Η Ύπατη Αρμοστεία έχει πάρει συνεντεύξεις από τους περισσότερους επιζώντες της ναυτικής τραγωδίας το περασμένο Σάββατο στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τους επιζώντες,…
Η Ύπατη Αρμοστεία έχει πάρει συνεντεύξεις από τους περισσότερους επιζώντες της ναυτικής τραγωδίας το περασμένο Σάββατο στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τους επιζώντες, το σκάφος που επέβαιναν αναχώρησε από την Τρίπολη της Λιβύης το Σάββατο το πρωί με 850 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Μεταξύ των διασωθέντων επιβαινόντων ήταν περίπου 350 Ερυθραίοι, καθώς και Σύροι, Σομαλοί, άτομα από τη Σιέρα Λεόνε, Μάλι, Σενεγάλη, Γκάμπια, Ακτή Ελεφαντοστού και Αιθιοπία.
Μόνο 28 άνθρωποι είναι γνωστό μέχρι σήμερα ότι έχουν διασωθεί, περιλαμβανομένου ενός νεαρού άνδρα από το Μπαγκλαντές, που μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στην Κατάνια της Σικελίας, την Κυριακή, και 27 άτομα που είχαν αποβιβαστεί αργότερα από την ιταλική ακτοφυλακή στην Κατάνια. Σύμφωνα με πληροφορίες και μαρτυρίες που κατέγραψε η Ύπατη Αρμοστεία, υπολογίζεται ότι τώρα ο αριθμός των θανάτων υπερβαίνει τους 800, καθιστώντας αυτό το συγκεκριμένο ναυάγιο ως το πιο θανατηφόρο περιστατικό στη Μεσόγειο που έχουμε καταγράψει ποτέ.
Αναφορικά με το σχέδιο δράσης 10-σημείων για τη μετανάστευση που ανακοίνωσε το Κοινό Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ στις 20 Απριλίου 2015, ο Volker Türk, Βοηθός του Ύπατου Αρμοστή για θέματα προστασίας ανέφερε μεταξύ άλλων:
Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει τα μέτρα της ΕΕ για καταμερισμό ευθυνών που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, όπως είναι η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου, η μεταφορά και μετεγκατάσταση, τα οποία αποτελούν μια καλή αφετηρία για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η Ύπατη Αρμοστεία προτρέπει, επίσης, όπως τα εν λόγω μέτρα επεκταθούν ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το κομμάτι του σχεδίου που αφορά στο άσυλο και στην προστασία, περιλαμβανομένων:
• Της ανάπτυξης ενός ισχυρού επιχειρησιακού προγράμματος έρευνας και διάσωσης, όπως το Mare Nostrum, που να εστιάζει στην διάσωση
• Της σταθερής δέσμευσης όπως σημαντικός αριθμός προσφύγων γίνει δεκτός για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες
• Της παροχής νόμιμων εναλλακτικών λύσεων, όπως πιο διευρυμένη οικογενειακή επανένωση, προγράμματα ιδιωτικών χορηγιών, καθώς και θεωρήσεις εισόδου για εργασία και σσπουδές, έτσι ώστε τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας να μην χρειάζεται να καταφεύγουν σε τέτοια επικίνδυνα δρομολόγια
• συστήματος στήριξης προς τις χώρες εκείνες που λαμβάνουν τις περισσότερες αφίξεις (Ιταλία και Ελλάδα), και
• Καταμερισμός ευθυνών για τις αφίξεις ώστε να αποφευχθεί η σημερινή κατάσταση, όπου μερικές χώρες υποδέχονται τους περισσότερους αιτούντες άσυλο, κυρίως η Γερμανία και η Σουηδία, μέσω μεταξύ άλλων μιας ολοκληρωμένης εφαρμογής του Δουβλίνου ΙΙΙ και ενός πιλοτικού σχεδίου για μετεγκατάσταση μέσα στην ΕΕ για Σύρους πρόσφυγες.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter