Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Το Μνημόνιο το οποίο υπογράφηκε σήμερα επ΄ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Μέρας Προσφύγων, στοχεύει στη δέσμευση των δύο ιδρυμάτων σε από κοινού δραστηριότητες με σκοπό την παροχή επιπρόσθετων εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους πρόσφυγες, καθώς επίσης και στην εκπαίδευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου και των μελλοντικών ηγετών, στο διεθνές δίκαιο και πρακτικές για τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, κ. Damtew Dessalegne “Καινοτόμες συνεργασίες, όπως αυτή την οποία συνάψαμε με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είναι πολύ σημαντικές, ειδικά την παρούσα περίοδο κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις, που συνοδεύουν τους πρόσφυγες στην αναζήτηση προστασίας και βιώσιμων λύσεων”
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, αναφερόμενος στις εκστρατείες και πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης του Πανεπιστημίου τόνισε ότι “οι πράξεις μας εστιάζονται σε δύο άξονες, τόσο στην παροχή ατομικής υποστήριξης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και στη συνεργασία με δημόσιους φορείς με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών στήριξης”.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων ένα πρόγραμμα παροχής υποτροφιών για τους πρόσφυγες στην Κύπρο, ευκαιρίες για εξ αποστάσεως εκπαίδευση για άπορους πρόσφυγες, προώθηση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου μέσω τακτικών διαλέξεων και εργαστηρίων, πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της Ύπατης Αρμοστείας για φοιτητές καθώς επίσης και οργάνωση κοινών ερευνητικών μελετών στους τομείς των προσφύγων και της μετανάστευσης.
“Χαιρετίζω την προθυμία και την ετοιμότητα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας να στηρίξει ενεργά το προσφυγικό ζήτημα σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες”, πρόσθεσε ο κ. Dessalegne. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συμμετέχει μέσω του ερευνητικού του κέντρου CARDET, στο πρόγραμμα ” Digital Tools for Inclusion of Refugees, Asylum Seekers and Migrants ” και είναι επίσης ο συντονιστικός φορέας του “Κέντρου Πληροφόρησης Μεταναστών”, ένα έργο που στοχεύει στο σχεδιασμό και τη δημιουργία τεσσάρων κέντρων πληροφόρησης μεταναστών στην Κύπρο. Κατόπιν αιτήματος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, το Πανεπιστήμιο προσέφερε δύο πλήρεις υποτροφίες για νέους πρόσφυγες στην Κύπρο οι οποίοι ενώ πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, δεν θα είχαν την ευκαιρία για πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Διαβάστε την ιστορία του Σαϊμάν, 21 χρονών, Κούρδος από τη Συρία, ο οποίος ζει στην Κύπρο εδώ και 10 χρόνια. Από τον Ιανουάριο φοιτά στο Πανεπιστημιο Λευκωσίας με υποτροφία, στον τομέα της φυσιοθεραπείας, και ατενίζει μ’ελπίδα κι αισιοδοξία το μέλλον.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter