ΓΕΝΕΥΗ – Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά αύξηση των θέσεων μετεγκατάστασης για τους πιο ευάλωτους ανάμεσα στα10,5 εκατομμύρια προσφύγων του κόσμου που…
ΓΕΝΕΥΗ – Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά αύξηση των θέσεων μετεγκατάστασης για τους πιο ευάλωτους ανάμεσα στα10,5 εκατομμύρια προσφύγων του κόσμου που υπάγονται στη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες, είτε επιστρέφουν τελικά στις χώρες της καταγωγής τους ή εντάσσονται στις πρώτες χώρες ασύλου. Ωστόσο, για μερικούς η μετεγκατάσταση σε τρίτη χώρα αποτελεί τη μόνη δυνατή λύση.
Επί του παρόντος, 80.000 θέσεις είναι διαθέσιμες κάθε χρόνο για μετεγκατάσταση .Υπολογίζεται ότι τα επόμενα τρία έως πέντε έτη θα χρειάζονται μετεγκατάσταση, ως μοναδική βιώσιμη λύση, 780.000 πρόσφυγες – εκ των οποίων, οι172.000 θα έχουν προτεραιότητα για το 2012.
Αν τα κράτη δεν προβούν στην προσφορά περισσότερων θέσεων μετεγκατάστασης, σχεδόν 100.000 ιδιαίτερα ευάλωτοι πρόσφυγες που έχουν άμεση ανάγκη για μετεγκατάσταση σε μία τρίτη χώρα, θα παραμείνουν σε αδιέξοδο αυτό το χρόνο.
"Είναι πρωταρχικής σημασίας να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν μία εναλλακτική λύση και αν αποτύχει η μετεγκατάστασή τους τότε αυτοί οι άνθρωποι θα ζουν συνεχώς στην αβεβαιότητα" δήλωσε ο Wei-Meng Lim-Kabaa,επικεφαλής της υπηρεσίας μετεγκατάστασης της ‘Υπαστης Αρμοστείας. Ο Lim-Kabaa έκανε τις δηλώσεις του σήμερα (4 Ιουλίου) στα πλαίσια της έναρξης της Ετήσιας Τριμερούς Διαβούλευσης για την Μετεγκατάσταση.
Η Ύπατη Αρμοστεία παρατηρεί επίσης μια σημαντική μείωση στις αναχωρήσεις των προσφύγων οι οποίοι γίνονται δεκτοί για μετεγκατάσταση. Αυτό οφείλεται στους αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας και στις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες που προσφέρουν μετεγκατάσταση όσον αφορά τη διαχείριση των περιπτώσεων μετεγκατάστασης. Το 2009, 84.657 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν, ενώ το 2010 ο αριθμός μειώθηκε σε 72.914. Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει την ανησυχία της ότι το 2011 ο αριθμός των προσφύγων που αναχωρούν σε τρίτες χώρες για μετεγκατάσταση θα είναι σημαντικά λιγότερος από τις 80.000 διαθέσιμες θέσεις. Αυτό το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των συνολικών αναγκών μετεγκατάστασης και διαθέσιμων θέσεων καθώς και η πτώση των συνολικών αναχωρήσεων θα είναι το επίκεντρο των Τριμερών Διαβουλεύσεων μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας, των διαφόρων κυβερνήσεων και μη κυβερνητικών οργανισμών. Τη συνάντηση, που έχει αρχίσει στις 4 και θα τελιώσει στις 6 Ιουλίου, προεδρεύουν από κοινού το Γραφείο Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης των ΗΠΑ, το Συμβούλιο Προσφύγων των ΗΠΑ, και η Υπατη Αρμοστεία.
Εκτός από την έλλειψη θέσεων μετεγκατάστασης και τα προβλήματα με τη διαχείριση της όλης διαδικασίας,οι διαβουλεύσεις θα επικεντρωθούν στη στρατηγική χρήση της μετεγκατάστασης, ώστε να προσφέρει λύσεις και στους πρόσφυγες οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια για μετεγκατάσταση, από χώρες που έχουν προτεραιότητα , όπως της Αφρική, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και τη Λατινικής Αμερικής.
"Η μετεγκατάσταση μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα πέραν αυτών που αφορούν το ίδιο το άτομο. Μετεγκατάσταση ενός σημαντικού αριθμού προσφύγων, σημαίνει παράλληλα μείωση του βάρους για την πρώτη χώρα ασύλου και βοηθά παράλληλα στη διαπραγμάτευση καλύτερων συνθηκών για τους πρόσφυγες που παραμένουν, ή για τους καινούργιους πρόσφυγες φτάνουν στην χωρα" δήλωσε ο Larry Bartlett, Διευθυντής του Γραφείου Αποδοχής των Προσφύγων και Μετανάστευσης, του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η ημερήσια διάταξη αυτής της διαβούλευσης, περιέχει επίσης την προώθηση μέτρων για τη βελτίωση της υποδοχής και ένταξης των προσφύγων όταν φτάσουν στο νέο τους προορισμό. Η Ύπατη Αρμοστεία, οι κυβερνητικοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί, επιδιώκουν τη βελτίωση στη βοήθεια που παρέχεται στους πρόσφυγες, ιδιαίτερα όσον αφορά την ένταξή τους κατά την άφιξή τους στη χώρα μετεγκατάστασης.
Η ένταξη δε θα συμβεί από μόνη της αλλά χρήζει συνεχή προσπάθεια τόσο από τον πρόσφυγα όσο και από την κοινωνία υποδοχής. Περιλαμβάνει, επίσης, πολλούς άλλους υπεύθυνους, όπως τις κυβερνητικές υπηρεσίες, ΜΚΟ,εργοδότες, συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς υγείας κοκ.
«Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους», δήλωσε ο Νταν Kosten, πρόεδρος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες ΗΠΑ.
Οι διαβουλεύσεις θα παρέχουν την ευκαιρία στη UNHCR να επιστήσει την προσοχή στα έντονα προβλήματα και τις προκλήσεις της μετεγκατάστασης των προσφύγων που έχουν αποδράσει από τη συνεχιζόμενη βία και τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη και που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκατελειμμένοι στα σύνορα της Τυνησίας και της Αιγύπτου. Στον απόηχο της μαζικής φυγής, η Ύπατη Αρμοστεία ξεκίνησε μια Παγκόσμια Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τη Μετεγκατάσταση και διοργάνωσε μια επιχείρηση επείγουσας μετεγκατάστασης, η οποία είναι μοναδική σε όγκο και πολυπλοκότητα και θέτει σημαντικές προκλήσεις για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τα κράτη να διαθέσουν περιοσότερες θέσεις μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες αυτούς, πέραν των ποσοστών (quota)που συνήθως διαθέτουν. Αντιμέτωποι με αυτή την ασυνήθιστη κατάσταση, η Ύπατη Αρμοστεία ζητά από τα κράτη να επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων καθώς και τη διαδικασία αναχώρισης, ώστε να φέρουν τους πρόσφυγες σε ένα ασφαλές περιβάλλον το συντομότερο δυνατόν.
Το 2010, η Ύπατη Αρμοστεία παρουσίασε πάνω από 108.000 πρόσφυγες για μετεγκατάσταση. 73.000 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν με τη βοήθεια της UNHCR. Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, κατά τη διάρκεια του 2010, 22 χώρες έκαναν αναφορά για υποδοχή πάνω από 98.000 προσφύγων, οι οποίοι μετεγκαταστάθηκαν, με ή χωρίς τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας. Η ΗΠΑ υποδέχθηκε το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων -πάνω από 71.000.
ΤΕΛΟΣ
Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης, συνδεθείτε με την κεντρική ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας – πατήστε εδώ
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter