ΓΕΝΕΥΗ, 30 Μαρτίου, (Υ.Α.) – Περισσότερες ενέργειες προς την επανεγκατάσταση (resettlement) των προσφύγων από τη Συρία, καθώς και την εξεύρεση περισσότερων εναλλακτικών λύσεων για τη δύσκολη κατάστασή τους ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη που έλαβε χώρα σήμερα (30 Μαρτίου) […]
United Nations Secretary General Ban Ki-moon joins United Nations High Commissioner for Refugees Filippo Grandi at a high-level conference in Geneva calling for more options for Syrian refugees.
© UNHCR/A-L. Lechat
ΓΕΝΕΥΗ, 30 Μαρτίου, (Υ.Α.) – Περισσότερες ενέργειες προς την επανεγκατάσταση (resettlement) των προσφύγων από τη Συρία, καθώς και την εξεύρεση περισσότερων εναλλακτικών λύσεων για τη δύσκολη κατάστασή τους ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη που έλαβε χώρα σήμερα (30 Μαρτίου) στη Γενεύη, με θέμα τους Σύρους πρόσφυγες.
«Βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να συζητήσουμε για τη μεγαλύτερη κρίση αναγκαστικού εκτοπισμού της εποχής μας. Μια τέτοια κατάσταση απαιτεί να αυξηθεί η παγκόσμια αλληλεγγύη με ραγδαίο ρυθμό» ανέφερε ο κ. Ban Ki-moon μιλώντας στη Διάσκεψη στη Γενεύη, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι από 92 χώρες μαζί με Κυβερνητικούς και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς.
Περίπου 4,8 εκατ. Σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους κατά τα τελευταία πέντε χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος, ενώ άλλα 6,6 εκατ. έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Συρίας. Ενώ διεξάγονται συνομιλίες προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ανέφερε ότι χρειάζεται και άλλες χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να παρέχουν λύσεις στους Σύρους πρόσφυγες.
«Ο τερματισμός του πολέμου είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να προσφέρουμε ελπίδα στους Σύρους» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. «Έως ότου, όμως, τέτοιες πρωτοβουλίες αποδώσουν καρπούς, ο λαός της Συρίας και η περιοχή εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια απελπιστική κατάσταση. Ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές του, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δράσεις και δεσμεύσεις. Όλες οι χώρες μπορούν να κάνουν περισσότερα».
Η Διάσκεψη της 30ής Μαρτίου είναι μία από πολλές βασικές πρωτοβουλίες μέσα στο 2016 με θέμα τους Σύρους πρόσφυγες. Προηγήθηκε τον Φεβρουάριο η Διάσκεψη στο Λονδίνο με θέμα τη Συρία, στην οποία δωρητές δεσμεύτηκαν ότι θα προσφέρουν 12 δις δολάρια για να βοηθήσουν αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη στη Συρία και στις γύρω περιοχές καθώς και τις κοινότητες υποδοχής τους.
«Είναι καιρός οι χώρες να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει», δήλωσε ο κ. Ban Ki-moon.
Η Διάσκεψη, στην οποία επίσης συμμετείχαν 10 Διακυβερνητικοί Οργανισμοί, εννέα Οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών και 24 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ανοίγει το δρόμο για τη Σύνοδο Κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στόχος της σημερινής Διάσκεψης ήταν η ανάγκη για διευρυμένα, πολυετή προγράμματα επανεγκατάστασης και άλλες μορφές εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους. Επίσης, σκοπός ήταν να συμπεριληφθούν με ενεργό ρόλο και άλλες χώρες οι οποίες έως τώρα δεν έχουν λάβει μέρος σε τέτοιες πρωτοβουλίες.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi, υπογράμμισε ότι την ευθύνη για την αρωγή των προσφύγων από τη Συρία δεν πρέπει να τη φέρουν μόνο οι γείτονες στη Συρία χώρες, αλλά είναι κάτι που θα έπρεπε να επιμεριστεί πιο ισομερώς.
«Το μέγεθος αυτής της κρίσης μάς δείχνει με αλάνθαστο τρόπο ότι δεν μπορεί να την αντιμετωπίσουμε σαν μια συνηθισμένη υπόθεση, αφήνοντας να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος οι χώρες που γεωγραφικά βρίσκονται πλησιέστερα στη σύρραξη», υπογράμμισε ο κ. Grandi απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και αντιπρόσωποι από βασικές χώρες φιλοξενίας προσφύγων.
«Η προσφορά εναλλακτικών οδών για την εισδοχή των Σύρων προσφύγων θα πρέπει να αποτελεί μέρος της λύσης, όπως επίσης και η επένδυση στην παροχή βοήθειας στις χώρες της περιοχής», πρόσθεσε.
Μια από τις λύσεις για να δοθεί τέλος στη δυσχερή κατάσταση των Σύρων προσφύγων είναι η επανεγκατάστασή τους σε τρίτες χώρες. Ο κ. Grandi ανέδειξε πτυχές ενός προγράμματος που εκπόνησε η Υ.Α. σε συνεργασία με τον Καναδά, το οποίο περιελάμβανε την εξέταση, επιλογή και προετοιμασία περισσότερων από 26.000 προσφύγων για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη χώρα αυτή μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες.
Ο κ. Grandi πρόσθεσε πως άλλοι οδοί περιλαμβάνουν πιο ευέλικτους μηχανισμούς για οικογενειακή επανένωση, όπως μέσα από την επανένωση με μέλη της ευρύτερης οικογένειας, την κινητικότητα για εργαζόμενους, τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου για σπουδές, τις υποτροφίες καθώς και τις θεωρήσεις εισόδου για ιατρικούς λόγους.
«Οι ανάγκες για επανεγκατάσταση ξεπερνούν κατά μεγάλο βαθμό τις θέσεις που μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί. Την περασμένη χρονιά, μόνο το 12% των προσφύγων που έχρηζαν επανεγκατάστασης, όσων δηλαδή είναι συνήθως οι πιο ευάλωτοι, επανεγκαταστάθηκε τελικά» σημείωσε ο κ. Grandi.
Η Υ.Α. εκτιμά ότι τουλάχιστον το 10% από τα 4,8 εκατομμύρια πρόσφυγες στις γειτονικές της Συρίας χώρες θα χρειαστούν πριν από το τέλος του 2018 επανεγκατάσταση ή άλλου είδους ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια αλλού. Αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει όσους θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι, όπως τα θύματα βασανιστηρίων, οι πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή οι γυναίκες που έχουν μείνει μόνες και έχουν στη φροντίδα τους πολλά παιδιά χωρίς κάποια υποστήριξη από την οικογένειά τους.
Στις καταληκτικές του παρατηρήσεις ο κ. Grandi ανέφερε ότι η Διάσκεψη πέτυχε «μία ξεκάθαρη αναγνώριση της ανάγκης για αλληλεγγύη και επιμερισμό των ευθυνών στο θέμα των προσφύγων». Υπενθύμισε όμως παράλληλα στους συμμετέχοντες το ευρύτερο πλαίσιο του εκτοπισμού σε διεθνές επίπεδο και τις τεράστιες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, όπως η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης για τη Συρία και η αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου εκτοπισμού και των περαιτέρω μετακινήσεων από τις περιοχές με σύγκρουση προς άλλα μέρη.
«Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση. Η έκκλησή μας έρχεται σε μία πολύ δύσκολη χρονική περίοδο και εν μέσω μιας ανησυχητικής συγκυρίας», πρόσθεσε. «Η αλληλεγγύη που απαιτείται σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι μία αλληλεγγύη σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι απαραίτητη η συλλογική προσπάθεια από πολλά κράτη και από πολλούς φορείς μέσα στα κράτη».
Σε γενικές γραμμές σημειώθηκε πρόοδος στη Διάσκεψη της Τετάρτης (30 Μαρτίου) σε πολλούς τομείς, κατά τον κ. Grandi. Αυτή περιλαμβάνει μια μικρή αύξηση των θέσεων για επανεγκατάσταση και ανθρωπιστική εισδοχή, ανεβάζοντας τις συνολικές θέσεις μέχρι στιγμής σε 185.000. Πολλές χώρες προσφέρθηκαν να ενισχύσουν σημαντικά τα προγράμματά τους για επανεγκατάσταση αργότερα μέσα στο χρόνο και στα επόμενα χρόνια. Επίσης, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να δεχτεί με επανεγκατάσταση από την Τουρκία περισσότερους πρόσφυγες.
Ένας αριθμός κρατών επιβεβαίωσε τη δέσμευση του στη λύση της οικογενειακής επανένωσης μαζί με την πρόθεσή του να διευκολύνει τις σχετικές διαδικασίες. Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης ανακοίνωσαν νέα προγράμματα χορήγησης θεωρήσεων εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους ή την επέκταση των υπαρχόντων προγραμμάτων. Δεκατρία κράτη επιβεβαίωσαν τη χορήγηση υποτροφιών και θεωρήσεων εισόδου για σπουδές για τους Σύρους πρόσφυγες.
Πριν από την έναρξη της Διάσκεψης, η Διευθύντρια Εκστρατειών του Avaaz, Alice Jay, παρέδωσε στον κ. Grandi ένα ψήφισμα με 1,2 εκατομμύρια υπογραφές υπέρ των προσφύγων. Το ψήφισμα άρχισε να συγκεντρώνει υπογραφές από το περασμένο καλοκαίρι, καλώντας, μεταξύ άλλων, για ενίσχυση της επανεγκατάστασης και της οικογενειακής επανένωσης καθώς και για παροχή οικονομικής στήριξης στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης.
Το Avaaz, που σημαίνει «φωνή», είναι ένα παγκόσμιο κίνημα πολιτών με εκστρατείες σε 15 γλώσσες και έξι ηπείρους. Μια επιλογή από φωτογραφίες και μηνύματα από 23.000 μέλη του Avaaz σε όλο τον κόσμο που καλωσορίζουν τους πρόσφυγες προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνη έξω από την αίθουσα της Διάσκεψης.
UN Secretary General says more help needed for Syrian refugees (ENGLISH)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter