Το κείμενο που ακολουθεί είναι περίληψη των δηλώσεων της Αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αρμενία, Kavita Belani, κατά τη σημερινή ενημέρωση Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αρμενία, η οποία εκτυλίσσεται με ταχείς ρυθμούς, με περισσότερες από 88.700 αφίξεις προσφύγων σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Οι πρόσφυγες φτάνουν κατά κύριο λόγο στην περιοχή Syunik στη νότια Αρμενία.
Η κυβέρνηση της Αρμενίας έχει αναλάβει την παροχή προστασίας και υποστήριξης στους πρόσφυγες με τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας, άλλων οργανισμών του ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Η Ύπατη Αρμοστεία συντονίζει τη διυπηρεσιακή ανταπόκριση για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με το Γραφείο του Μόνιμου Συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το αντίστοιχο πλάνο ανταπόκρισης βρίσκεται σε τελικό στάδιο και μόλις ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει κοινή έκκληση για οικονομική υποστήριξη. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη τόσο οι άμεσες ανάγκες των προσφύγων, όσο και οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.
Οι ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας βρίσκονται στο πεδίο και στα σύνορα από την πρώτη ημέρα, όταν ξεκίνησαν να φτάνουν οι πρώτοι πρόσφυγες, εξαντλημένοι, φοβισμένοι και ανήσυχοι για το μέλλον. Τους τελευταίους εννιά μήνες ζούσαν σε κατάσταση αποκλεισμού. Δεν ξέρουν τι θα συμβεί με τα σπίτια τους, τα οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, και αν θα επιστρέψουν.
Ανησυχούν για το τι θ’ απογίνουν και για το αν τα παιδιά τους θα μπορέσουν να πάνε σχολείο. Οι περισσότεροι έφτασαν με ελάχιστα υπάρχοντα και χρειάζονται επειγόντως βοήθεια έκτακτης ανάγκης όπως κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και καταφύγιο.
Οι πρόσφυγες καταγράφονται από την κυβέρνηση της Αρμενίας σε κέντρα καταγραφής στα σύνορα, ενώ υπάρχουν περίπου άλλα δέκα κέντρα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε άλλες περιοχές. Πέρα από τη διαδικασία καταγραφής, τα συγκεκριμένα κέντρα προσφέρουν άμεση ψυχοκοινωνική υποστήριξη, τρόφιμα και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για να παίζουν τα παιδιά, ενώ παρέχουν πληροφόρηση για στέγαση και άλλου είδους βοήθεια.
Οι αρχές προσφέρουν προσωρινή στέγαση σε όσους φτάνουν και δεν έχουν συγγενείς στην Αρμενία, μέσα σε δομές όπως ξενοδοχεία, κοινωνικά κέντρα και σχολεία. Ωστόσο, με τέτοιο τεράστιο αριθμό αφίξεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χρειάζονται άμεσα επιπλέον κέντρα έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.
Η Ύπατη Αρμοστεία στηρίζει την κυβέρνηση της Αρμενίας με τεχνικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablet, για να διευκολύνει τη διαδικασία της καταγραφής. Έχει επίσης παραδώσει βασικά είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, όπως πτυσσόμενα κρεβάτια και στρώματα, ενώ ακόμα περισσότερα είδη βοήθειας είναι καθ’ οδόν και αναμένεται να παραδοθούν το Σαββατοκύριακο. Επίσης, ενισχύεται η παρουσία του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας στο πεδίο.
Η κυβέρνηση καταβάλλει συστηματικές και αξιέπαινες προσπάθειες για να ανταποκριθεί, με τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας, στις ανάγκες που αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω οικονομική στήριξη. Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει επείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα δωρητών για αλληλεγγύη και επιμερισμό της ευθύνης, βοηθώντας την Αρμενία να ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter