Λευκωσία, 22 Ιουνίου – Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, 20 Ιουνίου 2023, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, η Ένωση Συντακτών Κύπρου και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο πραγματοποίησαν συνάντηση στη Δημοσιογραφική Εστία κατά την οποία συζητήθηκε ο καθοριστικός ρόλος των μέσων ενημέρωσης στην καλλιέργεια ενός φιλόξενου και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλοντος για τους πρόσφυγες στην Κύπρο, όπου θα μπορούν να ενταχθούν και να τύχουν αποδοχής και σεβασμού ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Έλλη Κοτζαμάνη, αναφέρθηκε στον αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών για δημοσιεύματα στα ΜΜΕ που παραβιάζουν τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί δυσμενών διακρίσεων και ρητορικής μίσους. Εξήγησε στη συνέχεια την ενδελεχή διαδικασία που ακολουθεί η Επιτροπή κατά την εξέταση των καταγγελιών και υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Φράγκος, τόνισε με τη σειρά του τη δέσμευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου για υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Εξέφρασε την ετοιμότητα της Ένωσης να στηρίξει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην προώθηση της υπεύθυνης και ηθικής δημοσιογραφίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ακριβούς και δίκαιης παρουσίασης αυτών των ευάλωτων ομάδων.
Η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, Katja Saha, αναφέρθηκε στην ανησυχητική επιδείνωση της κοινής γνώμης απέναντι στους πρόσφυγες και τους αιτητές ασύλου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της Ύπατης Αρμοστείας, και τόνισε τον κρίσιμο ρόλο των μέσων ενημέρωσης στην αλλαγή αυτής της αρνητικής τάσης. Η Saha υπογράμμισε την ανάγκη για προληπτικές δράσεις ώστε να ν’αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση και να διασφαλιστεί καλύτερα η παροχή ακριβούς πληροφόρησης καθώς και η ανάδειξη της ανθρωπιστικής διάστασης του ζητήματος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Etinosa Erevbenagie–Johnbull, συνιδρυτής της μη- κερδοσκοπικής οργάνωσης Generation for Change CY, αναφέρθηκε με δυνατά παραδείγματα στον αντίκτυπο της παραπληροφόρησης τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στη ζωή των προσφύγων και των αιτητών ασύλου. Αναφερόμενος στην παρεπόμενη αύξηση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού, ο Erevbenagie–Johnbull τόνισε την επείγουσα ανάγκη για δράση και αλλαγή.
Στη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αποσαφηνίσουν θέματα ορολογίας και διαδικασιών σχετικά με το άσυλο και τη μετανάστευση και να ανταλλάξουν ιδέες για την προώθηση θετικής δημοσιογραφικής κάλυψης. Έμφαση δόθηκε στην δημοσίευση προσωπικών ιστοριών που απεικονίζουν την ανθρώπινη πτυχή της προσφυγικής εμπειρίας. Επιπλέον, συζητήθηκαν πιθανές συνεργασίες και πρωτοβουλίες για ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση, όπως εργαστήρια ενημέρωσης δημοσιογράφων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πιο περιεκτικό και ανθρώπινο αφήγημα.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν και ν’ αξιοποιήσουν τη δύναμη των ΜΜΕ προκειμένου να προωθήσουν ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον για τους πρόσφυγες στην Κύπρο. Αναγνώρισαν την ανάγκη για συνεχή διάλογο και συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης και των οργανισμών καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί η ακριβής, δεοντολογική και ολιστική κάλυψη του προσφυγικού και μεταναστευτικού.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter