Αθήνα, Ελλάδα – Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ιδίως αν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) δεν ενισχύσουν τα προγράμματα μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα την […]
Αθήνα, Ελλάδα – Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ιδίως αν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) δεν ενισχύσουν τα προγράμματα μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα την Τετάρτη, 24 Αυγούστου.
Μέσω των ελληνικών ακτών πέρασαν την περασμένη χρονιά στην Ε.Ε. περισσότεροι από 856.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας. Αν και οι ροές μειώθηκαν φέτος σημαντικά, περίπου 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη χώρα, ενώ ένας μικρός αριθμός εξακολουθεί να φτάνει καθημερινά. Οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας βελτιώνονται σταδιακά, παρ’ όλα αυτά, είναι πολλοί αυτοί που διαμένουν ακόμα σε χώρους υπερπλήρεις και ανεπαρκείς, καθώς περιμένουν τις πιθανές λύσεις για το μέλλον τους.
“Οι προκλήσεις είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να συνεχίσουμε να τις αντιμετωπίζουμε μαζί”, ανέφερε ο κ. Grandi. “Ειδικά σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης, την ασφάλεια στους χώρους φιλοξενίας και τον υπερπληθησμό στα νησιά. Για όλα αυτά είναι θέματα, συνεχίζουμε να παραμένουμε στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης”.
Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Grandi στην Ελλάδα από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Ύπατης Αρμοστείας στην αρχή της χρονιάς. Τόνισε την ανάγκη να επιταχύνουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. τις νόμιμες επιλογές, όπως την οικογενειακή επανένωση και τη μετεγκατάσταση προς άλλες χώρες της Ε.Ε. μέσω του σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος.
Μέχρι στιγμής 3.054 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., ενώ άλλοι 3.606 πρόκειται να αναχωρήσουν τους προσεχείς μήνες. Υπάρχει όμως ακόμα καθυστέρηση στην παροχή υποστήριξης, καθώς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα μόνο για 8.003 θέσεις από τις 66.400 στις οποίες δεσμεύτηκαν.
“Θα συνεχίσω να καλώ για ενίσχυση και επιτάχυνση αυτών των προγραμμάτων”, τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής. “Μπορούν και πρέπει να πετύχουν”.
Στο μεταξύ, είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί επαρκής στέγαση, καθώς η παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα παρατείνεται. Η Υ.Α. και οι εταίροι της, που περιλαμβάνουν έξι μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, παρέχουν στέγαση σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για πάνω από 10.300 υποψήφιους προς μετεγκατάσταση και ευάλωτους αιτούντες άσυλο. Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος στέγασης, τους παρέχεται επίσης φαγητό, ιατρική φροντίδα καθώς και ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη.
Την Τετάρτη το πρωί, ο κ. Grandi συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια επισκέφτηκε έναν ξενώνα για ασυνόδευτα παιδιά της μη κυβερνητικής οργάνωσης Praksis, που συνεργάζεται με την Υ.Α. Συνάντησε επίσης μία οικογένεια τριών γενεών από τη Συρία, που φιλοξενείται σε διαμέρισμα στο πλαίσιο της συνεργασίας της Υ.Α. με το Δήμο Αθηναίων για την παροχή στέγασης στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης.
Στον ξενώνα της Praksis, ο Ύπατος Αρμοστής γνώρισε τον Waris*, ένα 14χρονο αγόρι από την περιφέρεια Baghlan του Αφγανιστάν, ο οποίος διέφυγε προς την Ευρώπη πριν από 4 μήνες. Αν και το αγόρι ξεκίνησε με την οικογένειά του – τον πατέρα, τη μητέρα και τα τρία μικρότερα αδέρφια του – χωρίστηκαν στα σύνορα Ιράν-Τουρκίας εν μέσω πυροβολισμών. O Waris συνέχισε μόνος την πορεία του μέσω της Τουρκίας στην Ελλάδα, με την καθοδήγηση ενός διακινητή.
Από τότε που έφτασε στην Ελλάδα ο Waris δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τους γονείς και τα αδέρφια του και φοβάται ότι μπορεί να έχουν πεθάνει.
“Ήταν φοβερό. Είναι πολύ δύσκολο να μην ξέρεις αν η οικογένειά σου ζει”, ανέφερε ο Waris για το ταξίδι του. “Αλλά εδώ και λίγες μέρες ο δικηγόρος μου εντόπισε το θείο μου στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα προχωρήσουμε σε οικογενειακή επανένωση. Τώρα έχω κάτι να προσδοκώ για το μέλλον”.
Τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα είναι ένα θέμα που απασχολεί κατά προτεραιότητα την Υ.Α. Περίπου 1.472 είναι σε λίστα αναμονής για να μπουν σε ασφαλείς ξενώνες. Η Υ.Α. έχει παράσχει μέχρι στιγμής 345 θέσεις προσωρινής στέγασης για τα παιδιά που είναι μόνα. Άλλες 245 σχεδιάζεται να δημιουργηθούν.
Ο κ. Grandi χαρακτήρισε τον ξενώνα της Praksis υπόδειγμα για την φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών. Στεγάζει 21 αγόρια από επτά έως 17 ετών με καταγωγή από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και αλλού. Λαμβάνουν 24ωρη φροντίδα, ενώ κάποια φοιτούν σε γειτονικό σχολείο. Όλα έφτασαν στην Ευρώπη χωρίς τους γονείς ή τους συγγενείς τους, και πολλά από αυτά πέρασαν από κλειστούς χώρους κράτησης στην Ελλάδα ή ζούσαν στους δρόμους πριν να μπουν στον ξενώνα.
Στη συνέχεια ο Ύπατος Αρμοστής επισκέφθηκε μία οικογένεια Σύρων που μετράει τρεις γενιές. Διέφυγαν από το Χαλέπι το Φεβρουάριο, αφού βομβαρδίστηκε το σπίτι και το αρτοποιείο τους. Ένα μέλος της οικογένειας σκοτώθηκε και άλλο ένα απήχθη.
Η μισή οικογένεια θα μετεγκατασταθεί στην Γαλλία, και η άλλη μισή περιμένει να επανενωθεί με τον πατέρα της οικογένειας που βρίσκεται στη Γερμανία. “Χάσαμε τα πάντα στην πατρίδα μας και ανυπομονούμε να βρεθούμε κάπου, όπου θα ζήσουμε ασφαλείς”, ανέφερε ο 58χρονος Mohamed Wafa Barri, επικεφαλής της οικογένειας.
Πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Grandi μίλησε στα ΜΜΕ εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί παράδειγμα για τον κόσμο. “Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Ελλάδας, αλλά και τους ελληνικούς θεσμούς, την ελληνική Κυβέρνηση, το Λιμενικό Σώμα, την Αστυνομία, τους Δήμους καθώς και τις εθελοντικές οργανώσεις που έχουν βοηθήσει και συνεχίζουν να βοηθούν τους ανθρώπους που φτάνουν στις ακτές της Ελλάδας. Είτε πρόσφυγες είτε κάποιες φορές πολύ ευάλωτοι μετανάστες. Σε μια συγκυρία και έναν κόσμο που έχει γίνει πολύ κλειστός και εχθρικός στους πρόσφυγες, η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα”.
Από την Tania Karas
*Το όνομα έχει αλλάξει για λόγους προστασίας
UNHCR chief says Greece needs EU help to manage its refugee crisis (ENGLISH)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter