«Είναι αδιανόητο ότι μια ανθρωπιστική καταστροφή τέτοιου μεγέθους εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, χωρίς ουσιαστική πρόοδο για να σταματήσει η αιματοχυσία»,…
«Είναι αδιανόητο ότι μια ανθρωπιστική καταστροφή τέτοιου μεγέθους εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, χωρίς ουσιαστική πρόοδο για να σταματήσει η αιματοχυσία», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres. «Πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επικρατήσει ειρήνη. Πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακουφιστούν από τα δεινά τους οι αθώοι άνθρωποι που ενεπλάκησαν στη σύγκρουση και αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια, τις κοινότητες, τις θέσεις εργασίας και τα σχολεία τους».
Καθώς δεν διαφαίνεται πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) προβλέπει ότι ο προσφυγικός πληθυσμός στην περιοχή της Συρίας θα καταστεί ο μεγαλύτερος προσφυγικός πληθυσμός στον κόσμο.
Στο Λίβανο και μόνο, ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων από τη Συρία προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο, ενώ και θα μπορούσε να φτάσει το 1,6 εκατ. μέχρι το τέλος του 2014, εάν συνεχιστεί η υπάρχουσα τάση. Ο Λίβανος έχει ήδη την υψηλότερη κατά κεφαλήν συγκέντρωση προσφύγων από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην πρόσφατη ιστορία, με περίπου 230 καταγεγραμμένους πρόσφυγες από τη Συρία για κάθε 1.000 πολίτες του. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε πάνω από 70 φορές περισσότερους πρόσφυγες ανά κάτοικο σε σύγκριση με τη Γαλλία και 280 φορές περισσότερους πρόσφυγες ανά κάτοικο σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων προσφύγων που σήμερα φιλοξενούνται στο Λίβανο θα ισοδυναμούσε με σχεδόν 19 εκατ. πρόσφυγες στη Γερμανία και πάνω από 73 εκατ. πρόσφυγες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ιορδανία επίσης παραπαίει υπό το βάρος της παρουσίας των προσφύγων, καθώς το σχετικό κόστος υπολογίζεται σε περισσότερο από 1,7 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής. Σε αυτή τη χώρα με τους περιορισμένους πόρους, η κυβέρνηση διαθέτει επιπλέον επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτό νερό, ψωμί, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για υγειονομική περίθαλψη έχει οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων, και ιδιαίτερα στη βόρεια Ιορδανία υπάρχει λιγότερο πόσιμο νερό για τους κατοίκους της χώρας και τους πρόσφυγες.
«Φανταστείτε τις συντριπτικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης, για το Λίβανο και άλλες χώρες της περιοχής», δήλωσε ο κ. Guterres. «Χρειάζονται πολύ ισχυρότερη διεθνή υποστήριξη από ό,τι έχουν λάβει μέχρι στιγμής, τόσο από οικονομικής άποψης όσο κι από την άποψη των δεσμεύσεων για την υποδοχή και την προστασία Σύρων προσφύγων σε άλλα μέρη του κόσμου, πέρα από την άμεση γειτονική περιοχή».
Ο κ. Guterres επίσης σημείωσε ότι οι Σύροι καθίστανται παγκόσμιος προσφυγικός πληθυσμός, καθώς όλο και περισσότεροι καταφθάνουν σε άλλα μέρη της υφηλίου. Στην Ευρώπη, από τον Μάρτιο του 2011, όταν ξεκίνησε η σύγκρουση, έχουν υποβληθεί 56.000 αιτήσεις ασύλου από Σύρους. Οι περισσότερες από αυτές έχουν κατατεθεί σε δύο χώρες: στη Σουηδία και τη Γερμανία. Μέχρι στιγμής, λιγότερο από το 4% των Σύρων που τρέπονται σε φυγή έχουν αναζητήσει ασφάλεια στην Ευρώπη. Σε αυτό το ποσοστό δεν συνυπολογίζεται η Τουρκία, η οποία έχει καταγράψει περισσότερους από 625.000 πρόσφυγες από τη Συρία.
Ωστόσο, αυτή η τάση ενισχύεται, καθώς οι Σύροι συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των παράτυπων αφίξεων μέσω θαλάσσης σε χώρες της νότιας Μεσογείου και μέσω ξηράς σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Όλο και περισσότεροι Σύροι θέτουν τη ζωή τους στο έλεος των διακινητών, συχνά με τραγικά αποτελέσματα. Το 2013, 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο – μεταξύ αυτών και περίπου 250 Σύροι. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αντιμετωπίσει κλειστά σύνορα και άτυπες αναγκαστικές επιστροφές σε γειτονικές χώρες.
«Τι είδους κόσμος είναι αυτός, όπου οι Σύροι που εγκαταλείπουν αυτή τη βίαιη σύγκρουση χρειάζεται να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην ασφάλεια και, όταν επιτέλους τα καταφέρουν, δεν είναι ευπρόσδεκτοι ή καταλήγουν μέχρι και να απομακρύνονται από τα σύνορα;» δήλωσε ο κ. Guterres.
Η Υ.Α. απευθύνει έκκληση στα κράτη να διασφαλίσουν την πρόσβαση στην επικράτειά τους σε όλους τους Σύρους που επιζητούν προστασία και να προχωρήσουν σε μορατόριουμ της επιστροφής τους σε γειτονικές της Συρίας χώρες.
Εν τω μεταξύ, οι Σύροι επίσης επιζητούν ασφάλεια στην Αμερική και την Αυστραλασία, όπου φθάνουν τόσο με νόμιμα όσο και με παράτυπα μέσα. Η Βραζιλία, για παράδειγμα, η οποία διαθέτει μια μεγάλη κοινότητα συριακής καταγωγής, το 2013 καθιέρωσε την ταχεία έκδοση θεωρήσεων για τους Σύρους, βοηθώντας πολλούς από αυτούς να βρουν καταφύγιο. Παράλληλα, μεταξύ των εκατοντάδων αιτούντων άσυλο που καταφθάνουν κάθε μήνα στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική υπάρχουν και Σύροι.
Η ανταπόκριση της Υ.Α. στη συριακή κρίση εστιάζεται κυρίως στην άμεση γύρω περιοχή, όπου είναι εντονότερες οι πιέσεις λόγω του εκτοπισμού. Ωστόσο, η Υ.Α. έχει επίσης απευθύνει έκκληση προς τις χώρες μετεγκατάστασης στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού να διαθέσουν 30.000 θέσεις μετεγκατάστασης το 2014 και 100.000 θέσεις το 2015 και το 2016. Η Υ.Α. επίσης καλεί τα κράτη να εξετάσουν άλλες μορφές υποδοχής, όπως η οικογενειακή επανένωση ή η παράταση των θεωρήσεων για φοίτηση και εργασία.
Φωτογραφίες, βίντεο και άλλο πληροφοριακό υλικό είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: unhcr.org/3years/
Story in English
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter