Λέσβος, Ελλάδα, 20 Σεπτεμβρίου (Υ.Α.) – Μέλη προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.) παρείχαν φροντίδα στους επιζήσαντες δύο ξεχωριστών ναυαγίων που συνέβησαν το σαββατοκύριακο και αφορούσαν βάρκες που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, στα οποία περίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους […]
Λέσβος, Ελλάδα, 20 Σεπτεμβρίου (Υ.Α.) – Μέλη προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.) παρείχαν φροντίδα στους επιζήσαντες δύο ξεχωριστών ναυαγίων που συνέβησαν το σαββατοκύριακο και αφορούσαν βάρκες που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, στα οποία περίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται.
Πολύ νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με αναφορές, μια φουσκωτή βάρκα που μετέφερε έως και 48 άτομα βυθίστηκε έξω από τις ακτές της Λέσβου. Μέχρι το απόγευμα, υπήρχαν αναφορές για 20 επιζήσαντες, έναν νεκρό και 27 άτομα που εξακολουθούσαν να αγνοούνται.
Οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού της Κυριακής παραμένουν ασαφείς, αλλά ορισμένοι επιζήσαντες είπαν στην Υ.Α. ότι η βάρκα τους συγκρούστηκε με ένα πλοίο μέσα στο σκοτάδι στις 4:30 π.μ. πριν ξημερώσει ενώ πλησίαζαν στην ακτή της Λέσβου κοντά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.
Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, οι διασώστες έσωσαν έναν νεαρό Σύρο άνδρα που έφτασε στην ακτή τυλιγμένος σε ασημένια ισοθερμική κουβέρτα και έτρεμε από την υποθερμία. Είπε στην Υ.Α. ότι τον είχε παρασύρει η θάλασσα για αρκετές ώρες και φοβόταν ότι οι περισσότεροι συνεπιβάτες του στο φουσκωτό είχαν χαθεί.
Στο προηγούμενο περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής, ένα οχτάχρονο κορίτσι πνίγηκε και περίπου 10-12 άνθρωποι αναφέρεται ότι αγνοούνται όταν η μικρή ξύλινη βάρκα τους αναποδογύρισε έξω από τη Λέσβο όταν έμεινε από καύσιμα. Αυτή η βάρκα μετέφερε γύρω στα 25 άτομα.
Και τα δύο περιστατικά κατεγράφησαν από το Λιμενικό, που ξεκίνησε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο, περίπου 6 χλμ. έξω από τις τουρκικές ακτές.
Η Υ.Α. και οι εταίροι της στην Ελλάδα παρέχουν συνεχή στήριξη στους επιζήσαντες και τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ιατρική και ψυχολογική φροντίδα, στέγαση, νομική βοήθεια, τρόφιμα και νερό. Πολλοί από αυτούς, ιδίως όσοι έχασαν μέλη της οικογένειάς τους, μεταξύ άλλων και τα παιδιά τους, έχουν τραυματιστεί ψυχολογικά.
Το στενό πέρασμα μεταξύ Τουρκίας και ελληνικών νησιών αποτελεί για τους πρόσφυγες το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Περισσότεροι από 318.000 πρόσφυγες έχουν επιχειρήσει φέτος το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη ροή (192.000) να παρουσιάζεται από τον Αύγουστο και μετά.
«Σε σύγκριση με τα στοιχεία στις αρχές του καλοκαιριού, τώρα ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος», δήλωσε ο Djamal Zamoum, αξιωματούχος της Υ.Α. από τη Λέσβο. «Χθες έφτασαν 6.000 άνθρωποι μέσα σε μια μέρα μόνο».
Συνολικά στην Ευρώπη έχουν σημειωθεί φέτος μέχρι στιγμής περισσότερες από 442.400 αφίξεις μέσω θαλάσσης– το 82% αυτών προέρχονται από τις 10 κορυφαίες χώρες προέλευσης προσφύγων, με πρώτη τη Συρία. Φέτος, σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο.
Another weekend of tragedy marks the Mediterranean, with up to 40 refugees dead (ENGLISH)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter