Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εξέφρασε σήμερα βαθιά θλίψη για τις πρόσφατες τραγωδίες στην Μεσόγειο, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε…
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εξέφρασε σήμερα βαθιά θλίψη για τις πρόσφατες τραγωδίες στην Μεσόγειο, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 45 ανθρώπους. Σύμφωνα με τους επιζώντες μιας μαζικής επιχείρησης διάσωσης που διεξήχθη από το Ιταλικό Ναυτικό τις τελευταίες μέρες, τουλάχιστον 80 άτομα αγνοούνται.
Οι σοροί 45 αντρών που φέρεται να πέθαναν λόγω ασφυξίας, όλοι τους υπο-Σαχάριας καταγωγής, βρέθηκαν στο αμπάρι πλοιαρίου με το οποίο ταξίδευαν άλλοι 566 επιβάτες, οι οποίοι διασώθηκαν.
Μετανάστες που οδηγήθηκαν με ασφάλεια στο Porto Empedocles αναφέρουν δύο νεκρούς και τέσσερις αγνοούμενους. Παράλληλα, μια άλλη ομάδα 27 ατόμων που διασώθηκαν από πλοία του Ναυτικού και μεταφέρθηκαν χθες το πρωί στην Κατάνια, κάνουν λόγο για περίπου 75 αγνοούμενους επιβάτες.
Η Υ.Α. συγχαίρει το Ιταλικό Ναυτικό για τη διάσωση άνω των 5.000 ανθρώπων σε διάστημα μόλις 48 ωρών. Χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του Ναυτικού ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν αναμφίβολα υψηλότερος.
Υπολογίζεται οτι περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο από την αρχή του 2014. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ιταλικές αρχές και τη σταθερή βοήθεια που προσφέρεται από ιδιωτικά σκάφη, εκατοντάδες αθώοι πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους στα σύνορα της Ευρώπης.
Αυτές οι συνεχιζόμενες τραγωδίες δείχνουν ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο για να αναζητήσουν καταφύγιο από τον πόλεμο και τις διώξεις.
Η Υ.Α. υπενθυμίζει την επείγουσα ανάγκη να δοθούν από τις κυβερνήσεις νόμιμες εναλλακτικές λύσεις στις επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές, διασφαλίζοντας έτσι οτι απεγνωσμένοι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από καταφύγιο θα μπορούν να αναζητήσουν προστασία και άσυλο. Τέτοιες εναλλακτικές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την μετεγκατάσταση, την είσοδο για ανθρωπιστικούς λόγους και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην οικογενειακή επανένωση.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter