Πρόγευμα Εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Κύπρο και του Κυπριακού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, στα πλαίσια των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου). Εργοδότες, διευθυντές και επαγγελματίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού από ποικίλους επαγγελματικούς τομείς, είχαν την ευκαιρία […]
Πρόγευμα Εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Κύπρο και του Κυπριακού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, στα πλαίσια των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου). Εργοδότες, διευθυντές και επαγγελματίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού από ποικίλους επαγγελματικούς τομείς, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη νέα δωρεάν Πλατφόρμα αναζήτησης προσωπικού, HelpRefugeesWork αλλά και να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην αγορά εργασίας.
Κατά το χαιρετισμό της, η κυρία Katja Saha, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι η εργασία αποτελεί κεντρικό κομμάτι της διαδικασίας ένταξης των προσφύγων καθώς και βασικό στόχο του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες, το οποίο προτρέπει τις κοινωνίες υποδοχής προσφύγων να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες να γίνουν αυτάρκεις, ωφελώντας παράλληλα και τις κοινότητες υποδοχής τους. Παρουσιάζοντας την Πλατφόρμα HelpRefugeesWork, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην εξασφάλιση εργασίας αντίστοιχης με τις δεξιότητες τους και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσα από την πλατφόρμα και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κυρία Κορίνα Δρουσιώτου, Ανώτερη Νομική Σύμβουλος και Συντονίστρια του Κυπριακού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, η οποία σημείωσε ότι η εργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική για το πληθυσμό των προσφύγων διότι εξασφαλίζει αξιοπρέπεια, αίσθηση αυτοπεποίθησης, αλλά και δημιουργεί καθημερινές και ισχυρές διασυνδέσεις με την τοπική κοινωνία.
Η κυρία Νάτια Καραγιάννη, στη συνέχεια, εκπροσωπώντας την ΙΜΗ, μια από τις ήδη εγγεγραμμένες εταιρίες στην Πλατφόρμα και χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης, ανέφερε ότι η συμμετοχή τους στο HelprefugeesWork έχει πολλαπλά οφέλη και ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Ακολούθως, ο κύριος Μάνος Μαθιουδάκης, Λειτουργός Ένταξης στο Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, υπογράμμισε τη σημασία διαμόρφωσης μιας επιχειρηματικής κουλτούρας συμπερίληψης, που θα ενθαρρύνει και θα επικροτεί την παροχή ευκαιριών σε άτομα με καθεστώς διεθνούς προστασίας. Τέλος παρουσίασε την πλατφόρμα HelprefugeesWork, μια δωρεάν διαδικτυακή υπηρεσία που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συνδέονται άμεσα με πρόσφυγες που αναζητούν εργασία.
Οι συμμετέχοντες έθεσαν ερωτήματα και κατέθεσαν απόψεις για την υποβοήθηση της ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας. Αναδείχθηκαν οι ποικίλες δεξιότητες και το ευρύ επαγγελματικό υπόβαθρο των ατόμων αυτών και διευκρινίστηκαν οι όροι καθώς και τα δικαιώματα που αφορούν στην πρόσβαση των προσφύγων στην απασχόληση. Αξίζει να σημειωθεί ότι άτομα με καθεστώς διεθνούς προστασίας δικαιούνται με βάση τη νομοθεσία πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Εκτιμάται ότι σημαντικό μέρος τους διαθέτει απολυτήριο γυμνασίου, αλλά και μεταλυκειακούς τίτλους, συμπεριλαμβανομένων μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.
Συζητήθηκαν επίσης οι ευκαιρίες απασχόλησης για τους αιτητές ασύλου με αφορμή και την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας με την οποία επεκτείνονται οι τομείς της οικονομίας στις οποίες επιτρέπεται να εργαστούν. Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού από τους διευρυμένους τομείς σημείωσαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι, ενώ αυτή είναι μια θετική αλλαγή στην πολιτική, αντιμετωπίζουν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια που καθιστούν πολύ δύσκολη την απασχολησιμότητα των αιτητών ασύλου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 στο Μπαρ Εστιατόριο ‘Μουσών’ (οδός Μπουμπουλίνας 15, 1060 Λευκωσία).
Για περισσότερες πληροφορίες για τη Πλατφόρμα HelpRefugeesWork και την εκδήλωση, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Άνναγκρεϋς Μέσσα, στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 22205959, ή επισκεφτείτε τη σελίδα του Κυπριακού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες στο σύνδεσμο https://bit.ly/2EHYqOi.
Πληροφορίες για τους συντάκτες
Για την Πλατφόρμα HelpRefugeesWork
Το HelpRefugeesWork είναι μία νέα δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της διασύνδεσης ατόμων με καθεστώς Διεθνούς ή Συμπληρωματικής Προστασίας με εργοδότες και παρόχους εκπαίδευσης. Το HelpRefugeesWork αποτελεί πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Κύπρο (UNHCR Cyprus), η οποία αναπτύχθηκε και υλοποιείται από το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Cyprus Refugee Council).
Για το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο
Η ΄Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α) ιδρύθηκε το 1950 προκειμένου να συνδράμει εκατομμύρια προσφύγων στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, η σημαντικότερη λειτουργία της Υ.Α. είναι η διεθνής προστασία: να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες δεν θα σταλούν πίσω στη χώρα από την οποία διέφυγαν, και ότι τα βασικά τους δικαιώματα θα τύχουν σεβασμού. Απώτερος στόχος είναι να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πρόσφυγες, αιτητές ασύλου, εσωτερικά εκτοπισμένους και ανιθαγενείς, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν κανένα στήριγμα.
Στην Κύπρο, η Ύ.Α. ιδρύθηκε το 1974 για να συντονίσει την διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Κύπριους εκτοπισμένους και στις δύο κοινότητες. Σήμερα, η πρωταρχική λειτουργία της ΄Υ.Α. είναι να στηρίξει την Κυβέρνηση στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του νομοθετικού της πλαισίου, καθώς και των διαδικασιών και εξουσιών που θα διέπουν ένα σύστημα προστασίας προσφύγων, πλήρως εναρμονισμένο με τα διεθνή πρότυπα. Στόχος μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και αιτητών ασύλου, ιδιαίτερα αναφορικά με την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου, συνθήκες υποδοχής και ελευθερία διακίνησης. Προωθούμε καλές πρακτικές αναφορικά με την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην Κυπριακή κοινωνία. Υποστηρίζουμε επίσης την πρόσβαση της Κύπρου στις Συμβάσεις του ΟΗΕ για την ανιθαγένεια.
Για το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είναι ένας νεοσύστατος μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εργάζεται για τη διαφύλαξη και την προώθηση των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων στην Κύπρο, συμβάλλοντας στις προσπάθειες για την ισότιμη κοινωνική τους ένταξη. Με επίκεντρο τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο, τους κρατουμένους, τα θύματα εμπορίας προσώπων και τους επιζώντες βασανιστηρίων, το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εργάζεται στενά με την τοπική κοινωνία με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών τόσο σε επίπεδο ατόμου και κοινότητας όσο και αναφορικά με ζητήματα πολιτικής.
Άλλα σχετικά άρθρα:
Εξαιρετικά ωφέλιμη για τα ίδια και για την οικονομία η πρόσβαση ατόμων διεθνούς προστασίας στην αγορά εργασίας από την: Κυριακή Χριστοδούλου | Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)
Business Breakfast for the access of persons under international protection in the labour market (ENGLISH)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter