Καθώς έχουν μείνει μόνο δύο μήνες για το τέλος του έτους, ο αριθμός των θανάτων προσφύγων και μεταναστών που έχουν διασχίσει μέχρι στιγμής τη Μεσόγειο φέτος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση αυτή, η […]
Καθώς έχουν μείνει μόνο δύο μήνες για το τέλος του έτους, ο αριθμός των θανάτων προσφύγων και μεταναστών που έχουν διασχίσει μέχρι στιγμής τη Μεσόγειο φέτος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).
Εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση αυτή, η Υ.Α. αναφέρει ότι 3.740 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής το 2016, ελάχιστα λιγότεροι από τους 3.771 θανάτους που καταγράφηκαν συνολικά το 2015.
Στην ανακοίνωση τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος τύπου της Υ.Α. William Spindler είπε: “Είναι η χειρότερη χρονιά με τις περισσότερες απώλειες ζωής που έχουμε δει ως σήμερα. Από 1 στους 269 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους πέρυσι διασχίζοντας τη Μεσόγειο, για το 2016 η πιθανότητα να χάσει κάποιος τη ζωή του έφτασε να είναι 1 στους 88.
Ο κ. Spindler είπε ότι ο αριθμός των απωλειών είναι πολύ μεγάλος, παρότι έχει μειωθεί αρκετά ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη. Την περασμένη χρονιά, τουλάχιστον 1.015.078 άνθρωποι επιχείρησαν το πέρασμα αυτό. Φέτος μέχρι στιγμής οι αφίξεις είναι 327.800.
“Ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία η πιθανότητα να χάσεις τη ζωή σου είναι ακόμα μεγαλύτερη, με 1 στους 47 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην οδό της Κεντρικής Μεσογείου.
Οι αιτίες αυτής της αύξησης είναι πολλαπλές: περίπου οι μισοί από όσους έχουν διασχίσει φέτος τη Μεσόγειο μέχρι στιγμής έφτασαν στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική, που αποτελεί μια ακόμα πιο επικίνδυνη οδό.
“Οι διακινητές χρησιμοποιούν σήμερα σκάφη κατώτερης ποιότητας – ακατάλληλες φουσκωτές βάρκες που πολλές φορές δεν αντέχουν ως το τέλος του ταξιδιού. Αρκετά περιστατικά φαίνεται να συνδέονται με τις κακές καιρικές συνθήκες”, εξήγησε ο κ. Spindler.
Ωστόσο, ανέφερε ότι οι τακτικές που ακολουθούν οι διακινητές πολλές φορές αλλάζουν, και αρκετές φορές έχουν γίνει ταυτόχρονα “μαζικές μεταφορές χιλιάδων ανθρώπων”.
“Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το μεταβαλλόμενο τρόπο δουλειάς των διακινητών ή να στοχεύει στη μείωση του κινδύνου εντοπισμού, αλλά έτσι δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο το έργο των διασωστών”, πρόσθεσε.
Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, διασφαλίζοντας παράλληλα την ύπαρξη ενός λειτουργικού συστήματος ασύλου, εξακολουθεί να δυσκολεύει τη χάραξη πολιτικής σε πολλές χώρες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και η Υ.Α. καλεί όλες τις χώρες να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα.
Χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη και μεγαλύτερη προσοχή στο να αυξηθούν σημαντικά οι διαθέσιμες νόμιμες οδοί προκειμένου να μπορούν οι πρόσφυγες να φτάνουν στην ασφάλεια.
Στις οδούς αυτές περιλαμβάνεται η ενισχυμένη επανεγκατάσταση (resettlement) και η εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους, η οικογενειακή επανένωση, οι ιδιωτικές χορηγίες και η χορήγηση βίζας στους πρόσφυγες για ανθρωπιστικούς λόγους, για σπουδές και για εργασία.
“Το υψηλό ποσοστό των θανάτων μας υπενθυμίζει επίσης τη σημασία που έχουν οι συνεχείς και δυναμικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης – χωρίς τις οποίες τα ποσοστά θνησιμότητας θα ήταν σχεδόν σίγουρα υψηλότερα”, είπε ο κ. Spindler.
Η Sumaya είναι από το Σουδάν και είναι πρόσφυγας στην Αίγυπτο από το 2014. Ήθελε απελπισμένα να επανενωθεί με τον σύζυγό της που είχε καταφέρει ήδη να φτάσει στην Ευρώπη. Προσπάθησε τέσσερις φορές φέτος να διασχίσει τη Μεσόγειο με βάρκα διακινητών. Τις τρεις φορές οι αρχές έπιασαν τους πρόσφυγες και τους έθεσαν σε κράτηση.
Mediterranean death toll soars, 2016 is deadliest year yet (ENGLISH)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter