Περίληψη των δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Shabia Mantoo, στην ενημέρωση προς τον Τύπο στο Palais des Nations στη Γενεύη στις 10 Δεκεμβρίου 2024
Αναστολή της επεξεργασίας / έκδοσης αποφάσεων για τα αιτήματα ασύλου των Σύρων σε διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη
Καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση αλλάζει συνέχεια και το ίδιο και η δυναμική του εκτοπισμού που συνεχίζεται τόσο στο εσωτερικό της Συρίας όσο και διασυνοριακά σε ένα πλαίσιο που έχει δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες καταστάσεις εκτοπισμού στον κόσμο.
Εν μέσω αυτής της ρευστής κατάστασης, οι ατομικές συνθήκες των Σύρων μπορεί να είναι διαφορετικές, όπως και οι λόγοι που τους ωθούν να εκτοπιστούν. Ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη επιστρέψει στη Συρία, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι τρέπονται σε φυγή στο εσωτερικό της χώρας για να σώσουν τη ζωή τους. Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται προστασία και υποστήριξη.
Όσοι διαφεύγουν από τη βία και τους διωγμούς έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν ασφάλεια και το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί στους Σύρους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα πρόσβαση στην επικράτεια – όποιος ζητά διεθνή προστασία θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου και το αίτημά του να εξετάζεται πλήρως και εξατομικευμένα επί της ουσίας, σύμφωνα με τις δέουσες, διαδικαστικές εγγυήσεις.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρακολουθεί τις αποφάσεις που λαμβάνει μια σειρά κρατών για την αναστολή της έκδοσης αποφάσεων επί των αιτημάτων διεθνούς προστασίας από Σύρους, έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα και είναι διαθέσιμες αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να μπορεί να γίνει η αξιολόγηση των αναγκών διεθνούς προστασίας του κάθε αιτούντα.
Υπό το πρίσμα της αβέβαιης και εξαιρετικά ρευστής κατάστασης αυτή τη στιγμή στη Συρία, η αναστολή της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου από Σύρους είναι αποδεκτή εφόσον οι άνθρωποι μπορούν να ζητήσουν άσυλο και έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήματα ασύλου.
Μόλις οι συνθήκες στη Συρία ξεκαθαρίσουν, η Ύπατη Αρμοστεία θα είναι σε θέση να παράσχει κατευθυντήριες οδηγίες στα κράτη σχετικά με τις ανάγκες διεθνούς προστασίας και τους κινδύνους που διατρέχουν οι Σύροι κατά περίπτωση.
Για τους Σύρους αιτούντες άσυλο που αναμένουν την επανεκκίνηση της διαδικασίας λήψης απόφασης για το αίτημά τους θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι αιτούντες άσυλο, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις συνθήκες υποδοχής. Κανένας αιτών άσυλο δεν θα πρέπει να επιστρέφεται αναγκαστικά, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την υποχρέωση των κρατών για μη επαναπροώθηση (non–refoulement).
Η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίζουν την πρόσβαση στην επικράτεια, στο άσυλο και την προστασία για τα άτομα που αναζητούν ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τον σεβασμό της αρχής της μη επαναπροώθησης.
Επιστροφές των Σύρων προσφύγων
Μετά από 14 χρόνια συγκρούσεων, οι πρόσφατες εξελίξεις φέρνουν την ελπίδα ότι τα δεινά του συριακού λαού μπορεί επιτέλους να τελειώσουν και ότι η μεγαλύτερη κρίση αναγκαστικού εκτοπισμού στον κόσμο μπορεί να οδηγηθεί προς δίκαιες λύσεις.
Όπως τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Ύπατη Αρμοστεία συνιστά η προσοχή να παραμείνει στο ζήτημα των επιστροφών, με υπομονή και επαγρύπνηση που είναι απαραίτητες, με την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στο πεδίο θα έχουν θετική έκβαση, επιτρέποντας να γίνουν επιτέλους εθελούσιες, ασφαλείς και βιώσιμες επιστροφές. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που παραμένουν έξω από τη χώρα, προσπαθούν να αξιολογήσουν τη ραγδαία μεταβαλλόμενη κατάσταση. Εξετάζουν πόσο ασφαλής θα είναι η Συρία και σε ποιο βαθμό θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, προτού μπορέσουν να λάβουν μια τεκμηριωμένη εθελούσια απόφαση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Πρέπει να τους δοθεί ο χώρος να το κάνουν αυτό χωρίς καμία πίεση.
Η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει ότι όλοι οι πρόσφυγες έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους σε χρόνο της επιλογής τους και ότι όλες οι επιστροφές πρέπει να είναι εθελούσιες, αξιοπρεπείς και ασφαλείς. Η Ύπατη Αρμοστεία παραμένει σε ετοιμότητα να στηρίξει τους πρόσφυγες που επιστρέφουν, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, ενώ υπογραμμίζει ότι σε τέτοιες περιόδους αβεβαιότητας θα πρέπει να παρέχεται στους Σύρους η ευελιξία να αξιολογούν τις συνθήκες κατά την επιστροφή τους, όπως μέσα από επιτόπιες σύντομες επισκέψεις (Go and See visits).
Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα συνεργαζόμαστε με τις κοινότητες των προσφύγων και θα στηρίζουμε τα κράτη σε τυχόν οργανωμένες εθελούσιες επιστροφές.
Κατάσταση στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας
Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ενημερωθεί για περιπτώσεις Σύρων που επιστρέφουν από τον Λίβανο στη Συρία, με ορισμένες μετακινήσεις να έχουν αναφερθεί ότι γίνονται μέσω του συνοριακού περάσματος Masnaa στην περιοχή Bekaa. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα επίσημα συνοριακά περάσματα στον βόρειο Λίβανο είναι επί του παρόντος κλειστά, ενώ αναφέρθηκαν επιστροφές μέσω ανεπίσημων περασμάτων σε περιοχές όπως το Wadi Khaled. Σύμφωνα με τη Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Λιβάνου (GSO), έχουν ανακοινωθεί μέτρα για τη διευκόλυνση των επιστροφών στη Συρία.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι δομές μετανάστευσης στη συριακή πλευρά αναφέρεται πως δεν λειτουργούν προς το παρόν.
Γνωρίζουμε επίσης ότι Σύροι πρόσφυγες συνεχίζουν να επιστρέφουν από την Τουρκία μέσω των συνοριακών περασμάτων Bab al-Hawa και Bab-al Salam στη βορειοδυτική Συρία.
Η Ύπατη Αρμοστεία έχει επίσης πληροφορίες για χιλιάδες Σύρους που διαφεύγουν από τη Συρία προς τον Λίβανο.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter