Δεκαπέντε νεαροί αιτητές ασύλου, ηλικίας 16-18 ετών, περιμένουν με ανυπομονησία να ξεκινήσουν το μάθημα των Ελληνικών, ένα απόγευμα Τετάρτης. Εδώ και δύο εβδομάδες ξεκίνησαν μαθήματα στο Λύκειο KASA στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκπαίδευσης προσφύγων και μιας ευρύτερης συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Γραφείου στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ […]
New Refugee Education Programme gives hope to young refugees in Cyprus
© UNHCR Cyprus
Δεκαπέντε νεαροί αιτητές ασύλου, ηλικίας 16-18 ετών, περιμένουν με ανυπομονησία να ξεκινήσουν το μάθημα των Ελληνικών, ένα απόγευμα Τετάρτης. Εδώ και δύο εβδομάδες ξεκίνησαν μαθήματα στο Λύκειο KASA στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκπαίδευσης προσφύγων και μιας ευρύτερης συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Γραφείου στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Λυκείου KASA τον περασμένο Μάρτιο.
“Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες που μας δίνεται αυτή η ευκαιρία. Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την επιτυχία. Με την εκπαίδευση μπορείς να θέτεις στόχους στη ζωή σου και να επιδιώκεις να τους πετύχεις,» αναφέρει στην Ύπατη Αρμοστεία η Fatima*, μια νεαρή γυναίκα από τη Γκάμπια που κατέφυγε στην Κύπρο ως ασυνόδευτη ανήλικη πριν από δύο χρόνια. Το κενό και η μοναξιά που νιώθει από την απουσία της οικογένειας της δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα, ωστόσο το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της δίνει μια νέα αίσθηση κατεύθυνσης και σκοπού. “Θέλω να τελειώσω το σχολείο και στη συνέχεια να σπουδάσω Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο ώστε να μπορώ να συμβάλω στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου”.
Ο Baba*, επίσης από τη Γκάμπια, εγκατέλειψε τη χώρα του όταν ήταν 17 χρονών κι έφτασε μόνος στην Κύπρο αναζητώντας διεθνή προστασία. Η εκπαίδευση είναι η βασική προτεραιότητα στη ζωή του και νιώθει τυχερός για την ευκαιρία που του παρέχεται. “Το όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα. Με την εκπαίδευση μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να ξανακτίσουμε τη ζωή μας ».
Ο Baba εργάζεται τις ώρες που δεν πηγαίνει σχολείο, αλλά οι προτεραιότητές του είναι ξεκάθαρες: “Το σχολείο είναι η ζωή μου. Δουλεύω για να καλύψω τις ανάγκες μου, αλλά η εκπαίδευση παραμένει η προτεραιότητα μου. Θα κάνω ό, τι αναμένεται από μένα και θα ολοκληρώσω με επιτυχία αυτό το πρόγραμμα. Ως πρόσφυγες θέλουμε επίσης να προσφέρουμε στις χώρες μας που μας υποδέχτηκαν. Η εκπαίδευση είναι ο μόνος τρόπος να είμαστε υπεύθυνοι και καλοί πολίτες και να είμαστε σε θέση να εργαστούμε και να έχουμε μια κανονική ζωή. Γνωρίζω ότι πολλοί πρόσφυγες στον κόσμο δεν έχουν την ευκαρία να μορφωθούν κι εύχομαι να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για να πηγαίνουν σχολείο “.
Οι μαθητές προέρχονται από διαφορετικά εθνικά και εκπαιδευτικά υπόβαθρα, από Αφρικανικές κυρίως χώρες αλλά και Ευρωπαϊκές. Όλους όμως τους ενώνει μια ισχυρή επιθυμία να μορφωθούν. Διψούν για μάθηση κι άρχισαν ήδη να σκέφτονται τι θα σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο. Η Fatima θέλει να σπουδάσει διεθνείς σχέσεις, κάποιοι άλλοι ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ιατρική και διοίκηση επιχειρήσεων.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τριετές και σε όσους το ολοκληρώσουν επιτυχώς θα χορηγηθεί απολυτήριο, αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Οι μαθητές παρακολουθούν στο παρών στάδιο μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών ως δεύτερη γλώσσα, Αγγλικά, Γερμανικά, Ιστορία, Μαθηματικά και Μάρκετινγκ. Αναμένεται ότι θα προστεθούν και άλλα μαθήματα σύντομα, όπως Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Αγωγή του Πολίτη, Ψυχολογία και Ανθρωπολογία.
Η αποφασιστικότητα και η θέληση για μάθηση των νεαρών προσφύγων αποτελεί πηγή έμπνευσης και για τη δασκάλα των Ελληνικών, κ. Εύη Καλάθα: «Είναι τόσο πρόθυμοι να μάθουν την Ελληνική γλώσσα και είναι επιμελείς μαθητές. Η γλώσσα είναι καθοριστικός παράγοντας για την ένταξη των προσφύγων στις νέες χώρες τους και αυτό είναι κάτι που όλοι φαίνεται αναγνωρίζουν.»
Οι εκπαιδευτικές ανάγκες μπορεί να ποικίλλουν, αλλά αυτό δεν ανησυχεί την κ. Εύη: “Η τάξη μπορεί να μην είναι ομοιογενής, αλλά θεωρώ ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά πρόκληση. Εξάλλου, η ποικιλομορφία είναι πηγή πλούτου και όλοι μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλο και ο ένας με τον άλλο. ”
Μερικοί φοιτητές μπορεί να μην έχουν σχολικές τσάντες, βιβλία ή αριθμομηχανές, αλλά αυτό δεν τους ανησυχεί προς το παρών. “Αυτά είναι δευτερεύοντα ζητήματα τα οποία αναμένεται να λυθούν σύντομα. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε ό, τι χρειάζεται, ώστε να μην μείνουμε πίσω στα μαθήματα», μας αναφέρει ο Baba.
Πάνω απ ‘όλα, είναι ευγνώμονες που είναι ασφαλείς, πάνε σχολείο και νιώθουν ότι μπορούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.
* τα ονόματα άλλαξαν για λόγους προστασίας
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter