Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τους νέους θανάτους στο Αιγαίο, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στις αρχές της εβδομάδας.
Στο ένα από τα δύο περιστατικά, ένα σκάφος ανετράπη ανοικτά της Εύβοιας. Η Ελληνική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι ανέσυρε τις σορούς 22 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 11 άνδρες, έξι γυναίκες και πέντε παιδιά, και διέσωσε άλλους 12. Ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, υπάρχουν φόβοι για δεκάδες ακόμα αγνοούμενους, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος, το οποίο βυθίστηκε εν μέσω θαλασσοταραχής, μετέφερε σχεδόν 70 άτομα.
Στο δεύτερο περιστατικό στα ανοικτά της Σάμου την Τρίτη, μία ακόμη σορός ανασύρθηκε μετά την ανατροπή βάρκας που φέρεται να μετέφερε 12 άτομα. Τέσσερις άνθρωποι διασώθηκαν και επτά εξακολουθούν να αγνοούνται. Η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ εκφράζουν την εκτίμησή τους για τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών και όλων όσοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Λιγότερο από έναν μήνα πριν, δύο θανατηφόρα ναυάγια ανοικτά της Λέσβου και των Κυθήρων είχαν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 28 άτομα.
«Κάθε ζωή που χάνεται είναι πολύ. Οι τραγικοί θάνατοι στη θάλασσα και ο πόνος που επιφέρουν μπορούν να αποφευχθούν, αλλά μόνο με συντονισμένη δράση και διεθνή συνεργασία για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων», δήλωσε η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin. «Προκειμένου να μην ακολουθούνται οι όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές μέσα από δίκτυα διακινητών, οι πρόσφυγες χρειάζονται ρεαλιστικές και ανθρώπινες εναλλακτικές λύσεις που προστατεύουν το δικαίωμά τους στην ασφάλεια και το άσυλο», πρόσθεσε.
«Παιδιά, νέες γυναίκες και άνδρες συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Η ανάγκη για να σωθούν ζωές και να αποτραπούν περισσότερες τραγωδίες πρέπει να είναι προτεραιότητα, καθοδηγώντας τις διεθνείς προσπάθειες για προώθηση ασφαλών μεταναστευτικών διόδων, που θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο οι μετανάστες να χάνουν τη ζωή τους ή να αγνοούνται», ανέφερε ο Gianluca Rocco, Επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα.
Το Missing Migrants Project του ΔΟΜ έχει καταγράψει τουλάχιστον 25.114 θανάτους στη Μεσόγειο από το 2014. Στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, 2.162 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την ίδια περίοδο.
Από τις αρχές του 2021, 111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της διαδρομής της Ανατολικής Μεσογείου ενώ σε όλη τη Μεσόγειο καταγράφηκαν περισσότεροι από 2.000 θάνατοι.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter