Περίληψη των δηλώσεων του Αντιπρόσωπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Συρία, Gonzalo Vargas Llosa, κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο στο Palais des Nations στη Γενεύη.
Τα τελευταία 14 χρόνια των συγκρούσεων και της κρίσης, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια Σύροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι εταίροι της ήταν και συνεχίζουν να βρίσκονται στο πεδίο στη Συρία, παρέχοντας σωτήρια βοήθεια, όπου η κατάσταση το επιτρέπει.
Αν και δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στατιστικά, χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στη χώρα από τον Λίβανο μέσω του συνοριακού περάσματος Masnaa και άλλων ανεπίσημων συνοριακών περασμάτων. Την ίδια στιγμή, άλλοι Σύροι διαφεύγουν στην αντίθετη κατεύθυνση προς τον Λίβανο.
Πρόσφυγες επιστρέφουν επίσης από την Τουρκία μέσω των συνοριακών περασμάτων Bab al-Hawa και Bab-al Salam στη βορειοδυτική Συρία. Η Ύπατη Αρμοστεία έπρεπε να αναστείλει προσωρινά ορισμένες δράσεις στα σύνορα, αλλά τώρα η παρουσία μας αρχίζει ξανά. Χθες είχαμε περίπου 2.000 επιστροφές Σύρων από το κεντρικό συνοριακό πέρασμα με τον Λίβανο. Ήταν Σύροι που επέστρεφαν στο Ιντλίμπ, στην αγροτική περιοχή της Δαμασκού, στη Δαμασκό, στη Νταράα, στο Χαλέπι και σε άλλες περιοχές.
Χιλιάδες έφυγαν επίσης από τη Συρία και πέρασαν στον Λίβανο. Άρα, υπάρχει μια αμφίδρομη μετακίνηση. Μία από τις κύριες προκλήσεις είναι ότι δεν υπάρχουν υπηρεσίες μετανάστευσης στη συριακή πλευρά. Όλο το προσωπικό που ήταν υπεύθυνο για τη μετανάστευση το οποίο λειτουργούσε εκεί κατά το προηγούμενο καθεστώς, έχει αφήσει τις θέσεις του. Οι νέες μεταβατικές αρχές δεν έχουν μπορέσει ακόμα να θεσπίσουν σχετικές διαδικασίες, γεγονός που δημιουργεί, φυσικά, ορισμένες προκλήσεις και δυσκολίες.
Επίσης, παρατηρούμε κάποιες επιστροφές από την Τουρκία. Αναμένουμε αυτός ο αριθμός να αυξηθεί.
Όπως έχουμε δηλώσει ξανά στο παρελθόν, υπάρχουν σαφώς πολλοί Σύροι που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής των εξελίξεων.
Στη Συρία, οι περισσότερες από τις δράσεις μας ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της έντονης περιόδου των εχθροπραξιών αλλά, ευτυχώς, τις τελευταίες 72 ώρες μπορέσαμε να ξαναρχίσουμε μέσω των τοπικών εταίρων μας πολλές από τις δραστηριότητές μας στις περιοχές εκείνες που είναι πλέον πιο ασφαλείς. Για να σας δώσω απλώς ένα παράδειγμα, η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει 114 κοινοτικά κέντρα σε όλη τη Συρία, τα οποία παρέχουν ένα ολόκληρο εύρος υπηρεσιών σε άπορους Σύρους και στους εσωτερικά εκτοπισμένους, αλλά και σε όσους επιστρέφουν. Έχουμε καταφέρει από χτες να λειτουργήσουμε ξανά το 75 τοις εκατό αυτών των κοινοτικών κέντρων. Τις τελευταίες ημέρες, μαζί με μια ομάδα του ΟΗΕ από τη Δαμασκό επισκεφτήκαμε το Χαλέπι και τη Χομς, και μπορέσαμε να δούμε από κοντά ορισμένες από τις δραστηριότητες που επανεκκίνησαν. Συναντήσαμε επίσης τους συναδέλφους μας και στις δύο περιοχές που πέρασαν εφιαλτικές στιγμές κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Καταφέραμε επίσης να έρθουμε σε επαφή με τις μεταβατικές αρχές.
Είναι βέβαια πολύ νωρίς ακόμα, αλλά ξεκινάει μια επικοινωνία. Γενικά, τα πρώτα σημάδια που μας στέλνουν οι μεταβατικές αρχές είναι εποικοδομητικά. Λένε πως θέλουν να παραμείνουμε στη Συρία και ότι εκτιμούν το έργο που κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια. Μας χρειάζονται προκειμένου να συνεχίσουμε να επιτελούμε το έργο μας και – κάτι ακόμα πιο σημαντικό για εμάς – λένε πως θα μας παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια για να μπορούμε να διεξάγουμε αυτές τις δράσεις.
Γενικά, υπάρχει βελτίωση από πλευράς ασφάλειας, αν και η κατάσταση στα βορειοανατολικά είναι διαφορετική. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η διυπηρεσιακή ομάδα του ΟΗΕ που ταξιδέψαμε στο Χαλέπι και τη Χομς για περισσότερα από 800 χιλιόμετρα σε διάστημα λιγότερο από δύο ημέρες δεν συναντήσαμε σχεδόν κανένα σημείο ελέγχου.
Όποιος έχει βρεθεί στη Συρία, θα γνωρίζει ότι τα σημεία ελέγχου ήταν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του προηγούμενου καθεστώτος και νομίζω ότι υπάρχει η αίσθηση σε κάποιους ότι αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Στους δρόμους, καθώς ταξιδεύαμε, υπήρχαν Σύροι που μετακινούνταν από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να περνούν από τα συνεχή σημεία ελέγχου που βλέπαμε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καθεστώτος. Φυσικά, θα πρέπει να δούμε αν αυτό το είδος της ελεύθερης μετακίνησης που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή θα συνεχιστεί.
Όσον αφορά το κενό σε σχέση με την έννομη τάξη, υπήρξαν κάποιες λεηλασίες, μεταξύ άλλων σε υποδομές του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Μας διαβεβαίωσαν από τις μεταβατικές αρχές ότι θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτό το κενό το συντομότερο δυνατό και ότι προσπαθούν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την αποκατάσταση της έννομης τάξης. Αλλά ζήτησαν επίσης λίγη υπομονή από την πλευρά μας, όσο κάνουν αυτή τη σημαντική προσπάθεια για την εγγύηση της ασφάλειας, όχι μόνο για τους δικούς τους πολίτες, αλλά και για τους εταίρους του ΟΗΕ.
Μια τελευταία επισήμανση σχετικά με τη χρηματοδότηση. Η διυπηρεσιακή έκκληση έκτακτης ανάγκης που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο ζητούσε 324 εκατομμύρια δολάρια για δράσεις που θα πραγματοποιούνταν μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Προς το παρόν, μαζί με τις συνεισφορές και τις προβλέψεις, το σύνολο του ποσού που συγκεντρώνεται ανέρχεται σε 88 εκατομμύρια δολάρια. Επομένως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πρόσθετη οικονομική στήριξη.
Τα χρόνια των συγκρούσεων έχουν καταστρέψει την οικονομία και τις υποδομές της Συρίας, με αποτέλεσμα το 90 τοις εκατό του πληθυσμού να εξαρτάται από κάποια μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, εκατομμύρια Σύροι θα χρειαστούν βοήθεια όσον αφορά τη στέγη, την παροχή τροφίμων και νερού για να περάσουν τον χειμώνα που έρχεται και την επόμενη περίοδο.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter