Κοινό Δελτίο Τύπου Ύπατης Αρμοστείας – Ipsos
ΓΕΝΕΥΗ –Τρεις στους τέσσερις ενήλικες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όσοι διαφεύγουν από πόλεμο ή διωγμούς θα πρέπει να μπορούν να αναζητούν ασφάλεια σε άλλες χώρες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε χώρες του Παγκόσμιου Βορρά και Νότου σχετικά με τις στάσεις απέναντι στους πρόσφυγες.
Τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη από την Ipsos – μια από τις κορυφαίες εταιρείες έρευνας αγοράς παγκοσμίως – με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δημοσιεύονται λίγο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου. Σκιαγραφούν μια σύνθετη εικόνα των αντιλήψεων για τους πρόσφυγες, με σημαντικές διαφορές στις απόψεις που καταγράφηκαν, ανάλογα με την ερώτηση και τον τόπο διαμονής των ερωτηθέντων.
Συνολικά, το 73 τοις εκατό των ανθρώπων στις 52 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα συμφώνησαν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας τους. Ωστόσο, η υποστήριξη για την παροχή καταφυγίου έχει εξασθενήσει σε αρκετές χώρες, σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα του 2022, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι ερωτηθέντες σε χώρες με μακρά παράδοση στη φιλοξενία προσφύγων, όπως η Ουγκάντα και η Κένυα, έδειξαν γενικά μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας για την ένταξη των προσφύγων και τις θετικές επιπτώσεις της.
Αν και οι στάσεις ποικίλλουν, οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες μπορούν να ενταχθούν και -για παράδειγμα- να έχουν πρόσβαση πλήρως στο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, ενώ σχεδόν άλλοι τόσοι υποστηρίζουν την πλήρη πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη και την απασχόληση. Περίπου τα τρία τέταρτα εξέφρασαν την υποστήριξή τους, σε διαφορετικό βαθμό, σε πολιτικές που επιτρέπουν την επανένωση οικογενειών προσφύγων στη χώρα ασύλου.
Παρόλα αυτά, ορισμένες σημαντικές χώρες υποδοχής και δυτικές χώρες έδειξαν λιγότερο θετικά συναισθήματα, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των προσφύγων να ενταχθούν. Ενώ το ένα τρίτο πιστεύει ότι οι πρόσφυγες θα συμβάλουν θετικά στην αγορά εργασίας, την οικονομία και τον πολιτισμό της χώρας τους, άλλοι τόσοι έχουν αντίθετη άποψη. Η έρευνα αποτύπωσε επίσης ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του προσφυγικού στην εθνική ασφάλεια και τις δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως σε χώρες με μεγάλους προσφυγικούς πληθυσμούς.
«Είναι σημαντικό να ακούσουμε και να κατανοήσουμε τις αντιλήψεις του κόσμου απέναντι στους πρόσφυγες – τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές, τη γενναιοδωρία αλλά και τις ανησυχίες και τους φόβους. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες και να διασφαλιστεί ότι όσοι διαφεύγουν από τις χειρότερες τραγωδίες του κόσμου θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τη βοήθεια και την υποστήριξη που δικαιούνται. Η καλύτερη κατανόηση πρέπει να οδηγεί σε καλύτερες πολιτικές και επικοινωνία», δήλωσε ο Didier Truchot, Πρόεδρος και Ιδρυτής της Ipsos. «Πρόκειται επίσης για μια έκκληση για δράση για όλους μας, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρηματικής κοινότητας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στο πλαίσιο της απασχόλησης και της κατάρτισης των προσφύγων με σκοπό να υποστηρίξει την ένταξή τους στη χώρα υποδοχής τους».
Παρά τις ανησυχίες και τον σκεπτικισμό σχετικά με τον αντίκτυπο του προσφυγικού στις κοινωνίες υποδοχής, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να κινητοποιούνται, υποστηρίζοντας πρόσφυγες. Το ένα τρίτο έχει δείξει την υποστήριξή του στους πρόσφυγες, μεταξύ άλλων με δωρεές ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα, το 75 τοις εκατό των προσφύγων ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και το 37 τοις εκατό δήλωσε ότι πιστεύει ότι η διεθνής βοήθεια για τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες είναι ανεπαρκής.
«Αυτές τις μέρες, ακούμε πολλά για το πώς να κρατήσουμε τους πρόσφυγες μακριά – οι λαϊκιστές τους κατηγορούν για όλα τα δεινά της κοινωνίας. Αλλά αυτή η έρευνα μας υπενθυμίζει ότι υπάρχει ένα διαρκές κύμα υποστήριξης για το δικαίωμα στην αναζήτηση ασφάλειας. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ελπίδας σε έναν σκοτεινό, μερικές φορές, κόσμο», δήλωσε η Dominique Hyde, Διευθύντριας Εξωτερικών Σχέσεων της Ύπατης Αρμοστείας. «Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για να εξηγήσουμε στους σκεπτικιστές γιατί οι πρόσφυγες πρέπει να αγκαλιάζονται και όχι να εξοστρακίζονται. Η διάβρωση της εμπιστοσύνης και της ενσυναίσθησης του κοινού αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και φιλόξενου περιβάλλοντος για τους πρόσφυγες».
Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται τη Διεθνή Ημέρα Αντιμετώπισης της Ρητορικής Μίσους στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ύπατης Αρμοστείας Ελπίδα Μακριά από το Σπίτι (Hope Away from Home), έδειξαν ότι τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμένουν αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης για το προσφυγικό, δείχνοντας τη σημασία της υπεύθυνης πληροφόρησης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση στοχοποίησης των προσφύγων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων μέσω εκστρατειών εσκεμμένης παραπληροφόρησης αλλά και αθέλητης εσφαλμένης ενημέρωσης.
Συνολικά, υπάρχουν επίσης διαφορές στις στάσεις, κυρίως ανάλογα με την ηλικία, με τους νεότερους να τείνουν να είναι πιο θετικοί απέναντι στους πρόσφυγες σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
Πάνω από 33.000 ενήλικες σε 52 χώρες συμμετείχαν στην ηλεκτρονική έρευνα τον Απρίλιο και τον Μάιο, τη μεγαλύτερη έρευνα της Ipsos για τους πρόσφυγες, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των προσφυγικών ζητημάτων και τη διερεύνηση της υποστήριξης της κοινής γνώμης απέναντι στους πρόσφυγες. Περισσότεροι από 120 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί βίαια παγκοσμίως μέχρι τον Μάιο του 2024.
Μπορείτε να δείτε την έκθεση εδώ.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter