Με τη συμμετοχή πέραν των 100 εκπαιδευτικών από σχολεία της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε μ’επιτυχία η ημερίδα «Άνθρωποι σε κίνηση: παιδαγωγικά εργαλεία για καλλιέργεια της ενσυναίσθησης για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες», το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη Λευκωσία, από τις 8:30 μέχρι τις 13:30. Η ημερίδα, η οποία συνδιοργανώθηκε […]
Με τη συμμετοχή πέραν των 100 εκπαιδευτικών από σχολεία της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε μ’επιτυχία η ημερίδα «Άνθρωποι σε κίνηση: παιδαγωγικά εργαλεία για καλλιέργεια της ενσυναίσθησης για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες», το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη Λευκωσία, από τις 8:30 μέχρι τις 13:30.
Η ημερίδα, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και την την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και είχε σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με θέματα προσφυγιάς και μετανάστευσης. Συγεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν παιδαγωγικό υλικό, εργαλεία και ιδέες τα οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν στις τάξεις τους προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές γύρω από το καίριο ζήτημα της μετακίνησης πληθυσμών και να προετοιμάσουν τα γηγενή παιδιά να καλωσορίσουν πρόσφυγες και μετανάστες στις τάξεις τους. Βασική προϋπόθεση, αν και σαφώς όχι η μοναδική, για την ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο καινούργιο τους σχολείο είναι η αποδοχή τους από τους γηγενείς μαθητές και το ευρύτερο σχολικό περιβάλλον.
Κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα ήταν η δρ Γκέλη Αρώνη, Συντονίστρια της Ομάδας Διαχείρισης, Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας. Η Δρ. Αρώνη ανέπτυξε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά-πρόσφυγες που εκπονεί το Ελληνικό Υπουργείο και υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης για τα παιδιά-πρόσφυγες, ως αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού όπως διασφαλίζεται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1989 αλλά και ως το βασικό εργαλείο αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας και κανονικότητας των παιδιών αυτών. Υπογράμμισε επίσης ότι παρά την πολυπλοκότητα της κατάστασης στην Ελλάδα, η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να θέτει σε αναμονή την εκπαίδευση.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν παράλληλα επτά βιωματικά εργαστήρια μέσα από τα οποία επιδιώχθηκε η εξοικείωση με παιδαγωγικά εργαλεία που έχουν αναπτύξει διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες αλλά και βιβλία και ιστορίες που έχουν εκπονηθεί από εκπαιδευτικούς και συγγραφείς, εμπνευσμένα από το δράμα των προσφύγων καθώς και βιβλία που προωθούν τον σεβασμό στη διαφορετικότητα γενικότερα. Τα Εργαστήρια προσφέρθηκαν από τους ίδιους τους συγγραφείς, καθώς και από εκπαιδευτικούς και λειτουργούς του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Η ημερίδα εντάχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μέτρα για Βελτίωση Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Ένταξης Παιδιών Τρίτων Χωρών στην Κύπρο», που υλοποιεί το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Τελικός Δικαιούχος) και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter