Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α) ανακοινώνει σήμερα τους νικητές του πρώτου Διαγωνισμού Ζωγραφικής και Κόμικ «Οι Νέοι για τους Πρόσφυγες».
Περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες από 100 χώρες έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό με τα σχέδια και τα κόμικ τους. Ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες ήταν πρόσφυγας ή αιτών άσυλο.
Ο διαγωνισμός, ο οποίος προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2020 εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, καλούσε τους νέους ηλικίας μεταξύ 12 και 25 ετών να αναστοχαστούν δημιουργικά γύρω από το θέμα «Όλοι είμαστε σημαντικοί στη μάχη ενάντια στον ιό, μαζί και οι πρόσφυγες».
Τα επτά έργα που διακρίθηκαν έγιναν κινούμενα σχέδια από το ιαπωνικό στούντιο animation SPEED INC. Η Ύπατη Αρμοστεία απονέμει επίσης πέντε περιφερειακά βραβεία, πέντε βραβεία για την κατηγορία κόμικ και είκοσι ειδικές διακρίσεις. Μπορείτε να βρείτε τη λίστα των νικητών μαζί με τα έργα τους και λίγα λόγια για αυτά εδώ.
«Καθώς οι χώρες λάμβαναν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω του Covid-19, οι νέοι άνθρωποι ρωτούσαν πώς μπορούσαν να βοηθήσουν στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας ενώ βρίσκονταν στο σπίτι», αναφέρει η Pauline Eluère, η οποία συντόνισε την πρωτοβουλία αυτή για την Ύπατη Αρμοστεία. «Προκηρύξαμε τον διαγωνισμό για να τους δώσουμε έμπνευση, ώστε να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους για καλό σκοπό. Συνειδητοποιήσαμε επίσης ότι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσουμε ζωή στα μηνύματά τους θα ήταν να τα μετατρέψουμε σε κινούμενα σχέδια».
Όλοι οι νικητές θα λάβουν από ένα κουτί χρωματιστά μολύβια από την ελβετική εταιρία Caran d’Ache, παγκοσμίως γνωστή για τη γραφική ύλη της, η οποία συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία για τον διαγωνισμό.
«Η Caran d’Ache είναι υπερήφανος υποστηρικτής του εικαστικού διαγωνισμού της Ύπατης Αρμοστείας», δήλωσε η Catherine Bagnoud, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων της εταιρείας. «Όταν η τέχνη είναι αφοσιωμένη σε έναν σκοπό που αγγίζει την καρδιά μας, αποστολή μας είναι να την υποστηρίξουμε».
Το Γραφείο της Υ.Α. στην Ελλάδα θα προσφέρει επίσης από μια στιγμιαία φωτογραφική μηχανή στις συμμετοχές που διακρίθηκαν από την Ελλάδα.
Μαζί με τα σχέδιά τους, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν δυνατές σκέψεις και μηνύματα αλληλεγγύης.
«Η καραντίνα μού έμαθε να αισθάνομαι μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχω», ανέφερε η Ivanna, 16 ετών από το Περού, μία από τους περιφερειακούς νικητές του διαγωνισμού. «Νομίζω ότι πολλοί παραπονιόμαστε επειδή είμαστε κλεισμένοι μέσα ή επειδή μας λείπουν οι φίλοι μας, όμως δεν σκεφτόμαστε τους άλλους. Ας θυμηθούμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι στον κόσμο και ότι πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον».
Η 16χρονη Nesime, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν και μία από τους παγκόσμιους νικητές του Διαγωνισμού, δήλωσε: «Είναι αλήθεια ότι ο κορωνοϊός είναι πλέον κομμάτι της ζωής μας, όμως δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω. Πρέπει να παλέψουμε μαζί για να τον αντιμετωπίσουμε. Αυτή τη στιγμή ζω στην Ελλάδα. Ο κόσμος έχει μια εικόνα για εμένα στο μυαλό του, όμως εγώ είμαι αυτή που είμαι».
Άλλες δύο συμμετοχές από την Ελλάδα, το σκίτσο της 20χρονης Ελένης σχετικά με την προσφορά των γιατρών προσφύγων στη μάχη ενάντια στον ιό και μια δημιουργία του 20χρονου Jamil, πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, για την ελπίδα που μπορεί να μας ενώσει μέσα στο σκοτάδι, ήταν ανάμεσα στις είκοσι ειδικές διακρίσεις του διαγωνισμού.
Οι νικητές επιλέχθηκαν από μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από γνωστές προσωπικότητες, καλλιτέχνες, ειδικούς κινουμένων σχεδίων, πρόσφυγες και εταίρους της Υ.Α. Στην επιτροπή συμμετείχαν αρκετοί Πρέσβεις Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας και Υποστηρικτές Υψηλού Προφίλ όπως ο Ιάπωνας μουσικός MIYAVI, η πιλότος και πρόσφυγας από τη Συρία Maya Ghazal, ο Βρετανός ηθοποιός Douglas Booth, η Αμερικανίδα ηθοποιός Kat Graham και η Βρετανίδα ηθοποιός Gugu Mbatha Raw.
Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν ακόμα οι: Geoffrey Wexler, Διευθυντής των Studio Ponoc, Roland Kelts, δημοσιογράφος και συγγραφέας του Japanamerica, Nina Cosford, καλλίτεχνις και Πρέσβειρα της Caran d’Ache και O’Plérou, σχεδιαστής emoji από την Ακτή Ελεφαντοστού. Πολλά μέλη από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Νέων της Υ.Α. όπως οι πρόσφυγες Foni Joyce Vuni από το Νότιο Σουδάν, Arash Bordbar από το Ιράν, Faridah Luanda από το Κονγκό και Ismael Gamboa-Ocampo, εσωτερικά εκτοπισμένος στην Κολομβία, συμμετείχαν επίσης στην κριτική επιτροπή.
«Τα σκίτσα μεταφέρουν ένα μήνυμα ελπίδας», ανέφερε η Foni Joyce Vuni. «Μου αρέσει τόσο που δείχνουν ότι εμείς (οι πρόσφυγες) έχουμε κάτι να προσφέρουμε. Δεξιότητες, αγάπη, χρόνο, φροντίδα. Μερικές φορές δεν έχουν σημασία τα μεγάλα πράγματα, αλλά η προσπάθεια που καταβάλλουμε για να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον».
H Kat Graham πρόσθεσε: «Τα έργα αποτελούν πηγή έμπνευσης. Όταν η ενότητα, η δύναμη και η ανθρωπιά παρουσιάζονται με τους πιο δημιουργικούς τρόπους, επιβεβαιώνεται ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.»
Η Ύπατη Αρμοστεία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τις νεότερες γενιές προκειμένου να αγκαλιάσουν τους ανθρώπους που έχουν ξεριζωθεί λόγω της βίας και των διώξεων. Μέσα από μια σειρά δράσεων ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους να μαθαίνουν, να είναι πιο δημιουργικοί, να διαβουλεύονται, να προσφέρουν εθελοντικά και να συνδιαμορφώνουν λύσεις.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter