Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανησυχεί βαθύτατα για την ασφάλεια και την ευημερία περίπου 31 αιτητών ασύλου, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι στη Νεκρή Ζώνη του ΟΗΕ (ΝΖ). Πέντε από αυτούς εισήλθαν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής της Πουρνάρας για να υποβάλουν αίτηση ασύλου αφού διέσχισαν τη ΝΖ, αλλά αργότερα η αστυνομία απομάκρυνε τους εν λόγω αιτητές από το κέντρο και τούς επέστρεψε (push back) στη ΝΖ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, τουλάχιστον δύο από αυτούς τους ανθρώπους, περιλαμβανομένου ενός ασυνόδευτου παιδιού από τη Συρία, αγνοούνται, ενώ πολλοί χρειάζονται ιατρική και ψυχολογική φροντίδα.
Παρόλο που παρέχονται τρόφιμα, νερό, ρουχισμός και στοιχειώδεις διευκολύνσεις στους ανθρώπους που βρίσκονται στη ΝΖ, μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, διαμένουν σε επισφαλείς συνθήκες, σε αντίσκηνα εκτεθειμένα σε ακραίες θερμοκρασίες που τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η Κυπριακή Κυβέρνηση παρέχει επείγουσα ιατρική περίθαλψη στο κρατικό νοσοκομείο, ωστόσο μετά την περίθαλψη επιστρέφονται πίσω στη νεκρή ζώνη.
“Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Όπως έχουμε τονίσει σε επαφές με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως έχει επαναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να εφαρμόσει και να επιβάλει όλες τις πτυχές του κεκτημένου της ΕΕ, περιλαμβανομένης της διασφάλισης αποτελεσματικής πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου και επαρκών συνθηκών υποδοχής,” δήλωσε ο Philippe Leclerc, Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία ισχύει σε όλες τις περιοχές της Κύπρου όπου η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία της, περιλαμβανομένης της Νεκρής Ζώνης του ΟΗΕ.
Το περιστατικό αυτό έρχεται εν μέσω μιας σειράς ενεργειών που συρρικνώνουν ουσιαστικά το χώρο προστασίας της Κύπρου. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή ανησυχητικών νέων μέτρων σε Σύρους πρόσφυγες και αιτητές ασύλου, όπως αυτό της αναστολής της εξέτασης των αιτήσεών τους για άσυλο το οποίο ισχύει από τα μέσα Απριλίου. Το μέτρο αυτό έχει επηρεάσει περισσότερους από 14.000 Σύρους αιτητές ασύλου.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες γνωρίζει επίσης την επανεκκίνηση συλλήψεων, μερικές φορές με τη χρήση βίας, αιτητών ασύλου που προσπαθούν να υποβάλουν μεταγενέστερες αιτήσεις ασύλου, προκειμένου να υποβληθούν σε διαδικασίες επιστροφής.
Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν πολλαπλές αναφορές για αναχαίτιση και άτυπες επαναπροωθήσεις (pushbacks) βαρκών όπου επέβαιναν αιτητές ασύλου που προσπαθούσαν να φθάσουν στις κυπριακές ακτές. Οι αναχαιτίσεις και οι άτυπες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα καθώς και η άρνηση παραπομπής σε διαδικασίες ασύλου όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στη Νεκρή ζώνη έχουν ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο άμεσης ή αλυσιδωτής επαναπροώθησης για τους επηρεαζόμενους ανθρώπους.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναγνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος όσον αφορά τις νέες αφίξεις και είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη στήριξη για να διασφαλίσει ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των αιτητών ασύλου και των προσφύγων γίνονται σεβαστά.
“Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων που θα υποστηρίζουν την κοινή μας ευθύνη για την προστασία όσων διαφεύγουν από συγκρούσεις και διώξεις.
Επαναλαμβάνουμε εδώ και καιρό ότι η Κύπρος, καθώς και άλλα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δεν πρέπει να μείνουν μόνα τους. Χρειάζονται συνεχείς πόροι της ΕΕ, αλληλεγγύη και επιμερισμός ευθυνών για να ενισχυθεί η ικανότητα ανταπόκρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας,” πρόσθεσε ο Leclerc.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Στη Λευκωσία, Αιμιλία Στροβολίδου, [email protected], + 357 99 832614.
Στη Γενεύη, Louise Donovan, [email protected], +41 79 2173058.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter