Σημαντική αύξηση στις ανάγκες επανεγκατάστασης προσφύγων παγκοσμίως προβλέπει για την επόμενη χρονιά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση «Αποτίμηση των Προβλεπόμενων Παγκόσμιων Αναγκών Επανεγκατάστασης» για το 2024, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, περισσότεροι από 2,4 εκατομμύρια πρόσφυγες θα χρειαστεί να επανεγκατασταθούν, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του είκοσι τοις εκατό σε σχέση με το 2023.
Με την προσφυγική κρίση να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, αλλά και την εμφάνιση νέων καταστάσεων αναγκαστικού εκτοπισμού, απαιτείται άμεση δράση για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια πρόσφυγες και βίαια εκτοπισμένοι παγκοσμίως.
«Παρακολουθούμε μια ανησυχητική αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα χρειαστούν επανεγκατάσταση μέσα στο 2024. Η επανεγκατάσταση παραμένει μια σανίδα σωτηρίας για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο και για τους ανθρώπους με ιδιαίτερες ανάγκες», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi. «Ζητώ απ’ όλα τα κράτη που διαθέτουν τα μέσα να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να δεσμευτούν στην παροχή βιώσιμων και πολυετών προγραμμάτων επανεγκατάστασης, προσφέροντας ασφάλεια και προστασία στους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και να μοιραστούν την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας για τους πρόσφυγες.»
Στην κορυφή της λίστας με τις εκτιμώμενες ανάγκες επανεγκατάστασης για το 2024 βρίσκεται η Ασία, με περίπου 730.000 πρόσφυγες να χρειάζονται υποστήριξη μέσω επανεγκατάστασης, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 30 τοις εκατό των παγκόσμιων αναγκών.
Με την κρίση στη Συρία να παρατείνεται για 13η χρονιά, παραμένοντας η μεγαλύτερη προσφυγική κατάσταση στον κόσμο, οι Σύροι πρόσφυγες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις υψηλότερες ανάγκες επανεγκατάστασης για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, με περίπου 754.000 άτομα σε όλο τον κόσμο να χρήζουν άμεσης υποστήριξης μέσω της επανεγκατάστασης.
Οι Αφγανοί πρόσφυγες εκτιμάται ότι έχουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε ανάγκες επανεγκατάστασης, ενώ ακολουθούν οι πρόσφυγες του Νοτίου Σουδάν, της Μυανμάρ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Από τις περίπου 116.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2022, μόνο 58.457 πρόσφυγες κατάφεραν να αναχωρήσουν για επανεγκατάσταση. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεχίζει να τονίζει ότι είναι κρίσιμο να διατίθενται περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και ιατρικά περιστατικά, καθώς και να διασφαλίζεται η έγκαιρη επεξεργασία των αιτημάτων και αναχώρηση.
Η επανεγκατάσταση παρέχει ελπίδα και προστασία σε όσους αντιμετωπίζουν ακραίους κινδύνους, προσφέροντας βιώσιμες λύσεις, ενώ την ίδια ώρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην άμβλυνση των πιέσεων προς τις χώρες υποδοχής και στην ενδυνάμωση του ευρύτερου πλαισίου προστασίας.
Μπορείτε να δείτε συνοπτικά τα στοιχεία σε αυτόν τον διαδραστικό πίνακα.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter