Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) παρουσιάζει τις συστάσεις της προς την Αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Καλεί την Αυστριακή Προεδρία να παίξει έναν καθοδηγητικό και ενωτικό ρόλο για τα κράτη μέλη της Ε.Ε., ώστε να εφαρμόσουν κοινές και συνεκτικές Ευρωπαϊκές πολιτικές ασύλου, που […]
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) παρουσιάζει τις συστάσεις της προς την Αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Καλεί την Αυστριακή Προεδρία να παίξει έναν καθοδηγητικό και ενωτικό ρόλο για τα κράτη μέλη της Ε.Ε., ώστε να εφαρμόσουν κοινές και συνεκτικές Ευρωπαϊκές πολιτικές ασύλου, που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση στην επικράτεια και θα προστατεύουν το δικαίωμα στο άσυλο.
«Με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κεντρική Μεσόγειο και όχι μόνο, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή όσον αφορά την πολιτική ασύλου της. Χρειαζόμαστε μια δυνατή Προεδρία που θα μπορέσει να ξεπεράσει το αδιέξοδο και να διασφαλίσει ένα καλά συντονισμένο σύστημα ασύλου. Ένα σύστημα ασύλου με επίκεντρο την αλληλεγγύη, ώστε να στηρίζει και τα κράτη μέλη και τους ανθρώπους που αναζητούν άσυλο», δήλωσε η Διευθύντρια του Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α. PascaleMoreau. «Αυτό είναι κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η Ε.Ε. υποδέχεται ένα πολύ μικρό ποσοστό των αναγκαστικά εκτοπισμένων παγκοσμίως, καθώς η πλειοψηφία, το 85%, βρίσκεται στα φτωχότερα κράτη του κόσμου.»
Κάποιες από τις βασικές συστάσεις είναι ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η πρόοδος στη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου και να εδραιωθεί ένας δίκαιος μηχανισμός κατανομής σε όλη την Ε.Ε. προκειμένου να στηριχθούν τα κράτη μέλη που δέχονται έναν δυσανάλογο αριθμό αιτημάτων ασύλου. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να μπορεί να ενεργοποιείται απλά, γρήγορα και σύμφωνα με τις ανάγκες. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε να διασφαλιστεί ένα σύστημα ασύλου με καλύτερο συντονισμό και πιο λειτουργικό.
«Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να συνδυάζεται με βέβαιη πρόσβαση στο σύστημα ασύλου της Ε.Ε. αντί να γίνεται μετατόπιση της ευθύνης και «εξωτερίκευση» του ασύλου. Ένα λειτουργικό και δίκαιο Ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που παρέχει πρόσβαση στην επικράτεια της Ε.Ε., προστασία σε όσους έχουν ανάγκη και στήριξη στα κράτη μέλη, είναι απολύτως αναγκαίο. Είναι δυνατή μια προσέγγιση με βάση τις αρχές αλλά και πραγματιστική, η οποία θα μπορεί να δείξει το δρόμο στην Ευρώπη και παγκοσμίως», πρόσθεσε η καMoreau.
Στις συστάσεις της, η Υ.Α. συνεχίζει να καλεί για μια συντονισμένη, κοινή και περιφερειακή προσέγγιση, προκειμένου να καταστεί πιο προβλέψιμη και διαχειρίσιμη η αποβίβαση διασωθέντων σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Οι διασωθέντες θα πρέπει να μεταφέρονται άμεσα σε ασφαλείς τοποθεσίες. Έχει τεράστια σημασία για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και τη διασφάλιση της πρόσβασης στο άσυλο.
Κάνοντας πράξη τα παραπάνω, η Αυστριακή Προεδρία και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα μπορούσαν να παίξουν παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του καταμερισμού της ευθύνης καθώς οι διαβουλεύσεις για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες βαίνουν προς το τέλος τους. Ιδιαίτερα σημαντική για ένα δυνατό παγκόσμιο σύστημα προστασίας είναι και η αύξηση των νόμιμων οδών, όπως τα προγράμματα οικογενειακής επανένωσης, ώστε να μη χρειάζεται οι άνθρωποι να καταφεύγουν σε διακινητές και επικίνδυνα ταξίδια αναζητώντας ασφάλεια.
Οι συστάσεις της Υ.Α. τονίζουν επίσης την ανάγκη να στηριχθεί η υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες και να διασφαλιστεί ότι ο επόμενος προϋπολογισμός της Ε.Ε. (2021-2027) θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανάγκες σχετικά με το φαινόμενο του αναγκαστικού εκτοπισμού.
Η Υ.Α. είναι έτοιμη να παρέχει στήριξη στην Αυστριακή Προεδρία, την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα λειτουργικό, δίκαιο και προσβάσιμο Ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και να δοθεί καθοδήγηση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μπορείτε να τα δείτε την πλήρη λίστα με τις Συστάσεις προς την Αυστρία για την Προεδρία της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) εδώ.
Δείτε επίσης την έκθεση Προστατεύοντας καλύτερα τους πρόσφυγες στην Ε.Ε. και παγκοσμίως εδώ.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter