ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ, Ιταλία, 17 Απριλίου (Υ.Α.) – Ένα μωρό μόλις έξι μηνών, με σοβαρά εγκαύματα στο μισό του πρόσωπο, βρισκόταν ανάμεσα στους τραυματισμένους επιζώντες που…
ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ, Ιταλία, 17 Απριλίου (Υ.Α.) – Ένα μωρό μόλις έξι μηνών, με σοβαρά εγκαύματα στο μισό του πρόσωπο, βρισκόταν ανάμεσα στους τραυματισμένους επιζώντες που διασώθηκαν σε πρόσφατη επιχείρηση στη θάλασσα, στα ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα στη νότια Ιταλία.
Το βρέφος ήταν ανάμεσα στους 70 πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό σκάφος που είχε χάσει το μισό του αέρα. Το σκάφος είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη και οι επιβάτες του διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή, ύστερα από δύο ημέρες στη Μεσόγειο. Πολλά άτομα έφεραν σοβαρά εγκαύματα πριν ακόμα επιβιβαστούν στο σκάφος, όταν εξερράγη μια φιάλη αερίου σε ένα χώρο όπου κρατούνταν από τους διακινητές στην ξηρά.
Μεταξύ των ανθρώπων που έφτασαν στο νησί τη νύχτα της Πέμπτης βρίσκονταν 20 γυναίκες, 47 άνδρες και δύο παιδιά. Μία γυναίκα 25 ετών δεν επέζησε στο επικίνδυνο αυτό ταξίδι. Η σορός της τοποθετήθηκε σε έναν μαύρο σάκο μετακομιδής πτωμάτων μέχρι να μεταφερθεί σε φέρετρο.
Όσοι μπορούσαν να περπατήσουν μεταφέρθηκαν με συνοδεία έξω από το διασωστικό σκάφος. Φορούσαν αυτοσχέδιους ματωμένους επιδέσμους στα χέρια, το πρόσωπο ή τα πόδια τους. Οι ώμοι τους ήταν καλυμμένοι με κουβέρτες επιβίωσης, όσο προχωρούσαν προς τα λεωφορεία που τους περίμεναν για να τους μεταφέρουν σε ένα κέντρο υποδοχής, προκειμένου να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους.
«Μας είπαν ότι οι διακινητές τούς είχαν υπό κράτηση πριν τους επιβιβάσουν σε σκάφη και μια φιάλη αερίου εξερράγη, σκοτώνοντας αρκετούς ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους. Οι διακινητές δεν τους επέτρεπαν να φύγουν και να πάνε στο νοσοκομείο, γι’ αυτό και δεν έλαβαν ιατρική περίθαλψη για αρκετές ημέρες, πριν επιβιβαστούν στο φουσκωτό σκάφος», δήλωσε η Barbara Molinario, εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Όπως προσέθεσε, όταν κατέφτασαν οι διασώστες, οι άνθρωποι είχαν ήδη περάσει δύο μέρες στη θάλασσα, με το σκάφος τους να πλέει ακυβέρνητο, καθώς έχανε αέρα. «Έχουμε δει κι άλλες φορές σοβαρά εγκαύματα, αλλά αυτά συνήθως οφείλονται στις δυσμενείς συνθήκες πάνω στα σκάφη», δήλωσε η κα Molinario. «Συνήθως οφείλονται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι κάθονται πάνω σε καύσιμα και θαλασσινό νερό για αρκετές ημέρες, επομένως έχουν εγκαύματα όταν καταφτάνουν. Αλλά ποτέ δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τόσο άσχημο, διότι τα εγκαύματα ήταν πολύ πιο σοβαρά, διότι περισσότεροι άνθρωποι ήταν τραυματισμένοι και επίσης γιατί ανάμεσά τους βρίσκονταν και πολύ μικρά παιδιά».
Ασθενοφόρα με φώτα που αναβόσβηναν μέσα στη νύχτα μετέφεραν από το διασωστικό σκάφος όσους είχαν τοποθετηθεί σε φορεία, σε μια τοπική κλινική. Εκεί τους εξέτασε ένας γιατρός και 23 άτομα μεταφέρθηκαν εκτός του νησιού, για να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη.
Μέσα στο κέντρο υποδοχής του Sanatorio di Lampedusa, αρκετές γυναίκες με σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και το σώμα κάθονταν με απλανές βλέμμα, ενώ ακούγονταν βογκητά πόνου από το διπλανό δωμάτιο. Πολλοί ήταν ακόμη ξαπλωμένοι στα φορεία με τα οποία τους είχαν μεταφέρει. «Γιατρέ, μη!» φώναξε μια γυναίκα, ενώ εκείνος φρόντιζε τις πληγές της.
Το φουσκωτό με το οποίο είχε διασχίσει τη Μεσόγειο ήταν ένα μόνο από τα πολλά σκάφη που έχουν μεταφέρει περίπου 13.500 άτομα στα ιταλικά χωρικά ύδατα την τελευταία εβδομάδα, καθώς βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες. Η άφιξή τους επιτείνει την αυξανόμενη κρίση, κατά την οποία περίπου 31.500 άτομα έχουν διασχίσει τα νερά της Μεσογείου με κατεύθυνση την Ιταλία και την Ελλάδα μέχρι στιγμής το 2015, όσο οι πόλεμοι και η βία εντείνονται στην υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Δεδομένων αυτών των αριθμών και της τραγικής ανατροπής στα ανοιχτά της Λιβύης ενός σκάφους με δύο καταστρώματα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου πιστεύεται δυστυχώς ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 400 άτομα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απηύθυνε έκκληση εκ νέου στις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να δώσουν προτεραιότητα στη διάσωση ανθρώπινων ζωών, με την επείγουσα επέκταση και την αναβάθμιση της ικανότητας έρευνας και διάσωσης.
Όσο η ιταλική Guardia di Finanza και άλλοι άνθρωποι βοηθούσαν χθες το βράδυ στη μεταφορά των επιζώντων από το σκάφος της ακτοφυλακής, ένα ακόμη ελικόπτερο διέσχιζε το νυχτερινό ουρανό σαρώνοντας με τα φώτα του τα μαύρα και τρικυμιώδη νερά της Μεσογείου.
Νωρίς το πρωί, κάθε ίχνος του διασωστικού σκάφους και των προσφύγων που μετέφερε είχε εξαφανιστεί από τον κόλπο της Λαμπεντούζα. Ο τρόμος που έζησαν έχει πλέον τελειώσει, όμως κι άλλοι αγώνες και δυσκολίες τους περιμένουν στον ορίζοντα, στην προσπάθειά τους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους στην Ευρώπη.
Της Kate Bond στη Λαμπεντούσα της Ιταλίας.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter