Νέα Υόρκη, 26 Φεβρουαρίου (UNHCR)-Επισημαίνοντας τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Συρία να εξαπλωθεί στην περιοχή, ο Ύπατος Αρμοστής δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ…
Νέα Υόρκη, 26 Φεβρουαρίου (UNHCR)-Επισημαίνοντας τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Συρία να εξαπλωθεί στην περιοχή, ο Ύπατος Αρμοστής δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ότι «αυτό που συμβαίνει στη Συρία σήμερα κινδυνεύει πολύ γρήγορα να κλιμακωθεί σε μια καταστροφή που θα μπορούσε να υπερβεί τη διεθνή ικανότητα ανταπόκρισης – σε πολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο ασφαλείας».
«Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί», τόνισε ο κ. Guterres.
Περιγράφοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η Συρία ως «στιγμή της αλήθειας», ο Ύπατος Αρμοστής δήλωσε ότι «η ανθρωπιστική κατάσταση είναι δραματική πέρα από κάθε περιγραφή. Η προσφυγική κρίση επιταχύνεται με καταιγιστικό ρυθμό κάθε μήνα».
Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία διεξάγει μια τεράστια επιχείρηση αρωγής των προσφύγων σε γειτονικές χώρες και των εκατοντάδων χιλιάδων εσωτερικά εκτοπισμένων, σημείωσε ότι τον Απρίλιο του 2012, περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, υπήρχαν μόνο 33.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες στην περιοχή.«Από χθες [Δευτέρα], είχαμε καταγράψει –ή προγραμματίσει να καταγράψουμε– 940.000 Σύριους σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», επισήμανε προσθέτοντας ότι από τις αρχές Ιανουαρίου περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Συρία κάθε εβδομάδα».
Ο κ. Guterres σημείωσε ότι, ενώ οι αριθμοί είναι «εντυπωσιακοί», δεν περιγράφουν τα δεινά των ανθρώπων αυτών, ειδικά εντός της Συρίας όπου περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και πάνω από 4 εκατομμύρια επηρεάζονται από τη σύγκρουση. «Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους 500.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Συρία, οι οποίοι επηρεάζονται από τη σύγκρουση» ανέφερε.
Επισημαίνοντας ότι τα τρία τέταρτα των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά, ο Ύπατος Αρμοστής ανέφερε ότι πολλοί είχαν χάσει τους συγγενείς τους, ενώ οι περισσότεροι είχαν χάσει τα σπίτια, τις περιουσίες και τα μέσα διαβίωσής τους. «Τα παιδιά πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα» τόνισε. «Χιλιάδες νέες ζωές έχουν καταστραφεί από αυτή τη σύγκρουση. Η μελλοντική γενιά μιας ολόκληρης χώρας θα σημαδεύεται από τη βία και το τραύμα για πολλά χρόνια ακόμα».
Ο κ. Guterres υπενθύμισε στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι χώρες υποδοχής, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τουρκία και το Ιράκ, πληρώνουν βαρύ κοινωνικό και οικονομικό τίμημα για τη γενναιοδωρία και το ανθρωπιστικό τους πνεύμα.
«Οι χώρες παροχής ασύλου είναι πολύ γενναιόδωρες και κρατούν ανοιχτά τα σύνορά τους, αλλά η ικανότητά τους να το πράττουν τίθεται υπό μεγάλη πίεση», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής, ο οποίος τόνισε ότι ο Λίβανος είχε δει τον περίπου 4 εκατομμυρίων πληθυσμό του να αυξάνεται κατά 10% λόγω της εισροής προσφύγων.
«Η διεθνής αλληλεγγύη για την υποστήριξη των χωρών υποδοχής πρέπει να ενισχυθεί επειγόντως. Δεν είναι θέμα γενναιοδωρίας, αλλά πεφωτισμένου ατομικού συμφέροντος» τόνισε. «Είναι επιτακτική ανάγκη να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, καθώς η διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητάς τους αποτελεί ουσιαστικό συμφέρον όλων μας».
Ο κ. Guterres κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στη Συρία είναι πιθανό να «επιδεινωθεί περαιτέρω, προτού βελτιωθεί». Παράλληλα, σημείωσε ότι, εάν υλοποιηθούν τα χειρότερα σενάρια, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διευρύνει την ανθρωπιστική της ανταπόκριση. «Θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει απρόβλεπτες συνέπειες, εάν η κατάσταση στη Συρία λάβει εκρηκτικές διαστάσεις».
Όπως τόνισε, για το λόγο αυτό, η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει στην κρίση στη Συρία και σε άλλες υπό εξέλιξη κρίσεις να παρασύρουν την περιοχή και να υπερβούν την ικανότητα ανθρωπιστικής ανταπόκρισης.
Ο Ύπατος Αρμοστής θα επισκεφθεί την περιοχή της Συρίας στο διάστημα 10-15 Μαρτίου, μεταβαίνοντας στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter