Περίληψη των δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Shabia Mantoo, στη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο στο Palais des Nations στη Γενεύη.
Συνεχίζουν οι προσπάθειες στην Ελλάδα για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο που έμειναν χωρίς καταλύματα μετά από μια σειρά από φωτιές που κατέστρεψαν ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου την περασμένη εβδομάδα.
Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη στεγαστεί στη νέα δομή έκτακτης ανάγκης στον Καρά Τεπέ που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 8.000 ανθρώπους, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται. Η δομή στήθηκε από τις ελληνικές αρχές – που έχουν τη συνολική ευθύνη για τη διαχείριση και τον συντονισμό της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης – με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και άλλων οργανώσεων.
Η αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στη νέα δομή βρίσκεται σε εξέλιξη. Πληροφορούμαστε ότι η επιχείρηση πραγματοποιείται με ομαλό τρόπο χωρίς να έχουν γίνει αναφορές για χρήση βίας ή άλλες εντάσεις.
Πριν να μπουν στη δομή, όλοι οι νέοι διαμένοντες υποβάλλονται σε τεστ ταχείας εξέτασης αντιγόνων κορωνοϊού με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μαζικής εξέτασης, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν περίπου 150 θετικές περιπτώσεις. Όλοι παρακολουθούνται ιατρικά και έχουν απομονωθεί σε έναν χώρο καραντίνας που έχει στηθεί στη νέα δομή.
Οι ομάδες μας παρέχουν βοήθεια στον χωροταξικό σχεδιασμό και τη χωροθέτηση προκειμένου να διευκολυνθεί η κατανομή των καταλυμάτων, η παροχή πληροφόρησης και η διανομή των βασικών ειδών πρώτης ανάγκης για όλους όσοι εισέρχονται στη νέα δομή. Οι πρόσφυγες δείχνουν ανακουφισμένοι για τη βασική βοήθεια στην οποία έχουν πρόσβαση, αλλά είναι ακόμα καταβεβλημένοι έχοντας περάσει τόσες μέρες στο δρόμο, ενώ ανησυχούν για το μέλλον.
Η νέα αυτή δομή λειτουργεί προς το παρόν ως μια δομή στέγασης έκτακτης ανάγκης, που έχει στόχο να καλύψει άμεσες και επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων που επλήγησαν από τις φωτιές στη Μόρια, όσον αφορά την παροχή στέγασης, φαγητού, νερού, υγιεινής και ιατρικής φροντίδας. Η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει τη χρήση της ως μια προσωρινή λύση αλλά εφιστά την προσοχή πως ό,τι θεωρείται επαρκές από πλευράς στέγασης και υπηρεσιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δε σημαίνει ότι είναι κατάλληλο μακροπρόθεσμα. Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η μελλοντική χρήση της συγκεκριμένης δομής.
Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στις συζητήσεις για πιθανές μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως τη συνέχιση των μεταφορών προς την ενδοχώρα με ασφάλεια και οργάνωση και των μετεγκαταστάσεων σε άλλες χώρες με τη στήριξη της Ε.Ε.
Η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει την απόφαση που ανακοίνωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης για τη μεταφορά όλων των ασυνόδευτων παιδιών που διαμένουν στα νησιά (περίπου 400) σε κατάλληλες δομές στέγασης και φροντίδας στην ενδοχώρα, στην οποία συνδράμουν η Υ.Α. και ο ΔΟΜ.
Ελπίζουμε ότι το επικείμενο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα είναι μια ευκαιρία για την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στα ζητήματα αυτά και να διασφαλίσουν μεγαλύτερη στήριξη, αλληλεγγύη και επιμερισμό της ευθύνης με χώρες, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις.
Τέλος, αναφορικά με μια σειρά από συλλήψεις υπόπτων σε σχέση με τις φωτιές στη Μόρια, απευθύνουμε έκκληση να αποφεύγονται οι εικασίες και να αφήσουμε να ακολουθηθούν οι δέουσες νομικές διαδικασίες. Δεν είναι δίκαιο να στιγματίζονται ολόκληρες κοινότητες και ομάδες εξαιτίας των φερόμενων προσωπικών πράξεων ορισμένων ατόμων. Ελπίζουμε ότι η νομική διαδικασία θα συμβάλει στην εξακρίβωση των συνθηκών που αφορούν το συγκεκριμένο συμβάν.
Η Υ.Α. έχει εκτενές οπτικοακουστικό υλικό για την κατάσταση στη Λέσβο διαθέσιμο στην πλατφόρμα Refugees Media, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω πρόσφατων βίντεο.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter