Μια τραγωδία επικών διαστάσεων εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο. Εμείς, οι υπογράφοντες*, παροτρύνουμε έντονα τους Ευρωπαίους ηγέτες να θέσουν ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς θα αποφασίζουν σήμερα για την υιοθέτηση ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις […]
Μια τραγωδία επικών διαστάσεων εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο. Εμείς, οι υπογράφοντες*, παροτρύνουμε έντονα τους Ευρωπαίους ηγέτες να θέσουν ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς θα αποφασίζουν σήμερα για την υιοθέτηση ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παροτρύνουμε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να δείξουν ηθικό και πολιτικό ηγετικό πνεύμα κατά την υιοθέτηση ενός ολιστικού και διορατικού σχεδίου δράσης που θα έχει ως επίκεντρο αυτές τις αρχές.
Η ανταπόκριση της Ε.Ε. θα πρέπει να ξεπερνάει την παρούσα μινιμαλιστική προσέγγιση του Σχεδίου Δράσης 10 Σημείων για τη Μετανάστευση, το οποίο ανακοίνωσε η Ε.Ε. τη Δευτέρα κι εστιάζει κυρίως στην αναχαίτιση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στις ακτές της. Συνιστά υπέρτατη αρχή η ασφάλεια, οι ανάγκες προστασίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των μεταναστών και προσφύγων να βρίσκονται στο προσκήνιο της ανταπόκρισης της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν την παρούσα κατάσταση με πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και να συνεργαστούν στενά με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης, με σκοπό τόσο την άμεση ανακούφιση των μεταναστών και προσφύγων όσο και την αντιμετώπιση με πιο ολοκληρωμένο τρόπο των διαφόρων παραγόντων που τους ωθούν να καταφεύγουν σε τέτοιου είδους ριψοκίνδυνα θαλάσσια ταξίδια. Η επιβολή από μόνη της δεν θα επιλύσει το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους και την εκμετάλλευση που αντιμετωπίζουν μετανάστες και πρόσφυγες.
Ενθαρρύνουμε επομένως την ανάληψη δράσης με τρόπο τολμηρό και συλλογικό, ώστε να διευρυνθούν τα μέτρα που εξετάζονται και να περιλαμβάνουν: Την άμεση και χωρίς καθυστέρηση ανάπτυξη μιας ισχυρής και προληπτικής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, υπό κρατική καθοδήγηση και με επαρκείς πόρους, παρόμοιας ικανότητας με τη Mare Nostrum και με ξεκάθαρη αποστολή τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.Τη δημιουργία επαρκών διόδων για ασφαλή και νόμιμη μετακίνηση, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών εργατών και των ατόμων που χρήζουν οικογενειακής επανένωσης, καθώς και για πρόσβαση στην προστασία όπου χρειάζεται, ως ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις έναντι των διακινητών.Τη σταθερή δέσμευση της Ε.Ε. να δέχεται σημαντικά υψηλότερους αριθμούς προσφύγων μέσω της μετεγκατάστασης, επιπροσθέτως στις σημερινές ποσοστώσες και σε κλίμακα που θα έχει πραγματικό αντίκτυπο, σε συνδυασμό με άλλα νόμιμα μέσα ώστε να φθάνουν οι πρόσφυγες στην ασφάλεια. Την ενδυνάμωση της υποστήριξης των χωρών εκείνων που δέχονται τις περισσότερες αφίξεις (Ιταλία, Μάλτα και Ελλάδα) και το διαμοιρασμό με πιο δίκαιο τρόπο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση της ευθύνης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την προστασία όλων εκείνων που βρίσκονται σε ανάγκη. Την καταπολέμηση της ρατσιστικής και ξενοφοβικής ρητορικής που δαιμονοποιεί μετανάστες και πρόσφυγες.
*Peter Sutherland, Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση και Ανάπτυξη· António Guterres, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες·William L. Swing, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης· Zeid Ra’ad Al Hussein, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Joint statement on Mediterranean crossings (ENGLISH)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter