Η πρόσβαση ατόμων με καθεστώς διεθνούς προστασίας στην αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική με μακροπρόθεσμα οφέλη για τα ίδια τα άτομα, αλλά και για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία γιατί συμβάλλει στην κοινωνική και εργασιακή τους ενσωμάτωση. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα προγεύματος εργασίας που παραχώρησε η Υπάτη Αρμοστεία για […]
Η πρόσβαση ατόμων με καθεστώς διεθνούς προστασίας στην αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική με μακροπρόθεσμα οφέλη για τα ίδια τα άτομα, αλλά και για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία γιατί συμβάλλει στην κοινωνική και εργασιακή τους ενσωμάτωση.
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα προγεύματος εργασίας που παραχώρησε η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο (UNHCR) και το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (CyRC) με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας προσφύγων στις 20 Ιουνίου.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η δωρεάν πλατφόρμα εργοδότησης HelpRefugeesWork , ένα εργαλείο που διευκολύνει την σύνδεση ατόμων με καθεστώς διεθνούς προστασίας που αναζητούν εργασία με εργοδότες και παρόχους επαγγελματικής κατάρτισης για την υποβοήθηση της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.
Κατά την παρουσίαση απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς η Katja Saha , αντιπρόσωπος της UNHCR στην Κύπρο και η Κορίνα Δρουσιώτου και ο Μάνος Μαθιουδάκης εκ μέρους του CyRC.
Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, τα άτομα με διεθνή προστασία είναι είτε αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, είτε κάτοχοι συμπληρωματικής προστασίας. Έχουν διαφορετικό καθεστώς παραμονής από εκείνο των αιτητών ασύλου για τους οποίους η πρόσβαση στην αγορά εργασίας υπόκειται σε περιορισμούς και ρυθμίζεται από το τμήμα εργασίας.
Σήμερα υπολογίζεται ότι διαμένουν στην Κύπρο περίπου 11,000 άτομα με καθεστώς διεθνούς προστασίας και 13,000 αιτητές ασύλου. Το ποσοστό των προσφύγων με απολυτήριο λυκείου εκτιμάται στο 40%, ενώ ένα 25% διαθέτει μεταλυκειακή εκπαίδευση , συμπεριλαμβανομένων μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών. Ωστόσο ένα 60% των ατόμων με ανώτερη μόρφωση απασχολείται σε εργασίες που δεν αντιστοιχούν στα προσόντα τους.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, το ποσοστό τοποθέτησης των ανέργων προσφύγων σε εργασία αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1% του συνόλου των τοποθετήσεων και εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί από τους εργαζόμενους πρόσφυγες απασχολούνται σε μερική ή περιστασιακή βάση, έναντι περίπου 15% στο συνολικό πληθυσμό.
Προστιθέμενη αξία η εργασιακή ενσωμάτωση
Τόσο η αντιπρόσωπος της UNHCR Katja Saha, όσο και ο Μάνος Μαθιουδάκης και η Κορίνα Δρουσιώτου του CyRC τόνισαν στις σύντομες παρεμβάσεις τους την ωφελιμότητα της ένταξης των ατόμων αυτών στην αγορά εργασίας, αναφέροντας ότι η ενσωμάτωση αυτή βοηθά τους ίδιους να εγκληματιστούν και να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον αλλά και τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα γιατί με αυτό το τρόπο τους εντάσεις στο εργατικό δυναμικό με σταθερό μισθό αντί επιδομάτων.
Επίσης αναφέρθηκε πως η προσαρμογή είναι αλληλένδετη με την εκμάθηση της γλώσσας και ένας εξαιρετικός τρόπος τα άτομα αυτά να μάθουν την ελληνική είναι μέσω της εργασίας.
Αναφέρθηκε ότι τα άτομα αυτά δεν είναι οικονομικοί μετανάστες αλλά πρόσφυγες που ξεκινούν μια νέα ζωή σε ένα νέο τόπο, πιθανότατα η Κύπρος θα είναι το σπίτι τους για τη διάρκεια αυτής της ζωής και αποτελούν ένα αυξανόμενο κομμάτι του πληθυσμού.
Επίσης τονίστηκε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο πληθυσμός της ΕΕ γερνά και ότι χρειάζεται νέο εργατικό δυναμικό σε τομείς που οι πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ δεν μπορούν να συνδράμουν.
Ακόμη ένα σημείο που αναφέρθηκε είναι η προβολή των διαφόρων success stories προσφύγων που εργοδοτήθηκαν και ακολουθούν μια πετυχημένη καριέρα ώστε να ενθαρρυνθούν εργοδότες να τους εργοδοτήσουν αλλά και για να καμφθεί η καχυποψία και τα διάφορα στερεότυπα που ενδεχομένως να υπάρχουν στην κοινωνία.
Πως λειτουργεί το HelpRefugeesWork
Η δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα HelpRefugeesWork αποτελεί πρωτοβουλία του Γραφείου της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Κύπρο σε συνεργασία με τον Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Στόχο έχει να διευκολύνει εταιρείες να συνδέονται με ένα ευρύ δίκτυο προσφύγων που αναζητούν εργασία και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες. Στην πλατφόρμα είναι εγγεγραμμένες ήδη 100 και περισσότερες εταιρείες, με 400 και πλέον υποψηφίους/ες για εργοδότηση και με ήδη 130 και περισσότερες θετικές απαντήσεις σε αιτήσεις.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και επιτρέπει σε εταιρείες για όσο διάστημα επιθυμούν να δημοσιεύουν θέσεις εργασίας, να έχουν πρόσβαση σε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό υποψηφίων και να ενισχύουν το προφίλ εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους.
Στην πλατφόρμα μπορούν να ανεβάσουν το βιογραφικό τους σημείωμα οι δικαιούχοι συμπληρωματικής προστασίας ή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για θέσεις εργασίας. Παρέχεται προσωπική βοήθεια και διευκολύνσεις στους δικαιούχους που ψάχνουν εργασία.
Στην παρουσίαση μίλησε και η Νάντια Καραγιάννη εκ μέρους της ΙΜΗ η οποία στηρίζει την πρωτοβουλία και συμμετέχει στο έργο με πολύ ενθαρρυντικά όπως είπε αποτελέσματα.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter