Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) είναι συγκλονισμένη από τις νέες πληροφορίες που ανακύπτουν για την πραγματική κλίμακα της τραγωδίας στη…
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) είναι συγκλονισμένη από τις νέες πληροφορίες που ανακύπτουν για την πραγματική κλίμακα της τραγωδίας στη Μεσόγειο, μετά τις απόπειρες διάσωσης από την ιταλική ακτοφυλακή τη Δευτέρα. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Υ.Α. από την ιταλική ακτοφυλακή και τους επιζώντες στη Λαμπεντούζα, περίπου 300 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι αγνοούνται.
Βρίσκονταν μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι αναχώρησαν από τις ακτές της Λιβύης σε τέσσερις λέμβους.
«Η κλίμακα της τραγωδίας είναι τεράστια. Αποτελεί σκληρή υπενθύμιση του ότι θα μπορούσαν να χαθούν κι άλλες ζωές, εάν όσοι αναζητούν ασφάλεια αφήνονται στο έλεος της θάλασσας. Η διάσωση ανθρώπινων ζωών θα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η Ευρώπη δεν έχει το περιθώριο να κάνει πολύ λίγα και πολύ αργά», δήλωσε ο Vincent Cochetel, διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α.
Οι πρώτες πληροφορίες έδειχναν ότι περίπου 29 πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε μία λέμβο έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή. Περισσότεροι από 110 επιζώντες κατέφθασαν στη Λαμπεντούζα, αφού διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή και ένα εμπορικό πλοίο. Όπως επιβεβαίωσαν στην Υ.Α,. είχαν αναχωρήσει το Σάββατο από τη Λιβύη σε τέσσερα φουσκωτά σκάφη και βρίσκονταν στη θάλασσα για μέρες, χωρίς τροφή και νερό. Μόνο δύο από τους 107 επιβάτες επέζησαν στη μία από τις λέμβους και επτά από τους 109 σε μία άλλη. Οι επιζώντες ανέφεραν στην Υ.Α. την ύπαρξη της τέταρτης λέμβου, η οποία εξακολουθεί να αγνοείται. Ο μικρότερος σε ηλικία από τους αγνοούμενους είναι ένα αγόρι 12 ετών.
Η Υ.Α. επαναλαμβάνει τη ζωτικής σημασίας ανάγκη μιας ισχυρής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Η ευρωπαϊκή επιχείρηση Triton, την οποία διεξάγει η ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας συνόρων Frontex, δεν επικεντρώνεται στην έρευνα και διάσωση και δεν παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί η κλίμακα της κρίσης. Η διάσωση ανθρωπίνων ζωών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τουλάχιστον 218.000 άνθρωποι, μετανάστες και πρόσφυγες, διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2014. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2015.
In English
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter