-a ajutat pe mulți să meargă mai departe, chiar și în timpul pandemiei actuale. Din acest motiv, noi, UNHCR, suntem încântați de acordul de parteneriat pe care l-am semnat recent cu UEFA ”, a adăugat dl Grandi.
„Contribuția pe care fotbalul o poate aduce la îmbunătățirea vieții celor care, fără vina lor, au fost forțați să fugă din țările lor – și a celor care îi găzduiesc atât de amabil – este incomensurabilă.”
Sfârșit
Mai multe informații aici
Fotbalul schimbă vieți – video, 30 sec
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter