17 Οκτωβρίου 2014 – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία της για την ανακοίνωση του τερματισμού της ιταλικής επιχείρησης Mare Nostrum αυτό το…
17 Οκτωβρίου 2014 – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία της για την ανακοίνωση του τερματισμού της ιταλικής επιχείρησης Mare Nostrum αυτό το μήνα, χωρίς την αντικατάστασή της από κάποια παρόμοια ευρωπαϊκή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Το γεγονός αυτό αναμφίβολα θα αυξήσει τον κίνδυνο για όσους επιζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους προσφύγων και μεταναστών στη θάλασσα. Όπως εκτιμάται, 3.343 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος σε τέτοια ταξίδια, εκ των οποίων οι 2.755 χάθηκαν από τις αρχές Ιουλίου.
Η Υ.Α. είχε καλωσορίσει τη Mare Nostrum, η οποία συνέβαλε στη διάσωση περίπου 150.000 προσφύγων και μεταναστών από την έναρξή της, πριν από ένα χρόνο, ύστερα από δύο τραγωδίες στα ανοικτά της Λαμπεντούζα κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 600 πρόσφυγες και μετανάστες. Σήμερα, η Υ.Α. επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την Ευρώπη να δεσμεύσει περισσότερους πόρους για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υποστηρίζεται από όλες τις πλευρές η μακρά παράδοση της θαλάσσιας διάσωσης. Η Υ.Α. επίσης αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πολλά εμπορικά πλοία, τα οποία φέτος και μόνο έχουν συμβάλει στη διάσωση περίπου 37.000 ανθρώπων. Στο μέτρο του δυνατού, τέτοιες επιχειρήσεις διάσωσης πρέπει να έχουν ελάχιστο οικονομικό αντίκτυπο για τον κλάδο της ναυτιλίας. Επίσης, είναι απαραίτητο να υπάρχει πρόβλεψη τοποθεσιών για την ασφαλή αποβίβαση των διασωθέντων.
Επιπλέον, η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την παροχή αξιόπιστων νόμιμων εναλλακτικών στα επικίνδυνα ταξίδια, προκειμένου να προστατεύσει τους ανθρώπους από τους κινδύνους των ταξιδιών με διακινητές. Στη συλλογική ανταπόκριση πρέπει να διατηρείται η ισχυρή ικανότητα για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα και να αυξηθούν οι ασφαλέστεροι τρόποι για την παροχή προστασίας στους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, να αυξηθούν οι περιπτώσεις επανεγκατάστασης, άλλες μορφές εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους και προγράμματα ιδιωτικών χορηγιών. Η Ύπατη Αρμοστεία επίσης καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να διευκολύνουν την οικογενειακή επανένωση και τη χρήση προγραμμάτων, όπως οι θεωρήσεις εισόδου για σπουδές ή απασχόληση, προς όφελος των προσφύγων.
Το επίπεδο της απόγνωσης πολλών απ’ όσους διαφεύγουν τον πόλεμο, τις διώξεις και τη βία, όπως των ανθρώπων από τη Συρία, απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες ανταπόκρισης. Η τάση αυτή ξεκίνησε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του περασμένου έτους, πριν από την έναρξη της Mare Nostrum, και συνεχίστηκε το 2014. Επιπλέον, αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών, των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών ασυνόδευτων, και των ηλικιωμένων που ακολουθούν επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές. Αυτοί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι πιο ευάλωτοι σε κακοποίηση και έχουν ειδικές ανάγκες που χρήζουν ικανοποίησης μετά τη διάσωσή τους.
Αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον από μερικά κράτη. Απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή ανταπόκριση, που θα βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ των κρατών και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν επιπλέον εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής, κατάλληλες συνθήκες υποδοχής, βοήθεια στους τομείς της ταυτοποίησης, της εξακρίβωσης προφίλ και αναγκών, καθώς και στον εντοπισμό λύσεων για όσους έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter