Σε μια εποχή που όλο και πιο συχνά οι πρόσφυγες βρίσκουν σύνορα κλειστά, καχυποψία και αμφισβήτηση, κρίνεται σημαντικό να αυξηθεί η ενημέρωση σχετικά με εκείνους που τρέπονται σε φυγή εξαιτίας πολέμου ή διώξεων. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παράγει εκπαιδευτικό υλικό που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και εφήβους να έρθουν σε επαφή με αυτό το θέμα.
Το υλικό αυτό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σχολικούς συμβούλους, στελέχη της εκπαίδευσης, εμψυχωτές ομάδων κ.α. και είναι ιδιαίτερα ευέλικτο ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε τάξης και διδακτικού αντικειμένου (γλώσσα, ιστορία, γεωγραφία, καλλιτεχνικά κτλ.). Το εκπαιδευτικό υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο είτε της διαθεματικότητας, εμπλουτίζοντας τον τρόπο διδασκαλίας αλλά και τα ίδια τα σχολικά βιβλία, είτε της ευέλικτης ζώνης και των διάφορων προγραμμάτων, όπως η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και η Αγωγή Υγείας.
Για τη δυνατότητα παρουσιάσεων σε σχολεία, καθώς και για να συζητήσουμε ιδέες και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός της σχολικής τάξης, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα τηλέφωνα +357 22359057 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].
Δεν είναι μόνο αριθμοί (12 -18 ετών)
– Δεν είναι μόνο αριθμοί (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ)
– Προσωπικές ιστορίες 5 μεταναστών και προσφύγων 1–2–3–4–5
Το “Σκληρό καρύδι” είναι μια ιστορία για παιδιά από 8 ετών και πάνω από τη συγγραφέα Ελένη Σβορώνου, που εκδόθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Η ιστορία για τα παιδιά από τις Εκδόσεις “Καλειδοσκόπιο”
Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα
Η «Ειρήνη» είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για παιδιά 5-8 ετών και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν μέσα στην τάξη θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα και οι πολιτισμικές διαφορές.
Ταξίδι Φυγής
Πρόκειται για ένα διαδικτυακό παιχνίδι με δωρεάν πρόσβαση, ένα παιχνίδι-ριάλιτι, το οποίο μεταφέρει τον παίκτη σ’ ένα ταξίδι φυγής: από τη στιγμή της δίωξης μέχρι την αναζήτηση ασύλου και ασφάλειας. Απευθύνεται κυρίως σε νεαρά άτομα (από 13-18 χρονών).
VIDEOS
Νεαροί Αφρικανοί Πρόσφυγες: Χτίζοντας το μέλλον (12-18 ετών)
Παιδιά πρόσφυγες (8-12 ετών) – πέντε παιδιά πρόσφυγες από το Σουδάν, την Καμπότζη, το Αφγανιστάν και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη