Το ζήτημα της διοικητικής κράτησης αιτητών ασύλου, όπως παρουσιάζεται στην καινούργια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κύπρο, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, έχει…
Το ζήτημα της διοικητικής κράτησης αιτητών ασύλου, όπως παρουσιάζεται στην καινούργια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κύπρο, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, έχει απασχολήσει την Ύπατη Αρμοστεία και απαιτεί άμεση επίλυση.
https://www.amnesty.org/en/news/cyprus-abusive-detention-migrants-and-asylum-seekers-flouts-eu-law-2014-03-18
Θέση της Ύπατης Αρμοστείας είναι ότι η αναζήτηση ασύλου δεν αποτελεί παράνομη πράξη και, επομένως, η κράτηση των αιτητών ασύλου λόγω παράνομης εισόδου ή διαμονής τους στη χώρα ασύλου θα πρέπει κατ ‘αρχήν να αποφεύγεται και να χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Απόφαση για κράτηση μπορεί να γίνει μόνο εφόσον έχει καθοριστεί για κάθε περίπτωση ξεχωριστά ότι είναι μέτρο αναγκαίο, εύλογο και ανάλογο προς τον έννομο στόχο, και αφού έχουν εξεταστεί προηγουμένως εναλλακτικές λύσεις για την κράτηση.
Έχοντας δραπετεύσει από τη βία και την κακομεταχείριση στη χώρα καταγωγής τους, έχοντας βιώσει την απώλεια της οικογένειας, καθώς και άλλων τραυματικών γεγονότων κατά τη διάρκεια της φυγής τους, οι αιτητές ασύλου συχνά υποφέρουν από κατάθλιψη καθώς και σωματικά και ψυχολογικά τραύματα, τα οποία η κράτηση, όπως έχει αποδειχθεί, επιδεινώνει. Οι αιτητές ασύλου και οι πρόσφυγες ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, και έχουν ανάγκη από κατανόηση, υποστήριξη και δίκαιη μεταχείριση – όχι κράτηση.
In English
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter