Υπάρχει σήμερα μια ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και του αναγκαστικού εκτοπισμού, τόνισε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκφράζοντας θερμή παράκληση προς τους ηγέτες να μεταβούν από τα λόγια στις πράξεις και να ενισχύσουν τη στήριξη σε όσους αναγκάζονται να εκτοπιστούν, και προς όσους τους φιλοξενούν, προκειμένου να αποτραπούν και να μετριαστούν οι απώλειες και οι καταστροφές στις πιο ευάλωτες περιοχές.
Καθώς η 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP 26) βρίσκεται στην τελευταία της εβδομάδα, με κύριο θέμα την προσαρμογή, η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση για περισσότερη βοήθεια στις χώρες και τις κοινότητες οι οποίες παρόλο που έχουν επηρεαστεί στον μέγιστο βαθμό από την κλιματική κρίση, έχουν λάβει την μικρότερη στήριξη. Η προσοχή πρέπει να εστιαστεί τώρα σε προγράμματα προσαρμογής στο πλαίσιο των κοινοτήτων ώστε να βοηθηθούν εκατομμύρια άνθρωποι που παλεύουν με τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πολλοί από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί, συχνά πολλές φορές.
«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που στηρίζουμε προέρχονται από χώρες που βρίσκονται στο μέτωπο των κλιματικών κρίσεων ή φιλοξενούνται σε κράτη που έχουν πληγεί σε αντίστοιχο βαθμό», δήλωσε ο FilippoGrandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Αντιμετωπίζουν κλιματικές καταστροφές όπως πλημμύρες, ξηρασίες και ερημοποίηση, οι οποίες καταστρέφουν βιοποριστικά μέσα, τροφοδοτούν συγκρούσεις και αναγκάζουν τους ανθρώπους να μετακινηθούν. Χρειαζόμαστε επειγόντως νέο τρόπο σκέψης, καινοτόμες ιδέες, χρηματοδότηση από τους πιο εύπορους και πολιτική βούληση μόνο και μόνο για να περιορίσουμε την κατάσταση – πόσο μάλλον για να τη βελτιώσουμε.»
Στην Γλασκόβη, ο Ειδικός Σύμβουλος της Ύπατης Αρμοστείας για την Κλιματική Δράση, Andrew Harper, υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στον εκτοπισμένο πληθυσμό. Το 90 τοις εκατό των προσφύγων υπό την εντολή της Ύπατης Αρμοστείας και το 70 τοις εκατό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων προέρχονται από ευάλωτες χώρες που είναι οι λιγότερο έτοιμες να προσαρμοστούν. Εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κάθε χρόνο εξαιτίας των καταστροφών. Ο κ. Harper θα υπογραμμίσει πώς η κλιματική αλλαγή εντείνει ήδη τις ευαλωτότητες σε πολλές περιοχές που φιλοξενούν εκτοπισμένους ανθρώπους. Στο Αφγανιστάν, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι ξηρασίες έρχονται να προστεθούν στις επιπτώσεις από τα 40 χρόνια πολέμου, επιδεινώνοντας την έλλειψη τροφίμων σε μια χώρα με πάνω από 3,5 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένο πληθυσμό. Στη Μοζαμβίκη, οι εξεγέρσεις έχουν αναγκάσει 730.000 ανθρώπους να διαφύγουν καθώς η χώρα πλήττεται από τους κυκλώνες.
Στην περιοχή του Σαχέλ, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν μιάμιση φορά πιο γρήγορα απ’ ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη και οι κλιματικές επιπτώσεις αυξάνουν τον ανταγωνισμό για τους πόρους σε περιοχές όπου οι ένοπλες ομάδες εκμεταλλεύονται ήδη την αδύναμη διακυβέρνηση, τη φτώχεια και τις εθνοτικές εντάσεις. Υποστηρίζοντας την Ενιαία Στρατηγική του ΟΗΕ για το Σαχέλ, η Ύπατη Αρμοστεία έχει ενώσει τις δυνάμεις εμπειρογνωμόνων προγνωστικής ανάλυσης στο πλαίσιο ενός διυπηρεσιακού προγράμματος προκειμένου να προβλεφθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να υποστηριχθούν οι αναπτυξιακές, ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές προσπάθειες.
Η Ύπατη Αρμοστεία δραστηριοποιείται σε 130 χώρες παρέχοντας προστασία και βοήθεια, ενώ στηρίζει τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν ώστε να προσαρμοστούν και να βρεθούν λύσεις ενώ το κλίμα γίνεται όλο και πιο αφιλόξενο. «Εργαζόμαστε σε πολλές περιοχές που βιώνουν ήδη τις καταστροφικές συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό», τόνισε ο κ. Harper. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε να γίνουν περισσότερες τέτοιες διασκέψεις και να υπάρξουν περισσότερες μη εκπληρωμένες δεσμεύσεις. Οι εκτοπισμένοι και οι κοινότητες υποδοχής τους χρειάζονται βοήθεια τώρα για να αποκτήσουν την αντοχή που χρειάζονται για να αντισταθούν στην επικείμενη αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων.»
Ο κ. Grandi πρόσθεσε: «Ο αναγκαστικός εκτοπισμός αποτελεί μια από τις πιο καταστροφικές για τον άνθρωπο συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και δείχνει τις βαθιές ανισότητες στον κόσμο που ζούμε. Η συνεργασία με όσους ήδη υποφέρουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδίως με όσους έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους, είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη επιτυχημένων λύσεων. Όμως χρειάζονται διεθνή στήριξηκαι την χρειάζονται τώρα.
Απεικόνιση στοιχείων: Εκτοπισμένοι στο μέτωπο της κλιματικής έκτακτης ανάγκης
Ανιθαγένεια και Κλιματική Αλλαγή:
Φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό:
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter