Δήλωση της Pascale Moreau, Διευθύντριας του Περιφερειακού Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για την Ευρώπη
Τσισινάου, Μολδαβία – Η απόφαση που για πρώτη φορά έλαβε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να χορηγήσει Προσωρινή Προστασία στους πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία θα προσφέρει άμεση προστασία εντός της Ε.Ε. στους Ουκρανούς και τους πολίτες τρίτων χωρών με προσφυγικό καθεστώς ή καθεστώς μόνιμης διαμονής στην Ουκρανία.
Η απόφαση σημαίνει επίσης ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. μπορούν να παρέχουν Προσωρινή Προστασία σε πολίτες τρίτων χωρών με νόμιμη διαμονή στην Ουκρανία, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς και σε ανιθαγενείς.
Καλούμε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να ακολουθήσουν συμπεριληπτική προσέγγιση και να χορηγήσουν Προσωρινή Προστασία σε αυτές τις κατηγορίες πληθυσμού. Η απόφαση ευνοεί τον επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. αναφορικά με τους κατόχους Καθεστώτος Προσωρινής Προστασίας και περιλαμβάνει τη συνεργασία τους στον τομέα της υποδοχής.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να θέσουν γρήγορα σε εφαρμογή την Οδηγία συνεχίζοντας να προσφέρουν την τόσο αναγκαία ασφάλεια και προστασία στους ανθρώπους που δραπετεύουν από τη βία, καθώς η κατάσταση στη χώρα συνεχίζει να επιδεινώνεται και οι αριθμοί όσων διαφεύγουν όλο και μεγαλώνουν. Η κατάσταση αυτή εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση αυτού του αιώνα στην Ευρώπη.
Πολλά κράτη της Ε.Ε. έχουν προσφέρει ήδη μεγάλη στήριξη και η χθεσινή απόφαση ενισχύει αυτήν την αλληλεγγύη, η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί. Η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει επίσης την πρόσφατη καθοδήγηση της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που τα ενθαρρύνει να εφαρμόσουν ευέλικτους συνοριακούς ελέγχους και προτείνει μέτρα για την αποσυμφόρηση των συνόρων.
Η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να στηρίξει τις κυβερνήσεις και άλλους φορείς για την παροχή προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους αναγκάζονται να αφήσουν τις εστίες τους σε αυτήν την πρωτοφανών διαστάσεων προσφυγική κρίση.
Σχετικές Πληροφορίες
Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. συναντήθηκαν στις 3 Μαρτίου για να συζητήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Προσωρινή Προστασία, δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία και των αφίξεων στην Ε.Ε. ατόμων που αναζητούν ασφάλεια. Οι Υπουργοί συμφώνησαν με την πρόταση. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται η Οδηγία για την Προσωρινή Προστασία. Η σχετική απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.
Η Οδηγία για την Προσωρινή Προστασία σχεδιάστηκε μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας για να αξιοποιηθεί σε περίπτωση «μαζικής εισροής ή επικείμενης μαζικής εισροής» ανθρώπων που εισέρχονται σε ένα κράτος της Ε.Ε. Είναι μια μορφή προσωρινής προστασίας που αποσκοπεί στην παροχή άμεσης βοήθειας χορηγώντας σε μεγάλες ομάδες ατόμων καθεστώς συλλογικής προστασίας. Αυτά τα άτομα θα μπορούν να λάβουν καθεστώς προστασίας με διάρκεια έως ένα έτος (με δυνατότητα παράτασης έως και τρία έτη) χωρίς να υποβάλουν ατομικές αιτήσεις ασύλου. Έτσι διευκολύνεται η πρόσβαση σε στέγαση και άλλα δικαιώματα (π.χ. εκπαίδευση, υγεία, κοινωνική πρόνοια, άδειες παραμονής). Η Οδηγία προβλέπει επίσης κριτήρια για την επανένωση οικογενειών που έχουν χωριστεί σε περίπτωση που ένας ή περισσότεροι συγγενείς απολαμβάνουν Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας, ενώ άλλοι όχι. Αφού επανενωθούν, όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να λάβουν άδεια διαμονής για να μείνουν στη χώρα υποδοχής. Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η Οδηγία για την Προσωρινή Προστασία, πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον 15 από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε..
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter