Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου, υπέγραψαν στις 8 Μαρτίου, Μνημόνιο Συνεργασίας. Μέσω της θεσμοθέτησης της συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων, πρωταρχικός στόχος είναι η σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τις δράσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την προστασία των προσφύγων.
Η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, κα Katja Saha, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την έμπρακτη στήριξη προς τους πρόσφυγες και το έργο της Ύπατης Αρμοστείας δηλώνοντας, μεταξύ άλλων:
«Για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που βιώνουν οι πρόσφυγες στην αναζήτησή τους για προστασία χρειάζεται μια συνεκτική προσέγγιση που να περιλαμβάνει, όχι μόνο τις κυβερνήσεις των κρατών υποδοχής, αλλά όλους τους κοινωνικούς φορείς, όπως τα πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Μνημόνιο Συνεργασίας είναι ένα παράδειγμα για τον ουσιώδη ρόλο τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν τα πανεπιστήμια στην προστασία των προσφύγων.»
Ο Παντελής Σκλιάς, Πρύτανης Πανεπιστημίου Νεάπολης, τόνισε ότι η υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου είναι μια πολύ σημαντική πράξη για το Πανεπιστημιο αλλά και την ίδια την πόλη της Πάφου. Στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου προβλέπεται μία σειρά πρωτοβουλιών, όπως σεμινάρια προσφυγικού δικαίου, παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών σε πρόσφυγες, διεπαφή φοιτητών ψυχολογίας με πρόσφυγες των δομών φιλοξενίας με στόχο την παραγωγή αποτελεσμάτων τόσο προς όφελος των προσφύγων και αιτητών ασύλου καθώς και της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Κύπρο.
Από την πλευρά του, ο Δρ. Αναστάσιος Παυλόπουλος, ως συντονιστής της εκδήλωσης, εξέπεμψε το μήνυμα ότι «όταν η επιστημονική έρευνα υπηρετεί την κοινωνία και η κοινωνία την επιστημονική έρευνα, τότε η ελπίδα για έναν καλύτερο, για έναν πιο όμορφο κόσμο, χωρίς διακρίσεις, πόνο και πολέμους, γίνεται απτή πραγματικότητα.»
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Δρ. Νίκος Περιστιάνης, Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος Ιδρύματος Universitas, ο οποίος στην παρέμβασή του τόνισε το κεφάλαιο “γυναίκα-πρόσφυγας” με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μίλησε κυρίως για τις συνθήκες που σήμερα οι γυναίκες πρόσφυγες αντιμετωπίζουν. Πολλές φορές, είπε, αναγκάζονται να μείνουν πίσω στην πατρίδα τους για να προστατεύσουν παιδιά και ηλικιωμένους ή την οικογένεια τους. Οι γυναίκες πολλές φορές στους χώρους υποδοχής προσφύγων, είπε ο κ. Περιστιάνης, αναγκάζονται να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή εξωθούνται ακόμη και στην πορνεία για να επιβιώσουν.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Εκτέθηκαν συγκεκριμένα χειροτεχνήματα που δημιούργησαν γυναίκες πρόσφυγες μαζί με εθελοντές από την κοινότητα της Πάφου, καθώς και το μωσαϊκό Η Αγάπη Κατακτά τα Πάντα, μια συλλογική δημιουργία από ασυνόδευτα κορίτσια, αιτήτριες ασύλου από Αφρική που διαμένουν στην Πάφο, και εθελοντές από το Καταφύγιο Μάθησης/The Learning Refuge. Η Συντονίστρια του Learning Refuge, κα. Mary Chojnowski, κατά τον χαιρετισμό της, τόνισε τη σημασία των υποστηρικτικών προγραμμάτων για τους πρόσφυγες, ενώ απευθυνόμενη μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης, προς τους φοιτητές, ανέδειξε σε συγκινητικό τόνο την ανάγκη στήριξης της από νέους ανθρώπους, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Παράλληλα, εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας «Αναζητώντας Ασφάλεια» (Fleeing to Safety) του Sebastian Rich, βραβευμένου φωτογράφου ο οποίος καθ’όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής έχει καλύψει τους μεγαλύτερους πολέμους και συγκρούσεις παγκοσμίως. «Σε αυτή την έκθεση σας προτρέπω να ξεχάσετε τη λεγόμενη τέχνη της φωτογραφίας ή τον φωτογράφο, αλλά να κοιτάξετε στα μάτια των ανθρώπων σε αυτούς τους τοίχους και να προσπαθήσετε να φανταστείτε τον πόνο και την αγωνία που έχουν περάσει και, στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα περνάει. Κανείς δεν επιλέγει να είναι πρόσφυγας,» είπε ο Sebastian Rich.
Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2022 από την Ύπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο και το Ίδρυμα Universitas. Περιλαμβάνει φωτογραφίες προσφύγων, αιτητών ασύλου, καθώς και άλλων βιαίως εκτοπισμένων στην Κύπρο και ανά το παγκόσμιο, όπως αποτυπώθηκαν μέσα από το φακό του Sebastian Rich. Οι προσωπικές ιστορίες και τα πορτρέτα που παρουσιάζονται στην έκθεση, αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αναζητά ασφάλεια – όποιος κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται και όποτε αναγκάζεται να διαφύγει από πολέμους και διώξεις.
Η έκθεση, σε επιμέλεια της Κατερίνας Χατζηστυλλή, θα παραμείνει στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου μέχρι τις 7 Απριλίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό. Το μωσαϊκό «Η Αγάπη Κατακτά τα Πάντα/Love Conquers Everything» επίσης θα φιλοξενηθεί για ένα μήνα στο Πανεπιστήμιο.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter