ΓΕΝΕΥΗ, 5 Αυγούστου – Καθώς η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοίνωσε πως περισσότεροι από…
ΓΕΝΕΥΗ, 5 Αυγούστου – Καθώς η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 117.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέσα στην Ουκρανία. «Τις τελευταίες επτά ημέρες, περισσότεροι από 6.200 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υ.Α. Vincent Cochetel στους δημοσιογράφους στη Γενεύη. Μέχρι την 1η Αυγούστου, σχεδόν 168.000 άτομα είχαν διαφύγει στη Ρωσία.
Ο Cochetel σημείωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις περιοχές Luhansk και Donetsk αυξήθηκε ραγδαία, από 2.600 στις αρχές του Ιουνίου, σε 102.600 στις αρχές του Αυγούστου. Όσοι προέρχονται από την ανατολική Ουκρανία αποτελούν πλέον το 87% του συνόλου των εκτοπισμένων στην Ουκρανία, ενώ όσοι προέρχονται από την Κριμαία ανέρχονται σε σχεδόν 15.200.
Πρόσθεσε ότι, καθώς ο αριθμός των εκτοπισμένων αυξάνεται, η Υ.Α. καλεί την Ουκρανική κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα κεντρικό σύστημα καταγραφής των εσωτερικά εκτοπισμένων. «Η παρούσα έλλειψη ενός τέτοιου ενιαίου συστήματος εμποδίζει τον συντονισμό και την υλοποίηση των προσπαθειών για ανακούφιση του πληθυσμού. Αυτό είναι επίσης σημαντικό καθώς οι Ουκρανικές Αρχές προετοιμάζονται για τον χειμώνα. Τα περισσότερα καταφύγια που χρησιμοποιούνται δεν είναι κατάλληλα για τους κρύους μήνες του χειμώνα», δήλωσε.
Οι πολίτες εγκαταλείπουν την ανατολική Ουκρανία με ελάχιστα αντικείμενα και αυξανόμενες δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις τράπεζες. Βασικές υπηρεσίες και υποδομές έχουν πληγεί σοβαρά από την εντεινόμενη βία, ενώ η έλλειψη πόσιμου νερού είναι πλέον συχνό φαινόμενο. Επιπλέον, πολλά σπίτια και κτίρια έχουν καταστραφεί μερικώς ή τελείως στις περιοχές Donetsk και Luhansk που έχουν πληγεί από τις διαμάχες.
Ο Cochetel ανέφερε πως η Ύπατη Αρμοστεία παρατηρεί επίσης μια μικτή εικόνα εκτοπισμού: από τη μία αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις περιοχές Horlivka, Donetsk and Luhansk, ώστε να γλιτώσουν από τη βία, και από την άλλη, παρατηρείται σημαντικός αριθμός επιστροφών σε περιοχές όπου η Ουκρανική κυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περίπου 4.000 άνθρωποι φέρονται να έχουν επιστρέψει την περιοχή Kharkiv στο Slavyansk και το Kramatorsk τις τελευταίες επτά ημέρες. Περίπου 20.000 άνθρωποι φαίνεται να έχουν επιστρέψει στο Slavyansk από τις 5 Ιουλίου.
Η έλλειψη ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου να βρεθούν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, είναι ο κύριος λόγος που οι εκτοπισμένοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τους ίδιους. Κάποιοι εξέφρασαν επίσης φόβους δίωξης λόγω των πολιτικών τους απόψεων, της εθνικής καταγωγής τους ή φόβο για αναγκαστική επιστράτευση από την κυβέρνηση ή από αντικυβερνητικούς. Ορισμένοι αναφέρουν πως έχουν βιώσει ή έχουν ακούσει για περιστατικά απαγωγών, εκβιασμού ή παρενόχλησης στη γειτονιά τους. Άλλοι λόγοι που τους ανάγκασαν να εκτοπιστούν περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους ίδιους, τις ζημιές στα σπίτια τους, την έλλειψη υπηρεσιών και τις φθορές σε βασικές υποδομές στην περιοχή.
Η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών να ανταποκριθούν στον εκτοπισμό. Επίσης, παρέχει απευθείας βοήθεια στους πλέον ευάλωτους. Στις περιοχές Slavyansk και Donetsk, έχει μοιράσει είδη ατομικής υγιεινής και οικιακά σκεύη σε 15.000 ανθρώπους που επέστρεψαν. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μοίρασε τρία φορτία με είδη ατομικής υγιεινής, τρόφιμα, στρώματα και σκεπάσματα στο Sviatohirsk, ενώ σχεδόν 5.000 εκτοπισμένοι έλαβαν βοήθεια στο Krasniy Lyman.
Οι περισσότεροι εσωτερικά εκτοπισμένοι φιλοξενούνται σε φίλους και συγγενείς ή νοικιάζουν καταλύματα. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης για περισσότερους από 700 εσωτερικά εκτοπισμένους στις περιοχές Lviv και Vinnytsia.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ύπατη Αρμοστεία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τις περιφερειακές αρχές του Donetsk για τη δημιουργία ενός γραφείου του οργανισμού στη Μαριούπολη με στόχο τη στήριξη των κυβερνητικών αξιωματούχων και το συντονισμό της διανομής βοήθειας στους πιο ευάλωτους εσωτερικά εκτοπισμένους. Η πρώτη διανομή ειδών ατομικής υγιεινής και τροφίμων πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου στη Γιάλτα, στην περιοχή Pervomaisk. Άλλο ένα φορτίο σχεδιάζεται για τις προσεχείς ημέρες με προορισμό την περιοχή Pryazovskiy, στα νότια της περιφέρειας Donetsk, που φιλοξενεί πάνω από 20.000 εκτοπισμένους.
Οι περισσότεροι Ουκρανοί που εγκαταλείπουν την χώρα τους δεν κάνουν αίτηση για να πάρουν προσφυγικό καθεστώς. Συνήθως επιζητούν κάποιο άλλο νομικό καθεστώς. Κάποιοι φοβούνται πως το αίτημά τους για προσφυγικό καθεστώς θα οδηγήσει σε περιπλοκές και θεωρούν τις διαθέσιμες εναλλακτικές ως πιο πρόσφορη προσωρινή λύση.
Σύμφωνα με τις Ρωσικές αρχές, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 1η Αυγούστου, 168.677 άνθρωποι υπέβαλαν αιτήσεις στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης. Από αυτούς, οι 6.347 αιτήθηκαν για προσφυγικό καθεστώς, οι 48.919 για προσωρινό άσυλο, οι 28.134 για ιθαγένεια, οι 58.858 για προσωρινή παραμονή, οι 19.943 για άδειες παραμονής και οι 5.481 στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης για συμπατριώτες.
Ολοένα περισσότεροι Ουκρανοί καταφτάνουν και παραμένουν στη Ρωσία υπό το καθεστώς απαλλαγής θεώρησης. Σύμφωνα με τις Ρωσικές αρχές, σχεδόν 730.000 Ουκρανοί αφίχθησαν από τις αρχές της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των 168.677. Το 80% των Ουκρανών παραμένουν σε συνοριακές περιοχές, ενώ οι υπόλοιποι μετακινούνται σε άλλα μέρη της χώρας για να φιλοξενηθούν από φίλους ή συγγενείς. 42.486 άνθρωποι φιλοξενούνται σε περισσότερες από 585 δομές προσωρινής φιλοξενίας. Οι Ρωσικές αρχές έχουν υιοθετήσει διάφορους κανονισμούς, ώστε να διευκολύνουν την προσωρινή διαμονή των Ουκρανών που καταφτάνουν στην περιοχή.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2014, σχεδόν 2.700 Ουκρανοί έκαναν αίτηση για διεθνή προστασία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter