English Περίληψη των δηλώσεων του Αντιπροσώπου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα σε συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη. Περαιτέρω πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες της Υ.Α., unhcr.gr και unhcr.org, στις οποίες αναρτώνται τακτικά ενημερωτικά δελτία, τις ημέρες που δεν διεξάγεται συνέντευξη Τύπου. Με 11.000 περίπου αιτούντες […]
Περίληψη των δηλώσεων του Αντιπροσώπου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα σε συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη. Περαιτέρω πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες της Υ.Α., unhcr.gr και unhcr.org, στις οποίες αναρτώνται τακτικά ενημερωτικά δελτία, τις ημέρες που δεν διεξάγεται συνέντευξη Τύπου.
Με 11.000 περίπου αιτούντες άσυλο να βρίσκονται χωρίς κατάλληλη στέγη στο νησί της Λέσβου μετά την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) από φωτιά την περασμένη εβδομάδα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ενισχύει τη στήριξή της για την αντιμετώπιση των κρίσιμων και άμεσων αναγκών.
Οι ελληνικές αρχές, που έχουν τη συνολική ευθύνη για τη διαχείριση και τον συντονισμό της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης, εντόπισαν μια τοποθεσία στη Λέσβο κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, στην περιοχή του Καρά Τεπέ, για να στεγάσουν προσωρινά τα πιο ευάλωτα παιδιά, άνδρες και γυναίκες που έμειναν άστεγοι μετά από μια σειρά από φωτιές που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη.
Κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης και για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες, η Ύπατη Αρμοστεία βοηθάει να στηθεί η νέα αυτή προσωρινή δομή με σκηνές προκειμένου να στεγαστούν όσοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης, παρέχει τεχνικές συμβουλές και μοιράζεται την τεχνογνωσία της όσον αφορά το στήσιμο και τον σχεδιασμό της δομής.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς και το στρώσιμο του εδάφους με χαλίκι. Μέχρι στιγμής, η Ύπατη Αρμοστεία έχει παραδώσει 600 οικογενειακές σκηνές, που στέγαζαν ήδη περίπου 700 άτομα, μέχρι χθες το απόγευμα. Έχουμε παραδώσει επίσης εγκαταστάσεις υγιεινής (φορητές τουαλέτες και σταθμούς για το πλύσιμο χεριών) και είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε επιπλέον στήριξη σε θέματα ύδρευσης, υγιεινής και αποχέτευσης εάν χρειαστεί.
Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και περιορισμού του COVID-19, οι αιτούντες άσυλο υποβάλλονται σε γρήγορα τεστ κορωνοϊού από τις εθνικές αρχές υγείας προτού μπουν στη νέα δομή.
Η Ύπατη Αρμοστεία στηρίζει επίσης τις εθνικές αρχές υγείας να στήσουν έναν υγειονομικό χώρο στη νέα δομή, σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ., παρέχοντας τρεις σκηνές κι ένα rub hall (σκηνή μεγάλης χωρητικότητας) και τοποθετώντας περίφραξη ώστε να χρησιμοποιηθούν ως χώροι απομόνωσης. Καθώς βρίσκεται ήδη σε λειτουργεία, 20 επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα βρίσκονται τώρα σε καραντίνα σε αυτόν τον χώρο.
Από την περασμένη εβδομάδα, ο ελληνικός στρατός παρέχει φαγητό και νερό στους αιτούντες άσυλο, μεταξύ άλλων και στη νέα αυτή δομή. Προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες αυτές, η Ύπατη Αρμοστεία έχει στείλει στη Λέσβο περισσότερα από 6.000 πακέτα με ξηρά τρόφιμα. Κατόπιν αιτήματος των εθνικών αρχών και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Υ.Α. έχει επίσης προσφέρει μια εφάπαξ έκτακτη αύξηση κατά 50% του μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος, προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες των πληγέντων αιτούντων άσυλο.
Σε συνεργασία με εταίρους, διανέμουμε επίσης βασικά είδη πρώτης ανάγκης, μεταξύ άλλων κουβέρτες, υπνόσακους, υποστρώματα, δοχεία νερού, πλαστικά καλύμματα και είδη προσωπικής υγιεινής για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες έως και 12.000 ατόμων.
Οι ομάδες της Υ.Α. και εθνικές οργανώσεις συνεχίζουν επίσης τις προσπάθειες εντοπισμού και συνδρομής των ευάλωτων αιτούντων άσυλο, όπως οικογενειών με μικρά παιδιά και γυναικών που είναι μόνες, ενημερώνοντάς τους πως μπορούν να βρουν κατάλυμα στη νέα προσωρινή δομή. Περίπου 50 γυναίκες ευάλωτες και επιζήσασες έμφυλης βίας έχουν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλή χώρο στο νησί.
Μόλις μεταφερθούν σταδιακά οι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο στη νέα προσωρινή δομή, είναι σημαντικό να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ασφαλή και οργανωμένη μεταφορά στην ενδοχώρα, σε κατάλληλες δομές, όλων όσων λαμβάνουν την έγκριση να φύγουν από το νησί.
Η παροχή στήριξης για την προσωρινή δομή είναι ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παρασχεθεί άμεση στέγη και προστασία στους αιτούντες άσυλο που κοιμούνται σε αυτοσχέδια καταλύματα ή στο δρόμο, σε χωράφια, ελαιώνες και χώρους πάρκινγκ για έβδομη συνεχή μέρα. Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει επίσης έκκληση για την εύρεση μακροχρόνιων λύσεων, με τη συνεχή στήριξη της Ε.Ε. και με επιμερισμό των ευθυνών.
Τα υπερσυνωστισμένα κέντρα υποδοχής στη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου πρέπει να αποσυμφορηθούν και οι συνθήκες εκεί να βελτιωθούν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι επισπεύδει την παρουσίαση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στις 23 Σεπτεμβρίου, λόγω, εν μέρει, των πρόσφατων γεγονότων στη Λέσβο και της επείγουσας ανάγκης που υπάρχει για μια συλλογική ανταπόκριση στην Ευρώπη.
Η Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί ότι το επερχόμενο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελεί μια πιθανή καινούρια αρχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, ώστε να παρέχουν καλύτερη προστασία στους πρόσφυγες και να διασφαλίσουν ένα καλύτερα οργανωμένο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, που να βασίζεται σε πιο δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου, στην αλληλεγγύη και τον καταμερισμό των ευθυνών μεταξύ των κρατών. Ελπίζουμε ότι όλοι θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter