ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Sir Lewis Hamilton, υποστηρίζει τις εκκλήσεις για πρόσβαση όλων των παιδιών και νέων προσφύγων σε πλήρη και ποιοτική εκπαίδευση, καθώς η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημοσιεύει μια νέα έκθεση που αποκαλύπτει την επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη στη εκπαίδευση των προσφύγων.
Στην έκθεση με τίτλο All Inclusive: The Campaign for Refugee Education (Συμπερίληψη: Η Εκστρατεία για την Εκπαίδευση των Προσφύγων), τα στοιχεία από περισσότερες από 40 χώρες δείχνουν πώς οι πρόσφυγες μένουν πίσω σε σχέση με τους μη πρόσφυγες συνομηλίκους τους όσον αφορά τις εγγραφές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ο μέσος όρος εγγραφής των παιδιών προσφύγων στο δημοτικό σχολείο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερά στο 68 τοις εκατό. Αλλά το ποσοστό εγγραφής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πέφτει απότομα στο 37 τοις εκατό, καθώς η πρόσβαση σε αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης παραμένει διαχρονικά δύσκολη για τους πρόσφυγες μαθητές.
Ωστόσο, τα νέα είναι καλύτερα όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παρόλο που η φοίτηση των προσφύγων ανέρχεται μόλις στο 6 τοις εκατό, συνεχίζει να σημειώνεται μια ανοδική τάση από το μόλις 1 τοις εκατό που ήταν το ποσοστό πριν από λίγα χρόνια. Αυτό μας δίνει λόγους να αισιοδοξούμε ότι ο στόχος της Ύπατης Αρμοστείας να ανέλθει η φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο 15 τοις εκατό έως το 2030, μπορεί να επιτευχθεί.
Η ετήσια έκθεση για την εκπαίδευση της Ύπατης Αρμοστείας δημοσιεύεται την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συζητήσουν για το μέλλον της μάθησης στη Σύνοδο Κορυφής για τον Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 16-19 Σεπτεμβρίου.
Ο Lewis, ο οποίος αγωνίζεται για μεγαλύτερη ισότητα, δικαιοσύνη και ποικιλομορφία στην εκπαίδευση καθώς και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, δήλωσε ότι είναι «περήφανος που δίνει τη φωνή του» στην εκστρατεία για να εντάσσονται τα παιδιά και οι νέοι πρόσφυγες στα εθνικά συστήματα εκπαίδευσης και να μην αφήνονται στο περιθώριο.
«Η εκπαίδευση δεν διευρύνει απλά τους ορίζοντες των ανθρώπων προσφέροντάς τους παράλληλα ευκαιρίες τις οποίες διαφορετικά δεν θα ονειρεύονταν καν. Η εκπαίδευση καταπολεμά τις καταστροφικές επιπτώσεις της συστημικής αδικίας», τονίζει στον Επίλογο της έκθεσης.
«Δεν πρόκειται μόνο για τη δημιουργία καλύτερων ευκαιριών ζωής για τους νέους, για να τους βοηθήσουμε να βρουν σκοπό στη ζωή τους και να σφυρηλατήσουν το μέλλον τους. Αφορά και τις αλυσιδωτές συνέπειες που θα επιφέρει αυτό: μεγαλύτερη ποικιλομορφία σε θέσεις ηγεσίας και θέσεις επιρροής στον κόσμο της εργασίας, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην πολιτική.»
Η έκθεση All Inclusive παρουσιάζει τις ιστορίες νεαρών προσφύγων από το Σουδάν, την Ουκρανία, την Κένυα και τη Μυανμάρ, οι οποίοι αξιοποιούν τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που έχουν στη διάθεσή τους, παρά την αναταραχή στη ζωή τους από τον αναγκαστικό εκτοπισμό και τις προκλήσεις της προσαρμογής σε νέες -ή όχι και τόσο νέες- συνθήκες.
Στο σχόλίο του στην έκθεση, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, τονίζει ότι πολλές χώρες σημείωσαν πρόσφατα μεγάλη πρόοδο όσον αφορά στη συμπερίληψη των μαθητών προσφύγων στα επίσημα εθνικά συστήματα εκπαίδευσης.
«Τώρα πρέπει να συνδυάσουμε αυτές τις πολιτικές με ουσιαστική και συνεχή χρηματοδότηση και να προωθήσουμε τα οφέλη της ένταξης», πρόσθεσε ο κ. Γκράντι.
«Το ρητό ‘το ταλέντο είναι παγκόσμιο, αλλά οι ευκαιρίες όχι’ περιγράφει την πραγματικότητα για εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες. Πρέπει να καλύψουμε το τεράστιο χάσμα μεταξύ ταλέντου και ευκαιριών.»
Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση για τη συμπερίληψη των προσφύγων στα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα από την έναρξη των ανθρωπιστικών κρίσεων, μέχρι τις παρατεταμένες καταστάσεις εκτοπισμού και τον μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Μεταξύ άλλων, αυτό απαιτεί περισσότερη υποστήριξη για την κατάρτιση και τις αμοιβές των εκπαιδευτικών, νέες υποδομές, επαρκές και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, ασφαλή μεταφορά από και προς τα σχολεία, πρόσβαση σε εξετάσεις και πιστοποίηση, και κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες.
«Η εκπαίδευση αποτελεί επένδυση στην ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη», υπογράμμισε ο κ. Grandi. «Τώρα είναι η στιγμή να επενδύσουμε στο μέλλον των ανθρώπων – σε αυριανούς οικοδόμους, δημιουργούς και ειρηνοποιούς.»
Και πρόσθεσε: «Στην περίπτωση των προσφύγων, πρόκειται για μια επένδυση στους ανθρώπους που θα ανοικοδομήσουν τις χώρες τους όταν θα μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια σε αυτές».
Σημειώσεις προς τους συντάκτες:
Η Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την Εκπαίδευση των Προσφύγων για το 2022 έχει τίτλο All Inclusive: The Campaign for Refugee Education (Συμπερίληψη: Η Εκστρατεία για την Εκπαίδευση των Προσφύγων). Αφηγείται τις ιστορίες μερικών από τα περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες σχολικής ηλικίας που εμπίπτουν στην εντολή της Ύπατης Αρμοστείας. Αναδεικνύει επίσης τις προσδοκίες των νέων προσφύγων που επιθυμούν να συνεχίσουν τη μάθηση μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες των εκπαιδευτικών στις προσφυγικές κοινότητες και τις κοινότητες υποδοχής.
Τα στοιχεία που αφορούν τις εγγραφές προσφύγων στο σχολείο και τον γενικότερο πληθυσμό τους προέρχονται από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας σε κάθε χώρα και αφορούν το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η έκθεση παραπέμπει επίσης στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για τις εγγραφές και εκτός σχολείου παιδιά και νέους από το Ινστιτούτο Στατιστικής της UNESCO (UIS).
Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας συμπίπτει με τη Σύνοδο Κορυφής για τον Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης, η οποία συγκαλείται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της 77ης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης. Στόχος της Συνόδου είναι να κινητοποιήσει την ανάπτυξη δράσης, σχεδιασμού, αλληλεγγύης και λύσεων με σκοπό τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης από τώρα έως το 2030.
Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι αν η επένδυση επικεντρωθεί στις χώρες με τους μεγαλύτερους προσφυγικούς πληθυσμούς θα προκύψουν τεράστια οφέλη. Το ετήσιο κόστος για όλους τους πρόσφυγες μαθητές σε χώρες υποδοχής χαμηλού, κατώτερου μεσαίου και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος εκτιμάται σε 4,85 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ή συνολικά σε 63 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε κλίμακα 13 ετών, από το πρώτο έτος της πρωτοβάθμιας μέχρι το τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, οι χώρες χαμηλού και κατώτερου μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες φιλοξενούν τους μισούς πρόσφυγες σχολικής ηλικίας, θα χρειαστούν μόνο το 20 τοις εκατό αυτού του συνολικού ποσού. Με άλλα λόγια, το ένα πέμπτο του συνολικού κόστους θα κάλυπτε περισσότερο από το 50 τοις εκατό των παιδιών προσφύγων σχολικής ηλικίας.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter