Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi κάλεσε σήμερα τη Δανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν στην κατεύθυνση συνεκτικών πολιτικών ασύλου ενώ δήλωσε ότι οι προσπάθειες των χωρών να εισάγουν μονομερώς περιορισμούς μπορεί να κάνουν κακό όχι μόνο στους πρόσφυγες αλλά και στην ίδια την Ευρώπη. […]
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi κάλεσε σήμερα τη Δανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν στην κατεύθυνση συνεκτικών πολιτικών ασύλου ενώ δήλωσε ότι οι προσπάθειες των χωρών να εισάγουν μονομερώς περιορισμούς μπορεί να κάνουν κακό όχι μόνο στους πρόσφυγες αλλά και στην ίδια την Ευρώπη.
Σε δηλώσεις του στο τέλος της διήμερης επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη, ο Filippo Grandi προειδοποίησε ότι οι ολοένα πιο περιοριστικές πολιτικές ασύλου και τα μονομερή μέτρα από τις Ευρωπαϊκές χώρες περιθωριοποιούν τους πρόσφυγες και δυσχεραίνουν την ένταξη – σε βάρος τόσο των προσφύγων όσο και των κοινωνιών που τους φιλοξενούν.
«Σε μια περίοδο που ο κόσμος ανησυχεί για τις συνέπειες των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, κατανοώ τους προβληματισμούς πολλών Ευρωπαίων. Όμως η λύση βρίσκεται στη συνεργασία μεταξύ των χωρών. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμαστε μαζί για την παροχή ασφάλειας σε αυτούς που τη χρειάζονται – μέσα από δίκαιες και συνεκτικές διαδικασίες, σύμφωνα με το διεθνές πλαίσιο που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια των Ευρωπαίων.»
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ύπατος Αρμοστής συνάντησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Δανίας Anders Samuelsen, την Υπουργό Μετανάστευσης και Ένταξης Inger Støjberg και την Υπουργό Συντονισμού Ανάπτυξης Ulla Tørnæs. Είχε επίσης την τιμή να συναντηθεί με την Πριγκίπισσα Μαρία της Δανίας. Επιπλέον, συναντήθηκε με πρόσφυγες και επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη, όπου εργάζονται πολλοί φορείς του ΟΗΕ.
Η Δανία είναι σημαντικός υποστηρικτής της ανθρωπιστικής δράσης παγκοσμίως, βοηθώντας ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί λόγω πολέμου, συγκρούσεων και διώξεων. Ο Ύπατος Αρμοστής αναγνώρισε τη Δανία ως παγκόσμιο εταίρο στην προστασία των προσφύγων και στην εξεύρεση λύσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει η ίδια προσέγγιση και εσωτερικά.
Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Δανίας, εισήγαγαν πιο περιοριστικά μέτρα μετά την κρίση του 2015 στη Μεσόγειο – με συνέπειες, συγκεκριμένα, στην οικογενειακή επανένωση και την επανεγκατάσταση των ευάλωτων προσφύγων.
«Η Δανία υπήρξε παραδοσιακά πρωτοπόρος χώρα στην επανεγκατάσταση και αποτελεί ισχυρό και σημαντικό εταίρο της Ύπατης Αρμοστείας. Επανενεργοποιώντας το πρόγραμμα επανεγκατάστασής της, εκατοντάδες από τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες, όπως για παράδειγμα γυναίκες που είναι θύματα βίας, θα μπορούσαν να βρουν την ασφάλεια και προστασία που τόσο έχουν ανάγκη και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους», δήλωσε ο Grandi.
Οι χώρες ανά τον κόσμο συζητούν αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες που πρόκειται να υιοθετηθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε λίγους μήνες. Οι καλές Ευρωπαϊκές περιφερειακές και εθνικές πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν στη χάραξη πολιτικών διαχείρισης του προσφυγικού παγκοσμίως και να δείξουν πώς η αλληλεγγύη και ο επιμερισμός των ευθυνών έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη. Πρόσφατες προτάσεις για την εξωτερικοποίηση της διαδικασίας του ασύλου, με σκοπό να μετατεθεί η ευθύνη μακριά από τα σύνορα της Ευρώπης και να περιοριστεί η πρόσβαση στο άσυλο για όσους φτάνουν στην Ευρώπη, έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις παγκόσμιες προσπάθειες και πρέπει να αποφεύγονται.
«Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και συνεργασία, όχι μετατόπιση των ευθυνών. Εννέα στους δέκα ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τις εστίες τους δεν βρίσκονται στην Ευρώπη, αλλά στην ίδια τους τη χώρα ή σε κάποια γειτονική», πρόσθεσε ο Grandi. «Οταν η Ευρώπη κλείνει τις πόρτες της, η συμπόνοια και η αλληλλεγύη αυτών των χωρών αργά ή γρήγορα θα κλονιστεί».
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter